Reclama la bere, la chipsuri si la Ioan 3:16

tvguyCând ați văzut ultima reclamă religioasă în pauza unei finale sportive?

Reclamă religioasă… hmm, foarte greu asociem reclamele cu religia. În România e clar – niciodată nu am văzut așa ceva și nici nu vom vedea curând! În SUA însă, nemaiîntâlnitul a avut loc duminica aceasta în finala campionatului de fotbal american.

Se știe că spațiul publicitar din timpul finalei Super Bowl este mană cerească pentru difuzori dar și pentru comercianți. Deși costă 3 milioane de dolari, spotul e văzut de peste 100 de milioane de fani; calculul te convinge că e win-win situation. Reclamele clasice sunt la bere și chipsuri, în general lucruri triviale. Rar scapă și una mai sănătoasă. Multe sunt respinse pentru că sunt prea deocheate sau incită la ură.

Anul acesta între altele, a fost difuzată o reclamă religioasă. Timp de 30 de secunde a fost difuzată o reclamă la un text biblic, la un site care promovează textul de aur al Scripturii. Nu, nu a fost un îndemn nazal la pocăință rostit de vreun cleric bărbos. Și nici strigătul disperat al vreunui fan entuziast fugind pe teren cu tricoul inscripționat la vedere. A fost un spot în toată regula, și după toate canoanele CNA-ului american. Inițial reclama a fost respinsă de Fox Sports pentru că avea un conținut „doctrinar religios” și astfel era prea ofensator pentru telespectatori. Oare?

Un spot uimitor de simplu: o familie de americani, ca alte milioane de familii, vizionează un meci. Deja telespectatorii se văd în oglindă: bere, pizza, chipsuri, tensiune și voie bună. Echipa favorită marchează. Urmează un stop cadru cu jucătorul marcator, când acestuia i se arată fața. Prin grilajul căștii se poate citi clar: sub un ochi scrie „Ioan”, sub altul scrie „3:16″. „Ce-o fi aia?” se întreabă un fan. „Nu știu, parcă am mai văzut asta undeva”, îi răspunde celălalt (îl mai știți pe Tim Tebow?). În final vine apelul reclamei, „lookup316 – verifică textul din Ioan 3:16 – un mesaj de speranță”.

Cine ar face o reclamă la un text biblic? Și cine ar da-o în timpul finalei campionatului de fotbal american? Și cine ar plăti-o? Ce ține de rețeaua Fox poate fi până la urmă redus la zerourile din contract. În ceea ce-i privește pe realizatorii clipului, Fixed Point Foundation, ei au mers pe următorul raționament. „Dacă ai avea 30 de secunde în care să spui lumii un singur lucru, care ar fi acela? Ar fi ceva amuzant? Ar fi din politică? Și apoi, dacă ar merita, ai plăti să te faci auzit? Puțin oameni au șansa să spună ceva cu adevărat important. Și, cel mai adesea, ocaziile se pierd nefructificate. Cum ar fi dacă ai folosi ocazia de a face ceva măreț? Imaginează-te spunând în fața milioanelor de oameni cel mai important mesaj pe care lumea aceasta l-a auzit vreodată.” Așa a apărut clipul Verifică Ioan 3:16.

Da, reclama cu pricina nu este ceea ce ne-am aștepta când încercăm să punem față în față religia și publicitatea. Pentru că, poate, nu suntem pregătiți să spunem același adevăr și cărturarilor, și politicienilor, și plebei, și cămătarilor, și prostituatelor. Nu ar trebui să uităm un lucru, că lumea de azi vorbește o limbă a ei. Iar creștinii ar trebui să știe să spună marele lor adevăr chiar și în cea mai pocită de viciu limbă a lumii.

Apropo, cum ați vedea pe ProTV sau Antena1 o reclamă religioasă. La Biblie, la revista Semnele timpului, în 30 de secunde?

Sursa: Semnele timului

http://www.semneletimpului.ro/blog/Reclama-la-bere–la-chipsuri-si-la-Ioan-3-16-2567.html

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.