MAMA SUROGAT – DE CE SPUNEM NU!

Cu citeva saptamini in urma o deputata PDL a initiat un proiect de lege cu totul nou in Romania privind reproducerea umana asistata medical (RUAM). Ne opunem. Acest fenomen este in faze incipiente chiar si in tarile mult mai evoluate social decit Romania si acolo rezultatele au fost nefaste. Din multe puncte de vedere. El prezinta complicatii etice, valorice, juridice, sociale si sociologice. Mentionam, de exemplu, Articolul 7 al Conventiei Internationale a Drepturilor Copilului care acorda copiilor un drept la o mama si un tata, pe care au dreptul sa-i cunoasca si, in masura in care e posibil, sa fie crescuti de parintii biologici. RUAM abroga acest drept fundamental prin faptul ca detasaza, in mod artificial si intentionat, pe copii de unul dintre parintii biologici – mama.

In tarile in case RUAM se practica, e cunoscut ca “surrogate motherhood”, adica “mama surogat.” Termenul acesta se refera, in general, la diverse intelegeri contractuale intre parti care implica impregnarea unei mame surogat care duce sarcina pina la capat, iar la nastere da copilul unor sau unei parti terte. In mod traditional, surogatul se facea prin inseminarea unei femei cu spermatozoizii sotului unei alte femei, dupa care copilul, la nastere, era dat, impreuna cu drepturile de parinte, barbatului donator si sotiei lui. Noile metode tehnologice reproductive, insa, creaza forme aditionale de surogat reproductiv si complica si mai mult aspectele etice si valorice ale reproducerii umane. In final, se poate spune ca mama surogat este o practica care denota unul dintre cele mai rele aspectele valorile contemporane – drepturile copiilor sunt subordonate doleantelor adultilor de a-si satisface proclivitatile stilurilor lor de viata fara a lua in considerare interesele si bunastarea copilului.

In contextul dezbaterii actuale care are loc in Romania in jurul acestui proiect legislativ, am rugat-o pe d-na Larisa Iftime, Presedinte Provita Media, sa analizeze proiectul de lege si sa scrie un mic comentariu pe marginea lui pentru cititorii nostri. Dinsa a facut-o cu multa tragere de inima si cu un profesionalism fara repros. Ii multumim cu multa caldura. Articolul ei a fost deja publicat in Ziarul Lumina pe 10 martie si poate fi accesat si aici: http://www.ziarullumina.ro/articole;1540;1;53588;0;Reproducerea-umana-asistata-medical.html

Reproducerea Umana Asistata Medical (RUAM) – un Proiect Legislativ Negindit
Ziarul Lumina, 10 Martie 2011
Larisa Iftime

Noul proiect de lege privind reproducerea umana asistata medical (RUAM) are mai multe puncte vulnerabile si, în primul rând, presupune omorârea de embrioni umani. Din datele altor tari, exista o rata de esec de 80%, adica doar 20% din embrionii creati astfel rezulta într-o nastere vie. Distrugerea unui numar foarte mare de embrioni face ca noul proiect de lege privind legalizarea RUAM sa fie de neacceptat din punct de vedere crestin. Un embrion distrus înseamna un om omorât. Si din alte puncte de vedere acest proiect de lege trebuie respins.

Tehnicile RUAM submineaza familia traditionala, permitând femeilor singure sa apeleze la ele. De asemenea, proiectul aduce atingere demnitatii umane prin legalizarea mamei-purtatoare, sustine uciderea embrionilor si, în ansamblu, deschide usa experimentelor pe embrion. Proiectul mai propune subventionarea acestor tratamente de fertilitate foarte costisitoare de la bugetul de stat, ceea ce este imposibil pentru o tara saraca precum România. Nici o tara fosta comunista nu si-a permis sa sustina de la bugetul de stat asemenea tratamente costisitoare.

