Afganistan – țara unde femeile se vând

Afganistan.Sclavii din lumea islamică!

Recent am dat peste un articol în The Atlantic privind un subiect  care pare  ireal, mai ales pentru Mileniul III – o țară unde femeile sunt vândute! 

Faptul acesta reflectă decalajul enorm privind statutul femeii în diverse țări ale lumii, diverse culturi, tradiții ori religii. E bine cunoscut faptul că în traditia islamica statutul femeii e precar. Dar că femeile ar putea fi vândute in lumea islamică, pentru a plăti datoriile bărbatilor, e ceva cu totul scandalos si ingrijorător. E un exemplu grosolan de încălcare a unuia dintre cele mai fundamentale drepturi umane – dreptul la libertate si inviolabilitatea persoanei.

O dovada a statutului precar al femeii în lumea islamică e Afganistanul, o țară în care această practică multiseculară incă e in vogă, in ciuda prezenței trupelor occidentale acolo.

Materialul de astazi a fost editat, tradus si abreviat pentru dtră de Radu Ionita, AFR Bucuresti. Ii multumim.  Articolul întreg, în engleză, poate fi citit aici: http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/07/in-afghanistan-fathers-barter-daughters-to-settle-drug-debts/278217/

In Afganistan: Un tată încearcă să scape de datoriile din droguri, vânzandu-și ficele unor traficanți! 

de Fariba Nawa

Am fost în căutarea ei timp de 10 ani. Aproape că am fost răpită în încercarea de a o găsi. Am scris o carte inspirată de această întâmplare, dar în seara asta am fost în situația să vorbesc cu ea. Degetele îmi tremurau în timp ce formam numărul de telefon primit de la mama ei. Ne-am întâlnit în vara anului 2003 într-un sat prăfuit din Afganistan. Darya avea ochii verzi si avea doar 12 ani, mergea la scoala si îi plăcea să se joace cu piciorușele goale îin nisip. Copilaria ei s-a terminat brusc atunci când tatal ei, un dependent de droguri, a vândut-o unui contrabandist cu 34 de ani mai în vârstă decât ea. Tatăl ei era plin de datorii către traficanti, iar acei traficanti erau furnizorii a 90% din cantitatea de opium din lume. A făcut ceea ce toti tații afgani fac, si-a vândut 2 din ficele sale forțându-le să se căsătorească pentru a scăpa de datorii, bineînțeles fără acordul lor. Ficele sale au fost victimele acestei afaceri ilegale.

Trafic în opiu și femei

In ultimii 10 ani, de când am întâlnit-o pe Darya, numarul de mirese vândute traficantilor de opiu a crescut in tot Afganistanul.

Mii de tinere afgane sunt date spre sclavie ca a 2-a sau chiar a 3-a sotie sau sunt trimise ca prostituate in afara granitelor.

In ultimul deceniu, guvernul a incercat să oprească această afacere, dar a reusit doar să înrăutățească problema. Fermierii a căror culturi au fost distruse, au preferat să isi vanda ficele pentru a putea plăti inapoi împrumuturile la traficanti. Rata de dependență este incredibil de mare, un million de dependenti de opiu la o populatie de 30 de milioane, iar acest lucru face ca vânzarea de copii să crească alarmant.

Când familiile afgane dependente de opiu numai au bani pentru a se droga, ei preferă să isi vândă ficele sau uneori chiar si fii. Doamna Parwanta, care nu si-a dorit primul nume mentionat din dorința de securitate, a lucrat la educatia si prevenirea consumului de droguri in Afganistan timp de 3 ani. Intr-o familie, ea a descoperit că tatăl si-a vândut 3 fice pentru a-si putea hrani dependența de droguri. “Când un membru al familiei incepe să abuzeze de consumul de droguri, totul de la statutul economic până la cel social se năruie. De obicei, atunci când tatăl dintr-o familie nu mai are resurse pentru a-si hrăni pofta de droguri el isi prostituează fata sau isi vinde copiii.

Najibullah Quraishi, un journalist si regizor afgan, a declarat ca s-a intalnit cu peste 100 de familii care si-au vandut fiicele pentru a plăti traficanții. In documentarul său din 2012 intitulat “Opium Brides” (Miresele Opiumului), arată mai multe povestiri sfâșietoare ale unor fete alături de datoriile familiilor de fermieri atunci când guvernul a decis să le distruga fermele de mac.

