„M-am simţit ca acasă” – Papa Francisc, la Adunarea Reînnoirii Carismatice

carismatici-2by Beni Drădici

Duminică 1 Iunie, 2014, în prezenţa a peste 50 000 de persoane pe Stadionul Olimpic din Roma, se desfăşura Cea de a 37-a Adunare Naţională a Reînnoirii Carismatice, şi care a continuat şi în ziua următoare. Ineditul reuniunii de anul acesta a constat în prezenţa papei Francisco, fiind pentru prima dată când un papă participă la un astfel de eveniment.

Vaticanul a anunţat încă din luna ianuarie intenţia Suveranului Pontif de a participa la respectiva întrunire, aşa cum v-am informat şi pe acest blog (AICI). Prezenţa papei la o reuniune a carismaticilor catolici stârneşte întrebări şi deschide perspective. Deja se prefigurează o mare sărbătoare pentru anul 2017, când carismaticii catolici vor celebra 50 de ani de la începutul acestei mişcări iar papa din nou îi surprinde, propunând ca loc de întâlnire tocmai Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, în ziua de Rusalii.

carismaticii Vă prezentăm în continuare discursul integral al papei Francisc la această reuniune, preluat şi tradus de pe portalul Asia News.

Vă mulţumesc mult pentru felul în care m-aţi primit. Sunt sigur că cineva i-a înştiinţat pe organizatori că îmi place mult această cântare: „Trăieşte Isus, Domnul”. Când celebram Sfânta Împărtăşanie în Buenos Aires, cu Reînnoirea Carismatică, cântam această cântare cu multă bucurie. Vă Mulţumesc! M-am simţit ca acasă! Mulţumesc celor două organizaţii carismatice International Catholic Charismatic Renewal service şi Catholic Fraternity of Charismatic Covenant Communities and Fellowships , pentru invitaţia făcută, fapt ce mă bucură mult. Mulţumesc de asemenea pentru prezenţă celor care au avut o puternică experienţă a puterii Duhului Sfânt. Voi, Reînnoirea Carismatică, aţi primit un mare dar din partea Domnului, pentru că v-aţi născut dintr-o dorinţă a Duhului Sfânt ca şi un şuvoi de har în Biserică şi pentru Biserică. Aceasta vă este definiţia: un şuvoi de har.
Prima roadă a Duhului Sfânt care este? Este dragostea care te face să cazi în dragostea lui Isus. Această dragoste îţi schimbă viaţa, aşa cum se spune „născut din nou la viaţă în Duhul”. Isus i-a spus aceasta lui Nicodim. Aţi primit marele dar al diversităţii carismelor, diversitatea pe care o aduce Duhul Sfânt în slujba Bisericii. Când mă gândesc la voi am aceiaşi imagine a Bisericii, dar într-o manieră particulară. De asemenea mă gândesc la o mare orchestră unde fiecare instrument şi fiecare voce sunt diferite, dar toate sunt necesare pentru armonia muzicii. Sfântul Pavel ne spune: precum într-o orchestră, niciunul dintre voi de la Reînnoirea Carismatică, nu poate să gândească că este mai important decât altul. Vă rog, dacă cineva se crede mai important sau mai mare, începe pesta. Nimeni nu poate să spună, eu sunt şeful. Pentru voi, precum pentru toată Biserica, este suficient cu un singur şef, Domnul Isus. Repetaţi după mine: cine este şeful Reînnoirii Carismatice? Domnul Isus! Încă o dată vă rog! Şi putem să spunem aceasta cu puterea pe care ne-o dă Duhul, deoarece nimeni nu poate să spună că Isus Hristos este Domnul decât prin Duhul Sfânt.
papa
Aşa cum ştiţi, deoarece informaţia s-a scurs, în primii ani ai Reînnoirii Carismatice în Buenos Aires, eu nu-i iubeam pe aceşti carismatici şi eu le spuneam că se aseamănă cu o şcoală de samba. Şi nu eram de acord nici cu maniera lor de a se ruga şi alte atâtea lucruri care făceau în Biserică. Apoi am început să-i cunosc şi să înţeleg cât bine fac aceştia la reînnoirea Bisericii. Şi această istorie, care a început de la „samba” şi până acum, a terminat într-o manieră particulară deoarece câteva luni înainte de Conclavele din Roma (când a fost ales papă n.tr.), am fost desemnat de către Conferinţa Episcopală ca şi capelan al Reînnoirii Carismatice în Argentina.
Reînnoirea Carismatică este o mare forţă în slujba Evangheliei, care a găsit dragostea lui Dumnezeu pentru toţi fiii acesteia şi dragostea pentru Cuvânt. În primele zile se spunea că aveaţi cu voi întotdeauna Biblia şi Noul Testament. Le aveţi şi azi? Eu nu sunt atât de sigur. Întoarceţi-vă la prima voastră dragoste şi să aveţi întotdeauna cu voi în buzunar Cuvântul lui Dumnezeu şi să citiţi câte puţin întotdeauna din acesta. Voi, poporul lui Dumnezeu şi poporul Reînnoirii Carismatice să aveţi grijă ca să nu pierdeţi libertatea pe care Duhul ne-a dat-o. Pericolul pentru Reînnoirea Carismatică, aşa cum spune destul de des părintele Raniero Cantalamessa, este organizarea excesivă: este nevoie, dar să nu pierdeţi harul de a-l lăsa pe Dumnezeu să fie Dumnezeu. Încă nu există mai mare libertate ca şi aceea de a te lăsa dus de Duhul, refuzând de a  mai calcula totul şi permiţând Duhului să ne conducă şi să ne ilumineze. El ştie de ce este nevoie cel mai mult în fiecare moment şi epocă.
