Consultare privind revizuirea Constituției

Constitutia RomânieiALIANȚA FAMILIILOR DIN ROMÂNIA

.
Str. Cetatea Ciceiului nr. 23, sector 6, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082

.
www.alianta-familiilor.ro

office@alianta-familiilor.ro

21 februarie 2013

.

CONSULTARE PRIVIND REVIZUIREA CONSTITUŢIEI

Dorim să ne consultam cu dumneavoastră privind revizuirea Constituţiei tarii. AFR cere Guvernului să includă în referendumul constituţional prevăzut pentru anul acesta şi un amendament de protejare a familiei şi căsătoriei. Cerem revizuirea Articolului 48 pentru clarificarea definiţiei căsătoriei. Definiţia actuala este ambiguă şi insuficientă ca să o protejeze. Actualmente, Articolul 48(1) afirma că „(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Cerem ca acest Articol revizuit să afirme că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educarea şi instruirea copiilor lor.” în plus, cerem ca dreptul părinţilor de a asigura creşterea, educarea şi instruirea copiilor lor să fie declarat ca drept fundamental. Aceasta va proteja drepturile parentale de pericolul deciziilor anti-parentale emise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. În final, cerem adăugarea unui articol suplimentar care să afirme că „Familia constituie elementul natural şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului”.

Justificare

Ceea ce cerem este deja afirmat în Declaraţia Universala a Drepturilor Omului. Articolul 16 al Declaraţiei afirma ca: „Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul şi femeia… au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie. …Familia constituie elementul natural şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.”

Constituţia Republicii Moldova deja conţine aceste paragrafe în Articolul 48: „(1) Familia constituie elementul natural şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului. (2) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educarea şi instruirea copiilor.” Este de dorit ca aceste definiţii să fie identice în întregul spaţiu românesc.

Demersuri

Încă din 2006, AFR a făcut demersuri constante pentru protejarea familiei şi a căsătoriei în Constituţie. În 2006 ne-aţi dat 650.000 de semnături în sprijinul amendamentului constituţional menţionat mai sus. Guvernul l-a înaintat atunci Curţii Constituţionale care pe 4 iulie l-a respins deoarece semnăturile nu fuseseră adunate din 21 de judeţe ale tarii cu cel puţin 20.000 de semnături validate în fiecare judeţ. Asta insa nu ne-a descurajat, ci am continuat să promovam familia şi căsătoria. Proiectul constituţional din 2006 a fost primul şi unicul proiect de revizuire a Constituţiei de după 1989 iniţiat de cetăţeni. Toate celelalte au fost iniţiate de Guvern ori politicieni. Pe lângă asta, am lansat Declaraţia de la Timişoara, în 2010, care afirma necesitatea definirii familiei bărbat-femeie în Constituţie. Până în prezent, peste 10.100 de persoane au aderat la aceasta Declaraţie. [Declaraţia poate fi citită şi semnata aici: http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php]

Guvernul actual şi revizuirea Constituţiei

Guvernul actual ne anunţă că doreşte să revizuiască Constituţia anul acesta şi să ne cheme din nou la referendum. Anul trecut ne-a chemat cu scopuri politice si, din câte înţelegem, anul acesta vor să ne cheme iarăşi tot pentru motive politice. Noi credem insa că daca Guvernul intenţionează să facă referendum şi anul acesta, trebuie să supună votului nu numai agenda politicienilor, ci şi pe a noastră, a cetăţenilor şi familiilor din România. Cerem cu insistenţă ca familia şi căsătoria să fie protejate prin Constituţie, în referendumul din anul acesta. Teoretic, democraţia înseamnă că aleşii fac voia alegatorilor, nu invers. Din nefericire, practica în democraţia românească tinde spre opus, adică alegatorii să legitimeze prin vot voinţa şi agenda aleşilor. Credem că intr-o democraţie autentica trebuie să fie invers, iar anul acesta să fie diferit de anii precedenţi.

