PLASTICA INSPIRATA DE POEZIE LA CASA ARTISTILOR DIN HEDERA

Iata o idee iesita din comun: o expozitie cu lucrari pictate sau sculptate inspirate de poezie. Faptul in sine ingradeste imaginatia creatorului sau, dimpotriva, ii stimuleaza  inspiratia? Raspunsul nu poate fi decit echivoc pentru ca depinde de dispozitia absolut individuala  a celor care se angajeaza in aceasta aventura, iar rezultatele, pe masura, trebuie interpretate conform reactiei publicului.

Poezia (din grecescul poesis) inseamna creatie. Ea foloseste calitatile estetice si evocative ale limbii, completeaza sau imita semnificatiile aparente ale realitatii. Lirica  se afla deseori in conjunctie cu alte arte, cu opere dramatice, imnuri, texte de muzica usoara, oratorii. Dar si cu artele plastice? Posibil pentru ca sentimentele, pasiunea, fantezia, semnificatiile interioare  – le regasim in toate artele …

Coincidenta sau mai degraba nu, multe din curentele care au caracterizat evolutia in timp a poeziei au echivalentele lor in artele plastice.  Artele vizuale, dar si  poezia au cunoscut  clasicismul si  romantismul, simbolismul si dadaismul, expresionismul si constructivismul, realismul (inclusiv cel “socialist”) si postmodernismul…Este poezia ermetica un echivalent literar al picturii abstracte? Sau poezia pura o ruda a picturii figurative, realiste? Ca sa nu mai pomenim de subspecii ale genului liric cu denumiri picturale, precum pastelul, idila, pastorala.

Am notat aceste consideratii legate de expozitia deschisa la Casa Artistilor din Hedera
la care publicul are ocazia sa intilneasca rodul confruntarii unor creatori cu ideia de care pomeneam la inceput.  Modalitatile de expresie sunt diferite. Mihal Askenazi sugereaza prin jocul si limbajul mainilor comuniune si intimitate. Tirta Askenazi se confrunta, in cautarea frumusetii, cu obsesii existentialiste. In tablourile regretatului Baruch Elron regasim chintesenta timpului si spatiului in valentele lor eterne. Aviva Beigel cauta in culori  puternice adincimi spirituale. Beatrice Ben Maor subliniaza intr-un cadru elegant relatiile intre generatii. Nitzi Bacal e expresiva in relatarea cromatica a relatiilor umane. Avraham Hazan, in cautari plastice, confera interpretari noi lucrarilor. Victor Franco evoca timpuri si locuri mingaiate de nostalgie. Hila Ciolski , in gravuri monocrome, reintilneste natura. Miriam Cojocaru interpreteaza plastic versurile prietenului nostru Zoltan Terner. Hava Sherf descopera poezia lucrurilor simple, simbolistica amanuntelor.

De vizitat !
                                                                                            Dr. DOREL  SCHOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.