Fiecare sarcina presupune un numar mare de embrioni distrusi

În “Expunerea de motive”, initiatorii legii deplâng criza demografica din România, opinând ca legalizarea tehnicilor de reproducere umana asistata medical ar putea stimula cresterea natalitatii. Influenta reala a tehnicilor RUAM asupra situatiei demografice este, de fapt, infima. Iar consecintele reale ale acestei legi asupra societatii ar fi tragice. Se cunoaste faptul ca fertilizarea in vitro are o rata de esec de 80%. În România, se realizeaza cam 5.000 de fertilizari in vitro anual, dar nu se stie câti copii se nasc vii anual pe aceasta cale. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva, doar 7,5% din embrionii creati în eprubeta ajung vii la nastere (LifeSiteNews.com, 26 octombrie 2010). Datele arata ca 7-8 ovule sunt fertilizate in vitro, din care 3-4 embrioni sunt implantati în uterul femeii. Din cei trei-patru embrioni implantati, doi sau trei sunt apoi avortati prin reductie embrionara, ca macar unul sa aiba sanse mari de a se naste. Pentru a creste ratele sarcinii si a proteja femeia de chinurile tratamentelor repetate, majoritatea clinicilor de fertilizare in vitro creeaza mai multi embrioni. Embrionii în exces sunt de obicei distrusi, criogenati sau utilizati în diverse experimente medicale (daca parintii doresc asta). Dar daca este imorala crearea embrionilor pentru cercetare (si dupa cum, în aparenta, interzice actualul proiectul de lege), la fel de imorala ar trebui sa fie si sacrificarea embrionilor pentru tratamentul infertilitatii.

Efecte nefaste asupra familiei

Aceste proceduri nu pot fi decât distrugatoare pentru familia traditionala caci permit femeilor singure sa apeleze la ele, încurajând crearea de copii în afara casatoriei. Iar influenta lor asupra situatiei demografice din tara noastra este nesemnificativa. Mai simplu si mai corect ar fi sa se încurajeze nasterea de copii pe cale naturala, cu o politica sigura si pe termen lung, însotita de legi de restrictionare a avortului, de informare a femeilor asupra consecintelor nefaste a avortului, reducându-se astfel una din cauzele infertilitatii.

Donarea de ovule încurajeaza maternitatea si paternitatea anonima, fara nici o responsabilitate. Proiectul de lege nu prevede informarea minima, cel putin, a femeilor supuse tratamentului de fertilitate, care doresc sa doneze ovule, ce reprezinta materialul lor genetic.

Legalizarea fenomenului social al “mamei purtatoare” propusa de noul proiect deschide calea comercializarii trupului uman. “Mamei purtatoare” i se implanteaza embrionul provenit din parinti “genetici”, pe care ea îl poarta 9 luni în pântece, îi da nastere si îl da, apoi, parintilor “genetici”. Chiar daca actul este facut pe baze necomerciale, el devine un act împotriva firii si nepermis din punct de vedere moral. Procedura neglijeaza legatura emotionala stabilita între mama si copil în timpul sarcinii, ceea ce poate provoca urmari psihice ulterioare, atât mamei, cât si copilului.

Satisfacerea cererilor de fertilizare in vitro pentru femeile singure cu utilizarea spermei de la donator încalca dreptul viitorului copil de a avea un tata. Astfel, legea nu “garanteaza interesul superior al copilului”. A considera un embrion drept o simpla proprietate sau un obiect înseamna a refuza sa recunosti ca el este o fiinta umana. Embrionii nu sunt proprietatea parintilor ca sa fie produsi, manipulati sau proiectati. Iar parintii sunt chemati sa-i accepte ca membri ai familiei umane.

Riscuri medicale crescute

În lege, nu se prevede informarea mamei cu privire la consecintele tratamentelor de fertilitate asupra ei, cât si asupra copiilor. Un studiu extins, efectuat pe copiii conceputi prin FIV, în Franta, arata ca acestia sunt mai des atinsi de anumite maladii sau malformatii. Géraldine Viot, genetician la Maternitatea Cochin-Port-Royal, studiaza deja de 7 ani riscurile crescute de malformatii si de probleme de sanatate la copiii rezultati din FIV. Ea a analizat cu atentie starea de sanatate a 15.162 copii, în perioada 2003 si 2007, în 33 de spitale, si a urmarit evolutia lor pâna acum. Ancheta sa arata ca un numar de boli, genetice sau nu, apar mai des la acesti copii în eprubeta, fata de media în rândul copiilor conceputi natural (www.chretiente.info).

