Povestea unui marinar care a ajuns şef de stat

Distrugătorulby Alex Ștefănescu

Ultracunoscutul om de televiziune Mihai Tatulici a publicat în tinereţe şi proză, de care puţini cititori îşi mai aduc aminte.  El revine, acum, la dragostea dintâi, punând în circulaţie un roman satiric-excentric-provocator, despre viaţa politică de azi: Distrugătorul «Speranţa» sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc.

Aproape toţi politicienii care evoluează pe scena vieţii noastre publice apar ca personaje, cu nume uşor schimbate şi imediat recognoscibile, în acest roman. Autorul declară că totul este o ficţiune, că orice coincidenţă cu viaţa reală trebuie considerată întâmplătoare… El se jură că nu fură, dar l-am prins cu raţa-n gură…

În mod evident, povestea cu ficţiunea reprezintă o simplă măsură de precauţie luată împotriva eventualelor consecinţe juridice ale perisflării unor persoane reale foarte influente.

Dar şi un copil (care pierde timpul la televizor, în loc să înveţe) recunoaşte cu uşurinţă cine sunt oamenii ascunşi după măşti sumare.

Protagonistul romanului este Decebal Spulber, comandantul unui petrolier românesc cu care navighează pe mări şi oceane. El conduce echipajul cu o mână de fier, dar şi cu plăcerea de a face din relaţiile cu oamenii un spectacol. Este inteligent, rapid în gândire, mereu cu o mutare înainte în orice dispută, şiret şi lipsit de scrupule.Mihai Tatulici

Autorul îi recunoaşte deşteptăciunea, încă din subtitlul romanului, dar îl prezintă ca pe un personaj hilar-malefic, împingând reprezentarea spre caricatură. Citind cartea, am simţit de multe ori o strângere de inimă, indignat de nedreptatea care i se face personajului real, dar n-am abandonat-o, pentru că este bine scrisă, antrenantă ca un film de acţiune şi bazată pe o vastă… documentaţie.

Mihai Tatulici ştie mai bine ca mulţi alţii ce s-a întâmplat după 1989 în culisele vieţii politice româneşti. Şi chiar dacă priveşte toate combinaţiile politice ca pe o mascaradă, dezvăluirea acelor combinaţii prezintă interes, pentru noi cei care nu ştim decât ce se declară la conferinţele de presă. Iată o scurtă secvenţă, care ilustrează modul şarjat, batjocoritor-aluziv, în care sunt divulgate diverse aranjamente secrete:

Citeste mai mult: adev.ro/n51nj8

http://adevarul.ro/blogs/alex.stefanescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.