Buzoianul George Alexe – a împletit rugăciunea cu poezia

GeorgeAlexe1Cultura românească se poate mândri cu nume mari, care s-au născut pe pământ buzoian, ducând mai departe cu ei, nostalgia locului natal. As fi nedreaptă daca n-as aminti nume precum: Vasile Cârlova, Vasile Voiculescu, Margareta Sterian, Mihaela Runceanu, Benone Sinulescu, si poate alţii, pe care vremurile îi vor scoate din negura uitării. Însa, de data aceasta am sa mă opresc asupra unui nume ce a ‚, strălucit ’’, prin comportament, dar si prin dragostea fata de poezie, si anume teologul si poetul George Alexe. Născut in frumoasa localitate de câmpie Smârdan, din comuna Brădeanu, judeţul Buzău, in ziua de 26 noiembrie 1925, George Alexe a fost fiul unor oameni simpli, agricultori, dar cu mare dragoste de carte si de Dumnezeu, deoarece si-au îndrepatat fiul, spre seminarul teologic ’’Kesarie Episcopul’’, devenind elev al acestei strălucite instituţii, intre anii 1937-1945. Studiile universitare le continuă la Facultatea de Teologie din Bucureşti, fiind un student emerit, intre anii 1945-1948.

Deţine funcţii la Patriarhia Romana, si anume: editor si redactor la revistele religioase ale Patriarhiei Romane, bibliotecar la Biblioteca Bisericii Romane a Sfântului Sinod, inspector general la Departamentul de Relaţii Externe ale Patriarhiei. Nu pot sa nu amintesc ca in anul 1960, se căsătoreşte cu Ruxandra Didi, devenind un cuplu model.

Exista un timp, in care viaţa te poartă pe  ‚,drumurile’’ ei. Îti vine să crezi sau nu, dar ajungi în locuri in care poate nici n-ai visat. O astfel de circumstanţă a vieţii l-a făcut pe George Alexe, sa părăsească România, si in anul 1968, sa ajungă in Canada, ca apoi mai târziu, in anul 1971, sa se stabilească in Statele Unite ale Americii. Departe de ţara, care l-a format ca om, departe de rude si prieteni, cu dorul in suflet pentru pământul presărat cu amintiri, înfiinţează revista ‚,Vestitorul Romano-Canadian’’ la Kitchener in Canada, apoi editor la revista ,,Credinţa’’ in Detroit, împreuna cu Arhim. Bartolomeu V. Anania. Vocea interioara a sufletului si credinţa statornica l-au ghidat in viaţa sa, iar premiile primite au fost ca o recunoştinţă adusă dragostei de poezie, dragostei de frumos. Am fost impresionată sa aflu ca acest ‚,meşter’’al cuvintelor care face ca din peniţa sa să izvorască ‚,râuri’’de poeme, a fost un patriot înflăcărat iubitor de ţara, de valoare, de neam si nu in ultimul rând de carte. Preţioasa carte pe care a îndrăgit-o in copilărie si apoi i s-a dedicat, cu tot sufletul, cu toata dragostea. Desi nu-l cunosc pe domnul George Alexe, am dorit sa astern aceste cuvinte, si sa spun cu mândrie ca sunt onorată ca aparţine acestui pământ, din care răsar valori ce ne încântă, pe noi generaţia mai tânără.

 

Carmen MARIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.