Modestia, fermitatea, consecvența – modul în care Ileana a ales să își respecte ethos-ul de proveniență

Dr. Ileana Vesa – “Călugărița penticostală”

  Marius Cruceru 

Le-am cunoscut pe Ileana și pe Monika în urmă cu ceva ani. Așteptau pe holul Universității din Oradea timide să intre la interviu. Eram în comisie. După ce le-am intervievat separat, le-am întrebat pe amîndouă, pentru că se așteptau una pe cealaltă:

– Vreau să vă întreb ceva personal și oarecum ciudat… pentru că am văzut destule în acești ani și modul în care au început unele studente facultatea și apoi felul în care au finalizat studiile… vreau să vă întreb dacă modul în care purtați baticul derivă din convingerile voastre personale sau este o impunere din partea bisericii, a familiei…

    – Este convingerea noastră, așa considerăm că dăm respect părinților și fraților și ne păstrăm frumusețea pentru soț…

    – Dar veți rezista?

    – Da!

    – Vreau să văd dacă așa veți termina studiile … Vă voi urmări!

Au trecut anii. Au trecut amîndouă prin multe batjocuri. Li s-a strigat “pocăitele, călugărițele, baticoasele”. Au fost umilite de-a lungul anilor de studii de unii profesori, de colegi, dar … cel mai trist, chiar de unele dintre colegele de confesiune evanghelică, chiar de coreligioare și chiar de alte studente din mediul penticostal. Bîrfite, invidiate, au învățat în așa fel încît la finalul anilor de studii li s-a recunoscut fără putință de tăgadă superioritatea intelectuală și hărnicia.

Au merg mai departe la master și au rămas în cadrul Universității Emanuel (universitate baptistă) două fete din mediul penticostal, Monika în administrație, Ileana, asistentă universitară.

Astăzi Ileana și-a susținut teza de doctorat, o teză excelentă, cu titlul Neomedievismul postmodern, coordonată de prof. dr. Stefan Borbely, în cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj.

A fost una dintre cele mai fascinante susțineri de teză doctorală la care am participat pînă acum.

Sigură pe ea, limpede, fără tremur în voce, rod al experienței didactice acumulate, Ileana s-a comportat ca o adevărată profesionistă a conferințelor științifice. Ne-a purtat prin lumea jocurilor video, filmelor, prin Umberto Eco, Dan Brown, Robin Hood…

Prezentarea în Prezi realizată cu ajutorul lui Miriam Achim a fost, și spun asta fără ezitare, a fost probabil cea mai frumoasă prezentare de acest tip pe care am văzut-o pînă acum. M-am bucurat să îi văd tatăl fericit și surorile și frații, toți cu emoții mai mari decît doctoranda.

Teza a primit calificativul Foarte Bine. Felicitări și … la mai mare. Astăzi a fost una dintre acele zile în care m-am bucurat că Dumnezeu m-a obligat să devin profesor. Sînt atît de mîndru că Dumnezeu le-a dat trecere înaintea Lui și înaintea oamenilor acestor fete! Iată că nu există nicio legătură între modul în care ne legăm baticul și capacitatea intelectuală. M-am bucurat pentru modestia, fermitatea, consecvența și modul în care Ileana a ales să își respecte ethos-ul de proveniență.

Sper să organizăm o prezentare și la Oradea cît de curînd să vă puteți convinge de calitatea tezei și de frumusețea prezentării. Pe cînd Ileana își va reveni sper să putem organiza iar una dintre coffe-ring-țe avînd-o pe dînsa ca invitată.

PS. Uneori mă întreb …. care sînt totuși valorile pe care le îndosariază în mintea lor băieții din generațiile care ne urmează?

Precizare: ce se află între ghilimele în titlu este una dintre poreclele (trist lucru) care sînt aruncate după colțuri de mințile înguste și de gurile largi.

Preluat (prin har) de pe blogul MARIUS CRUCERU

Advertisement

One thought on “Modestia, fermitatea, consecvența – modul în care Ileana a ales să își respecte ethos-ul de proveniență

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.