Ne consultăm cu publicul

In declaraţiile sale publice, Guvernul afirma că doreşte să se consulte cu „societatea civila” privind revizuirea Constituţiei. Este o doleanţa pe care o găsim salutara, dar dorim să fie una sincera, care merge în ambele sensuri, nu doar în unul. Dorim ca dialogul să fie unul în care cetăţenii asculta ce are Guvernul de spus, iar Guvernul ascultă ce au cetăţenii de spus. AFR împreună cu dumneavoastră constituie cea mai larga organizaţie civica din România, cea mai mare mişcare pro-familie din România. În privinţa căsătoriei şi a familiei, vorbim în numele a 650.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Ce vă solicităm? AFR va căuta să intervină la Guvern ca să promoveze ceea ce doresc 650.000 de cetăţeni cu drept de vot. Dorim insa să ne consultam şi cu dumneavoastră. Va rugam pe fiecare să ne adresaţi o scurta nota în care să specificaţi daca (1) sunteţi de acord cu revizuirea Constituţiei ca să conţină definiţia căsătoriei bărbat-femeie; şi (2) daca doriţi ca referendumul prevăzut în acest an să includă revizuirea Articolului 48. Ce vom face cu notele dvs.? Intenţionăm să le adresam Guvernului cu prilejul consultărilor pe care le propune cu „societatea civila” pentru revizuirea Constituţiei. Aceste scurte comentarii pot fi scrise la nivel individual (Ion Ionescu, inginer, Iasi); familie (familia Ionescu, Cluj); biserica (parohia Petreşti) ori la nivel de organizaţii sau asociaţii. Trimiteţi comentariile dvs. la adresa noastră electronica office@alianta-familiilor.ro.

50% plus 1

Pentru validarea amendamentelor constituţionale este nevoie ca 50% plus 1 dintre cetăţenii cu drept de vot să se prezinte la vot. Sperăm ca Guvernul să înţeleagă că protejarea căsătoriei în Constituţie va motiva majoritatea cetăţenilor tarii să se prezinte la vot. Va fi, credem, cel mai important amendament.

PROIECTUL „UNUL DINTRE NOI

Tratatul de la Lisabona permite cetatenilor Uniunii Europene sa demareze referendumuri la nivel european pe diverse teme. Mai multe personalitati si organizatii pro-vita din Uniunea Europeana au lansat o initiativa pina acuma unica, si anume, protejarea dreptului la viata a copilului nenascut din momentul conceptiei. Pentru a constrange Parlamentul European sa dezbata si sa supuna la un referend aceasta initiativa e nevoie de peste un milion de semnaturi. Dorim ca si Romania sa se alature acestui proiect nobil si sa dea cit mai multe semnaturi. Semnaturile se dau online. Mai multe organizatii pro-vita din Romania si-au dat mana pentru a mobiliza publicul din Romania sa dea cit mai multe semnaturi. Au alcatuit nota explicativa de mai jos si o publicam si noi, cu rugamintea ca ea sa fie semnata si raspindita cit mai pe larg.

Cine poate semna? Orice cetatean al Romaniei, indiferent de rezidenta, de cel putin 18 ani.

Pina cind se pot da semnaturi? Pina in mai 2013.

Pasii de urmat in sustinerea Initiativei “Unul dintre noi”

Unii dintre dtra ne-ati scris ca nu puteti accesa linkul dat Sambata. Colegii de la Pro-Vita ne-au dat urmatoarele detalii care se pare faciliteaza semnarea petitiei. Daca urmati link-ul de mai jos (fie il copiati si il puneti bara de sus a internetului +Enter, fie clik pe adresa + CTRL) https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do?lang=ro ajungeti la site-ul UE unde este inregistrata petitia.

1. Selectati butonul Sustine

2. Selectati tara: Romania (dand clik pe sageata in jos de langa chenarul selecteaza tara, se deschide o lista din care alegeti Romania)

3. Selectati tipul documentului (dand clik pe sageata jos de langa chenarul selecteaza tip document/numar, de unva va recomanda carte de identitate sau CNP)

4. In chenarul numar treceti numarul cartii de identitate sau CNP

5. Prenumele complet (Daca aveti doua sau mai multe prenumele trebuie trecute toate)

6. Numele

7. Data nasterii sub forma ziua (2 cifre)/luna (2 cifre)/an (4 cifre) ( sau selectati ziua, luna si anul in tabelele care se deschid)

8. Cetatenia – selectati sageata in jos si alegeti cetatenia romana

9. Resedinta permanenta : adresa, strada, numar, bloc, scara, apartament

10. Cod postal (in orase exista coduri diferite functie de strazi, se pot cauta si pe google, dupa coduri postale)

11. Localitatea (din cartea de identitate nu adresa flotanta)

12. Tara: selectati Romania

13. clik in casuta din fata frazei: “Certific prin prezenta ca informatiile prezentate sunt corecte si ca sustin aceasta propunere de initiativa cetateneasca o singura data”.

