5 PERSONAJE IN CAUTAREA ADEVARULUI

Teatru National CraiovaGânduri după vizionarea spectacolului cu piesaProfu’ de Religie

Teatrul National Marin Sorescu – Craiova

Ce spune dogma ortodoxa, dacă îmi aduc bine aminte: Adevărul [despre ceva sau despre cineva] să-l spui preotului. Daca nu se îndreaptă, preotul, împreuna cu tine, să-l spună Parohiei. Dacă nici atunci nu se îndreaptă, să-l spuneti public. Nu știu dacă acesta este adevărul Bisericii. Și al cărei Biserici.

Scena 1: Concluzie: Adevarul doare.

Scena 2: Concluzie: Mângâierea chiar, poate fi frățească, sau părintească. Sau poate să doară. Chiar si mângâierea părintească, sau frățească, poate să doară. Dacă nu o meriti.

Alte scene: 1. Si daca esti bun cu oamenii, oamenii te vor rastigni, ca pe Iisus?

2. Și Iisus l-a mângâiat pe Iuda, pe crestet.

3. O mângâiere devine subiect de spovedanie colectiva, publica, mediatica, și linșaj public.

4. Personajele nu comunică între ele. Ne comunică nouă. Sau zidului. Ni se spovedesc. Nimeni nu are soluții pentru toți.

5. Scena de start m-a emotionat, până la lacrima tăiată. 5 personaje cu spatele la public, în fața zidului. Au stat mult.

6. Sunt nostalgic. In aceeasi sală, erau odată 94 de fotolii verzi, asezate in dreptunghi, in fata scenei. Azi, scaunele sunt în scară. Ieri, eram aproape egali in fata adevarului, astazi, fiecare urca pe scara lui, dupa puteri. Și nu pot spune că înăltimea nu te striveste sub greutatea lui. Sau, dupa cum se spune, in credinta noastra ortodoxa: “Fericiti cei saraci cu duhul!

7. In public, copii. In majoritate, fete. Fata mea isi vede, oare, la vârsta lor, adevarul de mama? De bunica? Viitorul acestui adevar, si-l văd toate? Îl vor suporta, oare? Le ajuta societatea, sa-l vada? Ii ajuta colegii lor, baietii, sa-l mângaie? Stiu cat doare adevarul singuratatii?

8. Vor intra in Rai numai cei care sunt botezati, ni se citează. Cleopa Ilie spune ceva pilduitor: Fiecare om, crestin, ateu, evreu, musulman, etc, va fi judecat în credinta lui. Sau, daca este ateu, dupa legea constiintei lui. Dar cei care nu vor fi botezati, vor fi orbi.Nu stiu daca ceea ce voi spune nu este pura imaginatie, care imaginatie, se spune, este inselatoare: asa cum suntem orbi aici, vom fi si dincolo. Unii vor vedea, altii nu. Unii vor sti si vor fi neputinciosi sa faca ceva pentru altii. Altii nu vor sti, si se vor bucura de puterea pe care o au. Ca o musca in plasa unui paianjen ? Dumnezeu este bun. Sper ca îi va face sa vadă, cu blândete, până la urmă.

Calatoresc de asemenea in lumi inselatoare: poezia Apocatastaza, a lui Vasile Voiculescu. Spusele parintelui Iustin Parvu: Nu ma duc dincolo sa dorm. Cele 40 de liturghii ale Bisericii Ortodoxe Romane. “Manca-v-ar Raiul!” – parintele Cleopa Ilie. Ivan Rubliov – de Andrei Tarkovski. Calauza – de AI. D. Sirbu.

9. Umorul sănătos este o bună terapie in situatii in care te simti încuiat.

Bustul lui I. D. Sirbu intreaba, parca, Europa: Ce, ați dat de valoare în ultima vreme? Un Marx, un Stalin, si un Hitler.

Se spune ca Iisus Hristos este Calea, Adevarul, si Viata.

Lumineaza-ne, Doamne, că nu mai stim nici să scriem o cronică dramatică.

Craiova, 9 ianuarie 2014

Jianu Liviu-Florian

_________________________

Sursa foto:https://www.google.com/search?q=Teatrul+National+Marin+Sorescu+-+Craiova&source

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.