Avocatul Gheorghe Piperea: Un guvern interimar, conform Constituției și legii de organizare și funcționare a guvernului, NU poate emite o hotărâre de prelungire a stării de alertă

 

by VLAD PÂRĂU 

Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenția că instituirea unei noi perioade de restricționare a drepturilor și libertăților cetățenești este ilegală și neconstituțională, deoarece prerogative în acest sens are doar Parlamentul, nicidecum guvernul interimar.

„Observ că, la ordinul scrâșnit al comandantului acțiunii, guvernul interimar va prelungi starea de alertă chiar de azi (în avans, ca să fim siguri că nu vom avea Crăciun normal).

Reamintesc că un guvern interimar, conform Constituției și legii de organizare și funcționare a guvernului, NU poate emite o asemenea hotărâre. 

Ce face guwernerul interimar emițând această hotărâre de instituire a unei noi perioade de restricții de drepturi și libertăți este ilegal și ne-constituțional. Nu doar pentru că este un guvern interimar, ci și (mai ales) pentru că restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât temporar și doar prin lege ca act juridic al Parlamentului. 

Dar cui îi mai pasă? Ce mai contează o samavolnicie în plus? 

PS Oricum, văd că mulți cititori ai acestei pagini sunt mai mulțumiți că eu “nu am dreptate” (cu referire la postarea de luni) decât că guvernul țării încalcă legile țarii și Constituția…”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, vineri, pe Facebook. 
Pe 11 decembrie 2020, guvernul interimar a emis, la propunerea C.N.S.U., o hotărâre de prelungire cu 30 de zile a stării de alertă, care ar urma să intre în vigoare începând din 14 decembrie pe întreg teritoriul României. Astfel, sărbători religioase și laice precum Crăciunul, Revelionul, Sfântul Vasile, Boboteaza, Sfântul Ioan și altele nu vor mai putea fi ținute ca în alți ani, ci numai în limitele restricțiilor privind circulația persoanelor și desfășurarea adunărilor publice. Rămâne de văzut dacă această a 7-a prelungire a stării de alertă din anul 2020 va fi atacată în justiție și dacă se va obține o decizie favorabilă românilor în timp util. 

Sursa: https://www.activenews.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.