14. click in casuta din fata frazei: “Am citit declaratia de confidentialitate” si va indem sa o cititi …

15. va apare o imagine cu caractere. Introduceti caracterele in chenarul de sub imagine.

16. Clik butonul Trimite.

Daca toate casutele au fost completate veti primi un mesaj de confirmare a inregistrarii semnaturii dumneavoastre, daca nu au fost completate toate rubricile, de asemenea, veti primi un mesaj de avertizare. Verificati ce lipseste si urmati pasii pana la capat. De la acelasi calculator pot fi inregistrate mai multe persoane doritoare sa sustin initiativa.

REVISTA FAMILIA ORTODOXA Nr. 49

De doua zile se gaseste la oficiile postale si al doilea numar din acest an al revistei Familia Ortodoxa. Pentru ca trecem printr-o perioada financiara foarte dificila, in aceasta luna vin cu o rugaminte in plus, anume aceea de a posta pe site-ul/blog-ul dvs si textul pe care il voi reda la sfarsitul acestui email. Am atasatl si fisierele pentru site-uri, iar la urmatorul link gasiti si cateva fragmente din articolele acestui numarhttp://www.familiaortodoxa.ro/2013/02/06/promo-nr-49/
Va multumim! Doamne ajuta! Cezar Machidon

EVENIMENT PRO-VITA LA CHISINAU PE 23 FEBRUARIE

Facem din nou anuntul urmator: pe 23 februarie, intre orele 9 si 12 va avea loc un eveniment pro-vita la Chisinau, o conferinta despre avort si apoi lansarea unui scurt-metraj cu numele “Si cu copilul ce facem…?” Evenimentul se va desfasura la Cinematograful Patria-Lukoil din sectorul Riscani al orasului Chisinau. Sala poate acomoda pina la 400 de persoane iar colegii nostri doresc sa asigure ca sala va fi plina. Evenimentul va consta si din diferite prezentari privind avortul, industria avortului, profitul clinicilor de avort, imoralitatea avortului, si alte subiecte similare. Rugam pe toti prietenii si cititorii nostri din Republica Moldova sa participe.

TOT DIN REPUBLICA MOLDOVA

Cu vreo doi ani in urma dl Vitalie Marian, membru AFR Chisinau si liderul miscarii pro-familie din Moldova, a fost dat in judecata de miscarea homosexuala moldoveneasca Gender Doc M. A fost invinuit de incitare le discriminare si ura impotriva homosexualilor. Saptamina trecuta un tribunal din Chisinau l-a gasit vinovat de acuzatiile aduse. Mai jos redam explicatia dlui Marian. AFR isi exprima stupoarea si dezaprobarea totala fata de decizia iresponsabila a judecatorului din Chisinau. Libertatea de exprimare si libertatea religioasa au fost victimele deciziei dnei judecatorese, nu dreptul homosexualilor de a nu fi ofensati. Traim in Moldova si Romania unde sute de mii de oameni au murit pentru libertate in mai putin de 100 de ani. Nu suntem in Suedia unde nimeni nu si-a dat viata pentru liebrtatea religioasa ori de exprimare in ultimii 100 de ani. AFR afirma ca e necesar ca judecatorii intregului spatiu romanesc, de pe ambele maluri ale Prutului, sa-si vina in fire si sa inteleaga ca sunt pusi in functiile care le au sa ne pastreze si sa ne protejeze libertatile cistigate cu vietile a sute de mii de oameni, nu sa importe in spatiul romanesc deciziile antidemocratice ale tribunalelor suedeze ori ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. AFR si dl Marian evalueaza posibilitatea unui recurs.

