ELVEȚIA: Numărul persoanelor care îşi pun capăt vieţii, prin suicid asistat, e în creştere!
Sursa: Genevieve Plaster, Charlotte Lozier Institute – 18 august
În decada a doua a lunii august 2014, o organizație de suicid asistat din Elveția a dat publicității un raport în care se arată o creștere anormală a numărului de membri ieșiți din viață prin suicid (“Exit” ).
Potrivit vice-președintele său, în fiecare zi din iulie și august, a existat un număr record de noi solicitanți, de aproximativ 60 la 100. Totalul membrilor “Exit” se ridica la aproximativ 75.000. Dintre ei, anul trecut, 459 au ales să-și încheie cu viața lor prin organizația de suicid asistat care le oferă medicamente letale. Potrivit raportului, acest număr înfricoșător îl depășește pe cel din anul precedent (2013), cu circa 100.
Trebuie menționat faptul că Elveția a legalizat sinuciderea asistată cu zeci de ani în urmă, în 1942. Legea prevede ca cel care asistă sinuciderea, să nu aibă nici un interes direct în moartea individului și nu trebuie să administreze doza letală.
Până în luna mai 2014 plecările asistate prin “serviciile” Organizației erau preconizate doar bolnavilor terminali. Dar în prezent această politică e modificată: nu mai include vârsta și e indiferentă față de starea de sănătate. Această mișcare radicală a provocat dezaprobarea Asociației Medicale Elvețiene care avertizează că organizația de suicid asistat exercită o presiune nejustificată asupra persoanelor în vârstă de a-și pune capăt vieții lor.
Vice-presedinte organizației de suicid, Bernhard Sutter, constată că membrii săi sunt în general vârstnici. Dar acum s-a produs o cotitură între membrii săi, cu persoane de vârsta atipică, de 40, 50, sau 60 de ani, care aderă la această organizație pentru a-i ajuta în luarea propriilor decizii.
Dar și Australia este în atenția publică cu astfel de cazuri de suicid asitat. Fondatorul Suicidului asistat din Australia, proeminentul activist internațional de eutanasie, Dr. Philip Nitschke, a admis că a ajutat un om în vârstă de 45 de ani să se sinucidă, deși știa că nu era în fază terminală. Din acest motiv, Consiliul Medical Australian i-a suspendat licența lui Nitschke, deoarece acesta reprezintă un “serios risc pentru sănătatea și siguranța publică.”
Dr. Shaun Rudd, The Australian Medical Association of Queensland’s President, și-a exprimat de asemenea opoziția față de Nitschke, declarând, “În acest moment credem cu tărie că medicii nu ar trebui să fie implicați în intervenții care au o intenție primară de a pune capăt vieții unei persoane – în alte cuvinte care să-i determine să se sinucidă – suntem de părere că este nepotrivit“.
De asemenea, retragerea licenței lui Nitschke a depins de un caz din 2012 care a ieșit recent la iveală. Este vorba de un tânăr de 26-de ani, australianul Lucas Taylor, care s-a sinucis după comunicarea exinsă on-line cu alți membri ai organizației lui Nitschke. Folosind forumul Exit, Taylor a fost sfătuit despre ce medicamente letale poatesa ia, cum să le obțină și cum să le ia. Unii chiar l-au invitat în propriile lor călătorii internaționale ca să cumpere droguri.
Sinuciderea lui Taylor a atras atenția asupra naturii unor astfel de forumuri orientate spre moarte, rezultând din anunțul afișat în prezent pe site-ul de Exit: “Forumul pașnicului Doctor (The Peaceful Pill forums) este suspendat temporar din cauza infiltrării mass-mediei. Membrilor le este permis re-intrarea pentru fiecare caz în parte.”
Judi Taylor, mama tânărului care s-a sinucis, s-a plâns de influența forumului: “Cred că într-adevăr tocmai ce a fost măturat de Exit. Probabil că atunci când Lucas avea nevoie de unele îngrijiri medicale, el a meditat la moarte;dar el nu a avut nevoie de acel site.” Cum este de înțeles, doamna Taylor a cerut închiderea forumului Exit Internațional. – “Asta nu ar fi în interesul nimănui“, a fost răspunsul lui Nitschke.
În ciuda atragerii atenției negative și a suspendării sale, Nitschke a avut un show public cu privire la sinuciderea asistată, joia trecută, observând că a venit un val de solicitări de informații de la omenii națiunii.
***
În interesantul articol, Genevieve Plaster aduce la lumină și practicile de suicid asistat din Marea Britanie și Statele Unite (unde este legaliza suicidul în statele Oregon, Montana, Washington, și cel mai recent Vermont; Connecticut este în căutare, dorind să se alăture cu un proiect de lege intitulat “Un Act de compasiune și ajutor în moarte pentru pacientii incurabili.”, introdus în luna februarie, acesta a fost trimis la Comisia pentru Sănătate Publică.)
Sloganul eufemistic al societății de suicid elvețiene este “Pentru a trăi cu demnitate, a muri cu demnitate“. Dar pentru motivele expuse mai sus, sinuciderea asistată nu este un răspuns potrivit la cererile de Exit pentru a onora demnitatea vieții umane, care trebuie să fie protejată de lege și îngrijită medical până la sfârșitul ei natural.
Genevieve Ipsos este asistent de cercetare la the Charlotte Lozier Institute.
Traducere și adaptare: George Danciu