In urma retragerii trupelor americane si posibilitatea reintoarcerii talibanilor in diferite parti ale Afganistanului, unii analisti prezic un alt bum al opiumului. Deja 9 provincii care acum 2 ani declarau că nu mai au ferme de mac, au reînceput cultivarea, in mare parte din cauza pretului foarte ridicat al opimului. Traficul de droguri este o afacere condusa de mafie, care infloreste in zonele violente si sărace. Multi fermieri care au revenit la cultivarea macului au declarat că fac lucrul acesta din cauza insecurităiiț si din lipsa de alte optiuni agricole.

A-ti vinde fata ca să o casatoresti pentru a-ti achita imprumuturile, nu doar datoriile din droguri, este o practică regionala ce dateaza de secole.

Aceasta practică a crescut expotential din cauza saraciei adusa de cei 30 de ani de razboi. Majoritatea fetelor traiesc la granitele tarii unde traficul este in floare. Singura optiune lasata pentru aceste fete este sa reziste pe cont propriu. Unele se sinucid. Nasima, o membra a consiliului de femei din provincia Helmand a apucat pistolul unui gardian si s-a impuscat. Altele fug si pot ajunge intr-unul din adaposturile pentru femei. Majoritatea se multumesc cu soarta lor ca proprietati ale contrabandistilor.

Povestea lui Daria

Darya, in varsta de 22 de ani a raspuns la telefon dupa ce am sunat a 6-a oara. Vocea ei era mai puternica, mai increzatoare si mult mai calma. Astepta sa o sun. Am vorbit putin despre familiile noastre, iar apoi mi-am cerut iertare ca nu am reusit sa o scap de viata pe care o traia alaturi de Haji Sufi, omul ce i-a devenit sot si tata al copiilor ei. Apoi a urmat o pauza. “Am asteptat foarte mult dupa tine sa vii sa ma scapi”, a spus ea. “Dar acesta mi-a fost destinul, m-am obisnuit deja”.

In 2003 cand m-am întâlnit pentru prima data cu Darya, tatăl ei Touraj a dispărut pentru a nu fi vânat de traficanti. Chiar si după ce si-a vândut 2 din ficele sale el încă a mai ramas cu datorii. Sotul fetei celei mai mari nu a mai apărut niciodată ca să-și ia mireasa, in schimb sotul Daryei, care mai avea deja o sotie si 8 copii vroia s-o ia din Herat la Helmand. El vorbea Pashto, iar ea vorbea Farsi. De fiecare dată când Haji Sufi venea, Darya il injura si fugea de lângă el. Darya m-a căutat s-o ajut, stiind ca am alte valori si că vin din lumea din afară. Intr-o dupa amiaza de vara am vorbit cu Sufi in timp ce Darya statea langa mine. Ea m-a apucat de haina si tremura: “Te rog nu-l lasa sa ma ia”, mi-a soptit la ureche.

A fost ultima data când am vazut-o. A venit desculță la casa ghidului meu intrebând de mine si doring sa fie salvata de o casatorie fortata. Am raportat cazul la Comisia Independenta a Drepturilor Omului Afgane, a caror membrii nu au facut nimic. Autoritatile afgane mi-au zis ca asta li se intampla la mii de fete, iar daca nu se duce cu sotul ei, mama ei si ceilalti 5 frati vor suferi consecintele.

Am scris o poveste despre ea si am publicat-o in diferite tari, iar cititorii au trimis bani pentru familia ei. Vara urmatoare am venit cu banii, dar a fost prea tarziu. Sufi a luat-o la Hermand si mama ei m-a rugat sa o aflu. Mi-a spus ca se va mutila singura, in semn de protest, un lucru comun la fetele casatorite fortat. In 2005, m-am costumat intr-o burqa cu ghidul meu si cu o poza a sotului ei in Sangine, regiunea Helmand. Am batut la diferite usi si am aratat poza lui. Simpatizantii talibanilor si-au dat seama ca vin din Occident si m-au amenintat ca ma vor inchide, dar ghidul meu i-a calmat. Nu am gasit-o pe Darya si m-am intors in SUA simtindu-ma foarte vinovata ca nu am putut opri traficarea unui copil. Darya a devenit eroina cartii mele Tara Opiumului. In timp ce imi scriam cartea am tot cautat-o din SUA sunand pe toata lumea care ar fi avut vre-o legatura cu ea. Mama ei a gasit in sfarsit un numar de telefon in Mariah, Helmand, o regiune pe care SUA o bombardase si reconstruia drumurile, liniile de telefon si scolile. Ea a fost in aceasta regiune in tot acest timp, unchiul ei dandu-mi adresa gresita. Darya traia impreuna cu 20 de rude ale sotului ei. Sotul ei impreuna cu familia lui cresteau opiu, pana ce americanii le-au confiscat fermele.

