Secretul criminalei Jodi Arias, din Arizona, expus pe micile ecrane

Jodi3Povestea lui Jodi Arias, criminala condamnată pentru că şi-a omorât prietenul într-un mod cu totul bestial a ajuns sâmbătă, 22 iunie, 2013, pe micile ecrane din SUA. Dat fiind faptul că procesul a fost ultra-mediatizat în ultimele luni şi vizionarea filmului a fost pe măsură. Scenaristul Richard Blaney, cel care a scris scenariul acestui film s-a grăbit să infirme speculaţiile potrivit cărora cei din industria filmului s-au orientat rapid din dorinţa de-a câştiga de pe urma unui caz de crimă senzaţional. Recent acesta a declarat cotidianului USA Today” că echipa sa a finalizat scenariul filmului în luna decembrie, anul trecut.

Arias5Jodi Arias şi-a omorât prietenul, Travis Alexander, la locuinţa acestuia din Mesa, Arizona, la data de 4 iunie, 2008 iar procesul ei a început să fie televizat din decembrie, 2012.  Jodi Arias: Dirty Little Secret” nu este un film despre procesul lui Jodi care a rezultat întro condamnare first degree murder” ci potrivit scenariştilor este un subiect cu privire în relaţia dintre o femeie care a devenit capabilă de crimă şi un bărbat care aavut ghinionul să se implice cu ea din punct de vedere sentimental.

Arias8Se pare că regizorii au petrecut nopţi întregi analizând filmări video, documente, rapoarte, dovezi cu amprente şi documente de tribunal, pentru a concepe şi scrie acest scenariu, care pe parcursul procesului care se desfăşura suferea constant modificări. De fiecare dată când Jodi spunea ceva nou la proces, noi primeam telefoane şi eram întrebaţi dacă am putea să introducem acele faze în scenariu, afirmă Richard Blaney. Tania_si_Jodi

Rolul lui Jodi Arias a fost jucat de către actriţa Tania Raymonde iar rolul lui Travis Alexander a fost interpretat de către Jesse Lee Soffer.  Regia: Jace Alexander. Portretul lui Jodi, pe care am încercat să-l zugrăvesc era întro continuă evoluţie. Noi am filmat viaţa unei persoane, care nu a fostîncă scrisă integral” – a explicat Tania la postul CNN.Echipa de scenarişti şi actori au petrecut ore în şir încercând să eviteportretizarea celor doi (Travis şi Jodi) în alb şi negru. Ambele personaje sunt trasate cu virtuţi şi capricii. În aceeaşi măsurăs-a luat în evidenţă respectul faţă de familia Alexander. În mod cert Travis Alexander, un trainer motivaţional, este considerato victimă în favoarea căruia producătorii filmului şi-au propus să vorbească. În acelaşi timp nu a fost uşor de interpretatrolul lui Jodi, o tânără inteligentă, care din păcate nu şi-a valorificat resursele, renunţând chiar şi la completarea studiilor liceale. Aceasta a avut abilitatea să trăiască o viaţă frumoasă însă datorită unui caracter îndoielnic şi-a ruinat viitorul. Desigur,actriţa Tania Raymonde nu a avut ocazia să o întâlnească pe Jodi personal. Film Actorul Jesse Lee Soffer a declarat însă că pentru el lucrurile sunt mult mai clare. El este convins că Travis a fost un băiatde treabă şi şi-a propus ca oamenii să vadă aceasta când vor privi filmul.De asemenea, actorul David Zayas, originar din Puerto Rico, a interpretat rolul detectivului Esteban Flores de la poliţia din Mesa, Arizona. Zavas l-a contactat pe Flores însă nu a primit nici un răspuns. Sunt convins că Esteban Flores este undetectiv de criminalistică de excepţie şi un om deosebit. Deoarece nu am avut prilejul să-l întâlnesc, probabil nu am captatgesturile lui şi modul lui de-a fi dar sper că în final va spune că am interpretat rolul său în mod onest.

JodiArias4În fond, scenariştii speră că au creat o poveste care va fi recunoscută de către telespectatori, nu pentru că aceştiaau petrecut luni întregi în a pregăti acest film şi au urmărit de aproape afirmaţiile care s-au făcut la proces şi în massmedia despre acest caz ci pentru că oamenii se pot regăsi pe ei în aceste personaje şi conjuncturi. În cele din urmă este un film despre o relaţie tragică din care mulţi vor avea de învăţat, vor şti să evite anumite situaţii înainte de-a fi prea târziu...

Octavian D. Curpaş

Surprise, Arizona, SUA

*

NOTE

Foto 1 – Tinerrii îndrăgostiți (Jodi & Travis)

Foto 2 – Tania & Jodi

Foto 3 – Paralelism actor film – personaj interpretat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.