Stimati tovarasi – O harababura de nedescris!

Liviu Florian JianuStimați tovarăși,

Situația învățământului românesc mă determină să ies, împotriva vointei și răbdării mele, pe post, ca să infierez, cu smerenie crestineasca, gravele abateri de la etica si echitatea apostolica, care se petrec in ziua de astazi.

Aș începe cu Academia. Cultul personalitatilor a atins cote alarmante. Un academician, nu dau numele, va fi cunoscut la Judecata de Apoi, a sufocat o biblioteca centrala, cu volumele lui. În contrapartidă, o sectie a bibliotecii a primit / va primi numele Domniei Sale. Mă întreb ce a ajuns pâna la mine, un simplu cetatean, din tot cea ce a facut Academia in ultimii 23 de ani? Sunt în loc de sînt? A în loc de î? Faptul că Domnia sa, Domnul Solomon Marcus, s-a exprimat intr-un cerc restrans, că in scoala românească se invata numai lupte corp la corp?

Tovarăși,

Carti am scris si eu. Care nu merita sa fie citite. Nici pana acum nu au fost introduse in circuitul public. Tovarasii care au facut aceasta au procedat bine. Capodopere ale literaturii romane, scrise de mari invatatori in viata, chiar, ai neamului, nu au surse de finantare, in timp ce o puzderie de edituri se tarasc din orgoliul autorilor care supravietuiesc din mila Sfintei Treimi, a Maicii Domnului, si a tuturor Sfintilor. Ce sa mai zic de librarii? Humanitas are doliu, in loc de poarta. Iar profesoara mea emerita de limba si literatura romana a facut al 3-lea parastas, la 7 ani, in 23 de ani, pentru intreg neamul romanesc. Cand orice profesor de limba romana, a facut unul singur. Este oare suficient?

Criticul George Calinescu, savant de renume mondial, reputat autor, somitate internationala, profesor de jurnalism, a fost complet marginalizat, trimis in exil, pe malul Oltului, intr-un oras mormant, sa se judece singur, pe lumea cealalta. Nici macar chilie de reculegere nu a primit. Este propriul lui sofer, pe drumul spre Iad. Poate, acolo, va spune clar si raspicat, tot ceea ce are de spus. Cat nu este prea tarziu. Doar, har Domnului, exista libertate de exprimare. Dar cine se exprima, si unde, si pe cat? Si cine mai asculta in ziua de azi?

Toti, cu Duhul blandetii. Si Adversarul, cu sminteala!

Tovarasi,

Este o harababura de nedescris in programele scolare. In disciplina inspectoratelor, cadrelor didactice, si sindicatelor din invatamant. Am informatii ca un presedinte de sindicat isi bulverseaza, de luni bune, propriul sindicat, activitatea tuturor cadrelor didactice, bunul mers al intregii scoli, prin promovarea unei tovarase empatice. Tovarasi, daca tot alegeti o tovarasa, alegeti una empatica tuturor! Am informatii ca inspectorul general nu se baga, nu stie, n-aude, nu vede, este corect politic. Este corect politic? Rabdarea mea, chiar daca parintele Cleopa Ilie, sfintit fie-I numele, ne aducea aminte ades: “Rabdare, rabdare, rabdare!”, nu poate fi infinita. Parintii sunt ingrijorati de viitorul copiilor aici, pe pamant. Ce viitor ii asteapta dincolo, daca aici se alege praful de Imparatia Cerurilor? Nu amenint pe nimeni. Atrag doar atentia. Am informatii ca, in timp ce Comitetul Judetean de Partid, Primaria, lucrand pe platforme evoluate de calcul, si-au luat luna aceasta banii, inspectoratul si profesorii vor ramane fara bani. Va intreb, este o dezinformare? Daca este, o merit. Daca nu este, nu ma mir ca guvernul nu are bani, sa plateasca toate prostiile pe care le invatam de 23 de ani incoace. Ca simpli cetateni.

Tovarasi,

La cuvinte se pricepe toata lumea. Imi permit sa fac si o gluma. Ca si la politica. Ca si la bancuri. Ca si la fotbal. Unii vorbesc pe gratis, si degeaba, altii, pe bani multi, si cu folos. Fac aici o oprire. Urmeaza urmatoarele statii: Sfanta Tatiana. Si Sfantul Antonie cel Mare. Pilde vii pentru invatamantul romanesc. Daca doriti sa ajungem pana acolo, vom ajunge. Totusi, eu nu va doresc un asemenea élan tovarasesc.

9 ianuarie 2014

Jianu Liviu-Florian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.