Un alt pericol este de a vă transforma în „controlori” ai harului lui Dumnezeu. Uneori vă puteţi transforma în manageri, directori, poate chiar inconştient, ai harului şi să decideţi cine îl poate primi şi cine nu-l poate primi. Dacă vreunul face acest lucru, vă rog să  nu-l mai faceţi niciodată! Sunteţi „dispensatori” ai harului lui Dumnezeu nu „controlori”. În documente aveţi un ghid şi o rută sigură pe care să o urmaţi, pentru a evita erori pe drum: orientare teologică şi pastorală, ecumenismul, grija de cei săraci şi adăpost pentru cei marginalizaţi. Şi toate acestea având la bază ceea ce este fundamental: adorarea lui Dumnezeu. Mi-au cerut să vă spun ce aşteaptă papa de la voi carismaticii: în primul rând convertirea în dragostea lui Dumnezeu, care vă schimbă viaţa şi face ca creştinul să fie un martor al dragostei lui Dumnezeu.
Biserica aşteaptă această mărturie şi Duhul ne ajută ca să trăim în coerenţă cu Evanghelia pentru a ajunge la sfinţenie. Sper că voi împărtăşiţi harul Bisericii prin Duhul Sfânt. Aşteptăm de la voi o evanghelizare prin Cuvântul lui Dumnezeu, să proclamaţi că Isus trăieşte şi că-i iubeşte pe toţi oamenii; să fiţi o mărturie a angajamentului ecumenic: să rămâneţi uniţi în dragostea pe care Isus Hristos ne-o cere la toţi şi a Duhului Sfânt, pentru a ajunge la această unitate. Să nu uitaţi că Reînnoirea Carismatică este ecumenică prin propria ei natură: reînnoirea catolică care spune bun venit la ceea ce Duhul Sfânt realizează în alte biserici. Apropiaţi-vă de cei săraci, de cei nevoiaşi pentru a-i atinge cu rănile Domnului Isus. Apropiaţi-vă vă rog.
Căutaţi unitatea reînnoirii, deoarece este născută din Duhul şi din unitatea Sfintei Treimi. Diviziunea a cui este? Este a diavolului. Fugiţi de luptele interne. Între voi să nu existe. Vreau să  mulţumesc la International Catholic Charismatic Renewal service şi Catholic Fraternity of Charismatic Covenant Communities and Fellowships, cele două corpuri cu drepturi pontificale de a sluji Reînnoirii mondiale, ocupate să pregătească reuniunea preoţilor şi episcopilor din toată lumea, în următorul an. Ştiu că au decis ca să folosească împreună birourile şi să lucreze împreună ca un semn al unităţii şi al gestionării resurselor. Mă bucur şi le mulţumesc, deoarece ei deja organizează Marele Jubileu al Anului în 2017.
Fraţi şi surori, nu uitaţi: lăudaţi-L pe Dumnezeu, pe Domnul! Aceasta este baza. Căutaţi sfinţenia în noua viaţă a Duhului. Să fiţi dispensatori ai harului lui Dumnezeu, evitând pericolul organizării excesive şi să ieşiţi pe stradă să evanghelizaţi. Amintiţi-vă că Biserica s-a născut în acea dimineaţă de Rusalii. Apropiaţi-vă de cei săraci şi atingeţi-i cu rănile lui Isus. Vă rog nu-L închideţi pe Duhul Sfânt. Trăiţi în libertate! Căutaţi unitatea reînnoirii care vine de la Sfânta Treime. Sper ca voi toţi carismaticii din lume, împreună cu papa, să celebraţi marele jubileu la Rusaliile din 2017, în Piaţa Sfântului Petru. Vă mulţumesc!     

După câteva minute de linişte, în faţa a 50 000 de persoane prezente, papa a rostit o rugăciune: „Doamne priveşte spre poporul tău care aşteaptă pe Duhul Sfânt, priveşte tinerii, familiile, copiii, bolnavii, preoţii, pe noi episcopii, priveşte-ne pe toţi. Dă-ne la toţi sfânta beţie a Duhului, care ne face să vorbim toate limbile; a carităţii, aproape de fraţii şi surorile care au nevoie de noi. Învaţă-ne să nu luptăm între noi pentru a avea ceva mai multă putere, că să iubim mai mult Biserica, care este partidul nostru, învaţă-ne să avem inima deschisă pentru a primi Duhul. Trimite-ne Duhul Tău peste noi. Amin”.     

 
Surse: http://benidradici.wordpress.com/2014/06/03/m-am-simtit-ca-acasa-papa-francisc-la-adunarea-reinnoirii-carismatice/
http://www.asianews.it/noticias-es/El-Papa-a-la-Renovaci%C3%B3n-carism%C3%A1tica:-No-sean-controladores,-sino-dispensadores-de-la-gracia-de-Dios-31240.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.