Ecuația zilei

Think AheadCU PASIUNE

Am căzut iarăși pe gînduri. Cred că este o boală. Aud cîte ceva și, de la o frază scurtă, mă trezesc că-mi storc creierii cu tot felul de întrebări – e ca și cînd mi s-ar fi dat o ecuație s-o rezolv.

Ecuația zilei pentru mine este… de ce se degradează din punct de vedere moral lumea în care trăim …și mai ales cu o așa  viteză? Parcă ieri am emigrat în țara asta binecuvîntată pentru cîte motive bune și sănătoase aveam atunci, și parcă văd cum Țara asta bună se transformă în România pe care am părăsit-o acum 30 de ani! Și mă uit în jur,  la oamenii cu care lucrez de pildă, și ei sînt la fel de alarmați și de contrariați de ce se întîmplă în jurul lor.

De vină par a fi guvernul și conducătorii; doar că și pe ăia tot noi i-am ales. Dar chiar noi i-am ales? Unii credincioși nu se amestecă în politică – zic ei că e o meserie murdară și au dreptate (în privința meseriei). Dar și curățarea veceurilor este o treabă murdară, și tot o facem fiecare din necesitate și de cîte ori este nevoie, nu? Eu așa zic… Apoi, am fost trimiși în lume, și ar trebui să ne împrăștiem printre oameni… Biblia zice că noi, credincioșii, trebuie să fim sarea pămîntului. Păi unii stau claie peste gramadă și nu se duc nicăieri – și s-au transformat în …saramură. Sau ne-am pierdut gustul… și putem să ne tot împrăștiem printre oameni …dar nu sîntem buni decît de călcat în picioare?!

Cei cu mai multă înțelepciune spun că nu trebuie să țintim la posturile înalte ale societății, ci să ne ocupam de toate ramurile vieții sociale, să fim pretutindeni. Și cred că au dreptate. Te uiți la cîțiva gay și lesbiene care s-au amestecat peste tot în viața socială, și cîteva voci care zbiară cu aroganță de pe platformele sociale unde sînt – și fac atîta gălăgie, de ai zice că ei sînt majoritatea. Majoritatea cetățenilor în țara asta vor să păstreze căsătoria ca fiind un act între o femeie și un bărbat, și cei cîțiva care sînt de altă părere ajung să pună în pericol legile și rînduielile țării. Cum asa? Și de ce au ajuns atît de departe? Pentru ca sînt pasionați de ceea ce fac.

Și gîndindu-mă așa, mi-am adus aminte de versetul în care spune să nu fim căldicei… că Dumnezeu nu-i iubește pe cei care sînt doar căldicei, că îi varsă din gura Lui. M-am gîndit că ăsta este și motivul pentru care lumea e pe dos. Nu avem pasiune în credința noastră. Credincioșii cumsecade s-au retras din toate funcțiile sociale și s-au lenevit. Ne-am făcut tradiții și obiceiuri pe care le urmăm cu strictete… și am uitat să ne suflecăm mînecile și să facem ceva treabă. Bănuiesc  că  pilda  Samaritenul milostiv a fost oglindită de  unul cu mîinile suflecate… Mă uit la mînecile mele… ordonate și călcate…

Nu… nu am rezolvat ecuația. Cred că ecuația asta doar Dumnezeu o poate rezolva și …ziua aceea este aproape. Dar m-am gîndit că n-ar fi rău să ne mai gîndim un pic la sare și la rostul ei. La faptul că avem o misiune precisă în lumea asta, și misiunea noastră este să dăm gust. Acolo unde sîntem, în fiecare zi… și să fim fierbinți, nu căldicei… să fim pasionați de lucrarea care ne-a fost încredințată.

Rodica Botan, USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.