Lavinia TEC: Noua Ordine Mondială

Un articol binevenit, exelent scris, despre nebunia Noii Ordini Mondiale, din care voi transcrie doar punctul ultim:

7. În loc de concluzii
„Nouvorba” orwelliană dezvăluie modul în care s-a reușit „desființarea omului”, profețită de C.S. Lewis, și „reconstruirea ființei umane”, profețită de Russell Kirk.

Nu cred că cineva poate fi acuzat de intoleranță sau fanatism dacă afirmă ceea ce crede: că sexul este binar, că ființele umane sunt bărbați și femei – înzestrați cu demnitate umană -, între care există diferențe și complementaritate, că numai femeia poate fi mamă și numai bărbatul poate fi tată. Este rațional și just să crezi asta și să exprimi ceea ce crezi. Pentru că, parafrazându-l pe G. Orwell, libertatea înseamnă libertatea de a spune că doi cu doi fac patru!

Utilizarea sinceră și curajoasă a rațiunii poate împiedica intoleranța „culturii anulării”. Altfel, mi-e teamă că interzicerea cuvintelor și a cărților se va sfârși cu interzicerea oamenilor și arderea lor!

Pentru că distopia pe care am prezentat-o este huxley-orwelliană, pentru că am început cu A. Huxley și cu cuvintele sale, se cuvine să-l citez acum pe G. Orwell, cu dublugânditul din O mie nouă sute optezci și patru:

„Așa stând lucrurile, este neapărat necesar să spui minciuni sfruntate și totuși să le crezi cu toată sinceritatea, să uiți orice a devenit nedorit și, pe urmă, dacă acel lucru revine la lumină, să-l readuci din uitare exact pentru atâta timp cât ți se cere, să negi existența realității obiective și să nu încetezi, nicio clipă, a ține cont de realitatea pe care o negi. Chiar și folosirea termenului dublugândit presupune exercitarea dublului gândit, pentru că, rostind cuvântul, recunoști implicit că sucești realitatea; printr-un nou proces de dublugândit anulezi această recunoaștere, și așa mai departe, la infinit, minciuna fiind mereu cu un pas înaintea adevărului.” 

Autoare: Lavinia Tec Sursa: Juridice.ro/essentials

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.