Bloggerul Marian Vitalie a fost învinuit oficial de incitare la discriminare față de persoane LGBT

Postat de VITALIE MARIAN pe 15 FEBRUARIE , 2013 http://www.moldovacrestina.net/stiri/bloggerul-marian-vitalie-a-fost-invinuit-oficial-de-incitare-la-discriminare-fata-de-persoane-lgbt/

Instanța de judecată a sectorului Râșcani din Chișinău a admis parțial cererea de chemare în judecată a Centrului de Informații “Gender Doc M” și Angela Frolov, împotriva lui Vitalie Marian cu privire la apărarea onoarei și demnității, obligarea dezmințirii informației și aducerii scuzelor publice, recunoașterea faptului întocmirii unei “liste negre” ca fiind discurs de ură și discriminare față de persoanele cu orientare homosexuală, obligarea radierii, republicării, modificării și redenumirii listei negre, repararea prejudiciului moral. Astfel judecătorul Stella Bleșceaga a calificat întocmirea, de către bloggerul Marian Vitalie, a “listei negre” cu persoanele publice din Moldova care susțin homosexualitatea, drept discurs ce incită la discriminare față de persoanele cu orientare homosexuală. De asemenea, instanța l-a obligat pe Marian Vitalie să radieze “lista neagră” de pe blogului său și să se abțină pe viitor de la republicarea, modificarea și redenumirea ei sub orice formă. În plus, bloggerul este obligat să aducă scuze publice, prin intermediul saitului său (www.marianvitalie.eu), Centrului de Informații “Gender Doc M” și Angela Frolov, pentru întocmirea “listei negre”. Potrivit dispozitivului hotărârii judecătorești, Marian Vitalie va trebuie să incaseze în beneficiul reclamanților cheltuielile de judecată, care constituie 2300 de lei.

Restul pretențiilor din cererea de chemare în judecată au fost respinse ca fiind neîntemeiate, și anume: Recunoașterea de către Marian Vitalie a declarației precum că homosexualitatea este o maladie și se egalează cu pedofilia. Recunoașterea faptului că întocmirea “listei negre” este un discurs de ură față de persoanele cu orientare homosexuală. Obligarea publicării, pe prima pagină a blogului, a dezmințirii cu următorul conținut: “DEZMINȚIRE: Homosexualitatea este o atracție emotivă, romantică, erotică sau sexuală a individului față de alte persoane de același sex….”.

Incasarea, în beneficiul fiecărui reclamant, a câte 5000 de lei cu titlu de prejudiciului moral pentru ofensa adusă de pîrît prin defăimare și incitare la ură și discriminare. În total 10000 de lei. Incasarea de la pîrît a onorariului pentru serviciile juridice a avocatei în sumă de 5025 lei, achitată de reclamanți.

Bloggerul Marian Vitalie a declarat că nu este satisfăcut de hotărârea instanței și că o va ataca la Curtea de Apel. “Această decizie crează un precedent negativ în societatea moldovenească. A fost îngrădit dreptul fundamental la libertatea de exprimare. Nu consider că întocmirea “listei negre” cu persoanele publice care susțin politice LGBT constituie un discurs de incitare la discriminare față de persoanele cu o altă orientare sexuală.” spune bloggerul moldovean. Amintim că procesul de judecată împotriva lui Marian Vitalie a fost pornit în primăvara anului 2011 iar hotărârea judecătorească a fost pronunțată public pe 12 februarie 2013.

SCRISOARE DIN TOMBUCTU, MALI

Comunitatea AFR, adica noi si fiecare cititor al acestor rinduri, are prieteni in intreaga lume. Inclusiv in Mali. Incepind de pe la sfirsitul lui 2011 prietenii nostri crestini din Tombuctu au inceput sa ne scrie despre militarizarea nord-estului lui Mali unde mercenari scapati din razboiul civil din Libia si-au gasit sanctuar pentru o vreme iar apoi au declansat un razboi islamist impotriva Guvernului civil din Mali. In aprilie 2012 orasul Tombuctu (Timbuktu in engleza) a cazut in miinile islamistilor talibani. Prietenii nostri crestini au fugit sa-si scape viata, iar dupa interventia armata franceza dinuna trecuta au inceput sa se intoarca acasa. Unul dintre ei ne-a scris saptamina aceasta si ne gasim datori sa impartasim cu dtra durerea lui si a lor din Tombuctu. Nota primita e in engleza.