Lucrarea “IVF and stillbirth: a prospective follow-up study”, avându-i ca autori pe dr. K. Wisborg, dr. H.J. Ingerslev si dr. T.B. Henricksen, publicata în revista Universitatii Oxford, Human Reproduction (2010), aducea în fata urmatoarele concluzii: “Comparativ cu femeile fertile, femeile care concepeau prin FIV/ICSI aveau un risc crescut de a naste un fat mort. Rezultatele noastre arata ca riscul crescut de fat mort la nastere observat în tratamentul de fertilitate este un rezultat al acestui tratament sau al unor factori necunoscuti ce se refera la cuplurile care sunt supuse tratamentului FIV/ICSI.”

Distrugerea embrionilor prin diagnosticul genetic de preimplantare

În art. 8 (c) se mentioneaza: “Diagnosticul genetic preimplantator este interzis, cu exceptia unei boli ereditare grave”. Diagnosticul genetic de preimplantare înseamna crearea mai multor embrioni prin fertilizare in vitro, analiza lor pentru a se stabili care din ei sufera de anumite boli. Cei care sunt purtatori de boli sunt distrusi, iar unul sau doi din cei sanatosi sunt implantati în uterul femeii. Aceasta procedura duce la distrugerea de embrioni si, prin urmare, se impune respingerea ei. Proiectul de lege, în ansamblu, deschide usa experimentelor pe embrion. În art. 8, pct.(j), se afirma ca “se accepta cercetarea” pe embrion doar daca astfel solicita cuplul sau femeia singura, “cu respectarea prevederilor Legii 17/ 2001”. Or, Legea 17/ 2001, la cap. V, articolul 18 “Cercetarea pe embrioni in vitro”, arata: “1. Atunci când cercetarea pe embrioni in vitro este permisa de lege, aceasta va asigura o protectie adecvata a embrionului. 2. Este interzisa crearea de embrioni umani în scopuri de cercetare.” În proiectul de lege art. 8 (k) se afirma: “Gametii si preembrionii asupra carora s-au derulat activitati de cercetare stiintifica nu mai pot fi folositi în scop reproductiv.” Din aceasta exprimare nu se întelege cum s-ar putea “asigura o protectie adecvata embrionului” cf. Legii 17/ 2001.

În art. 34 (4), se stipuleaza: “Conceperea unui copil în alte scopuri decât recoltarea de celule stem sau susa se pedepseste cu închisoare de la 10 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.” A concepe un copil în scop de recoltare de celule stem sau susa nu înseamna nimic mai mult decât experiment pe embrion. De obicei, recoltarea de celule susa sau stem se face pe un embrion de trei zile, aflat în stadiul de blastocist. Aceasta recoltare, în esenta, ar putea fi echivalata cu recoltarea de organe de la un copil. Evident ca embrionul nu mai poate “fi folosit în scop reproductiv”, caci, dupa recoltarea de celule stem sau susa, embrionul moare.

Investigatiile infertilitatii si mai ales tratamentul de fertilitate presupun costuri imense pentru bugetul de sanatate al României, si asa subred. Potrivit proiectului de lege, o femeie poate face pâna la patru cicluri de tratament suportate de stat. Suportarea acestor costuri de catre stat este posibila, probabil, doar în statele bogate. În conditiile în care, în România, medicina primara este subfinantata, spitalele se desfiinteaza, de unde se vor gasi bani pentru tratamentele de fertilitate?

Având în vedere influenta nefasta pe care ar avea-o o asemenea lege atât în plan social, cât si moral, în societatea noastra, întrebarea noastra este: ne lasa constiinta sa acceptam acest proiect de lege?

RECOMANDARE AFR: AFR recomanda cunoscatorilor de limba enlgeza materialul alturat, publicat in ianuarie anul acesta, privind aspectele etice ale RUAM. http://www.ruthblog.org/2011/…/outsourcing-pregnancy-just-another-job/ Tot mai multe fete tinere devin mame surogat din motive financiare. In ultimii ani in SUA procentajul acestor tinere a crescut cu 30%. Fiecare poate cistiga intre 7.000 si 25.000 de dolari, depinzind de situatie, suma maxima fiind acordata tinerelor care nu numai ca doneaza ovulele, dar pastreaza sarcina pina la capat. Multe dintre ele afirma ca practica surogatul reproductiv exclusiv pentru bani.

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.