Prima mea conversatie cu Daria a fost foarte emotionanta, ca si cum as fi cunoscut-o in toti acesti ani cat a fost disparuta, nemai auzind ceva de ea de aproape 10 ani. Vorbea despre viata ei ca mama cu un mix de umor si tragedie. Se considera ghinionista, dar totusi mult mai norocoasa decat alte mirese ale opiumului care nici macar nu aveau titlul de sotii. Darya a cunoscut multe fete care au fost traficate pentru a deveni la randul lor traficanti sau prostituate. Viata Daryei a fost mai buna decat mi-am imaginat eu. Este sotia cea mai tanara a sotului si a devenit matriarha familiei. “Acum, sotul imi arata foarte mult respect”. A plans si s-a certat timp de un an cu cealalta sotie a lui Sufi. El a batut-o pentru nesupunere. Cand a incetat sa se mai revolte si si-a indeplinit atributiile, Sufi a incetat sa o mai bata. “Acum eu si cealalata sotie a lui Sufi suntem prietene.” El nu se mai culca cu ea. Darya a invatat repede Pashto dar i-a luat 4 ani pentru a ramane insarcinata. La varsta de 18 ani a avut un baiat, care a devenit motivul pentru care ea traieste. Petrece timpul facind piine intr-un cuptor de lut, gateste, spala si are grija de copilul ei. De 2 ori pe an Sufi a luat-o pe Darya sa isi viziteze mama din Herat. Tatal ei a iesit din ascunzatoare dupa ce si-a platit toate datoriile, dar inca se mai droga. Intr-una din calatoriile sale la Herat Darya si-a confruntat tatal pentru ca a vandut-o lui Sufi. “El mi-a spus ca ar trebui sa ii fiu recunoscatoare, caci Sufi are grija de mine, daca m-ar fi lasat la baietii din Herat as fi ajuns dependenta de droguri, ceea ce ar fi fost mai rau.”

Tatal ei i-a dat telefonul lui, ca gest de impacare. Darya si-a iertat tatal dar nu si fapta lui. In primul ei an de mariaj Darya nu a parasit Mariah decat pentru a face cumparaturi cu sotul ei sau pentru a se duce la doctor. Pana armata SUA nu a ajuns la ei, femeile nu se puteau duce singure sa faca cumparaturi, deoarece talibanii cereau ca ele sa fie acompaniate de un barbat.

Intr-o zi, Sufi si-a scos copilul de 18 luni afara din casa pentru a se juca langa un rau. L-a auzit pe Sufi strigand si apoi si-a vazut copilasul inecat. Copilasul a murit din cauza ca Sufi nu a avut grija de el. “Am pierdut multe, dar cea mai dureroasa pierdere a fost cand mi-am pierdut copilasul. Nu voi putea uita niciodata”, a spus ea in timp ce se ineca de plans.

Dupa moartea primului ei fiu, a mai avut un copilas pe nume Barat, care acum are 2 ani si o fiica, Zahra de 8 luni. Poate sa se plimbe in burqa cu celelalte femei din familie in voie. Acum sunt mai putine interdictii morale, dar raidurile nocturne si perchezitiile casei au fost o parte regulata a vietii ei. Trupele americane au perchezitionat casa de 5 ori in ultimii 3 ani. Darya a intalnit multe alte mirese ale opiumului in plimbarile ei in Marjah. Relatiile ei cu Sufi s-au schimbat in bine dupa ce ea i-a nascut copii. Acum el o asculta, ii arata afectiune, o lasa sa ia multe decizii, doar ca ea inca nu-l iubeste.

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania
Advertisement

One thought on “Afganistan – țara unde femeile se vând

  1. Pingback: Afganistan – țara unde femeile se vând | ARMONIA MAGAZINE - USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.