I would like to inform you about my trip to Timbuktu. I discovered an unknown city, a ghost town, completely destroyed. Upon the return of the city your heart is broken, for those who have never seen the city before, will say it is an old city of antiquity. I was not able to maintain my tears, so that the city was destroyed, I wonder how this city will be rebuilt. After my observation of the city I went home, where I found an empty house, the rain pierce all rooms and many many wood ceiling breaks, Elijah also has the same thing, library is almost down, the doors were tearing the church was ransacked everything, there are only a bench, is a ruin that I have seen before me, really that is a disaster. But what is encouraging is that people were happy to see me and asked us to come back quickly, the children of Elijah house, came to greet me and express their nostalgia and joy also. I do not know why all this feeling, but one thing is certain people’s attitudes have changed towards opinion of Christians, the population began to return, despite the ruined city, and some houses completely ransacked, people feel happy to return home them. I am very sorry for not having a camera to take pictures, but before we go back all, I intend to return one second to repair the damage, I am asking for your support in prayer, to obtain the means for rehabilitation places ruins. Can I give thanks to God for his goodness to us that led to the release of our cities. Thank you for your prayers and support in allowing us to confront these obstacles. That God reward you a hundredfold payroll. God bless you abundantly. MO.

Ce ar fi mai potrivit de adaugat la acest mesaj dureros decit: Romania pretuieste-ti libertatea si multumeste lui Dumnezeu ca inca o ai!

ANUNT- UN NOU SITE WEB

Buna ziua: Ma numesc Raluca Butnariu si reprezint publicatia online www.drepturile-gravidelor.ro, publicatie care isi propune informarea mamelor si a gravidelor din Romania asupra drepturilor legale pe care le au si a modurilor in care si le pot obtine. Functionand initial ca blog, iar de putin timp ca site, am avut bucuria ca din 2008 si pana acum sa consiliem sute de persoane, in special gravide si proaspete mame. Principala valoare care sta la baza activitatii noastre este grija pentru familie, pentru maternitate si pentru copii. Daca, la fel ca noi, considerati ca avem scopuri apropiate, si ca informatia pe care o aducem ar putea fi utila publicului dvs., va propun sa popularizati proiectul drepturile-gravidelor.ro prin postarea linkului www.drepturile-gravidelor.ro in cadrul site-ului dvs. www.alianta-familiilor.ro.

In cazul in care considerati potrivit, putem promova organizatia dvs. pe site-ul nostru, la sectiunea Resurse. Astept cu interes raspunsul dvs. Cu stima, Raluca Butnariu, 0755.062.862 www.drepturile-gravidelor.ro

ERATA: GENERATIA LGBTQIA

Saptamina trecuta am citat un articol din New York Times privind confuzia sexuala la multi tineri americani. Titlul articolului a fost „Generation LGTBQIA”, dar din nefericire am dat un link gresit. Linkul corect este: http://www.nytimes.com/2013/01/10/fashion/generation-lgbtqia.html?pagewanted=all Ne scuzam pentru eroare.

RECTIFICARE

Am primit urmatoarea rugaminte de rectificare din partea unui cititor: Buna ziua, Ma bucur sa vad pe site-ul dvs. ca ati postat la sectiunea Resurse si cartea “Integritatea Sexuala”, scrisa de Dr. Ed. Cole. Insa, ati scris ca este publicata de editura Stephanus, iar linkul duce la o pagina inexistenta. De fapt, cartea este publicata sub Editura Apollo, care apartine Asociatiei Barbatilor Crestini din Timisoara. Va rog sa rectificati greseala, si sa redirectionati linkul catre pagina noastra de prezentare a acestei carti:http://www.abcr.ro/?p=513 . Multumesc pentru intelegere! Va doresc spor in lucrarea pe care o faceti. Cu stima, Rebecca Mace, Secretara ABC, 0356 416007

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

One thought on “Consultare privind revizuirea Constituției

  1. Pingback: Consultare privind revizuirea Constituției | ARMONIA MAGAZINE - USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.