Adrian Severin decriptează comportamentul lui Raed Arafat: Sentimentul că o mare parte a populației, care cândva îl susținea, nu îl înțelege, deși el este convins ca are dreptate, îi amplifică boala
by Vlad Pârău
Adrian Severin, fost ministru de Externe, consideră că atitudinea doctorului Raed Arafat ar trebui înțeleasă, fără ură și fără părtinire, prin prisma unei persoane afectate de paranoia și lipsite de cultură democratică, pentru care transparența, dialogul și darea de seamă sunt noțiuni străine, lucru la care se mai adaugă și deformația profesională, medicii având întotdeauna cu pacienții o relație asimetrică. Problema e că România nu este un simplu pacient supus doctorului Arafat, este de părere Adrian Severin într-un articol publicat în Lumea Justiției.
„In aceste zile dramatice de sfarsit de veac, societatea romaneasca pare impartita intre cei care sunt adeptii fanatici a tot ceea ce recomanda dr. Raed Arafat, privindu-l ca pe un salvator al neamului, si protestatarii care il condamna la moarte civica, exasperati de ineptele restrictii impuse noua in absurda asteptare a unui Godot cu nume de virus. Mai nimeni nu incearca, insa, sa il inteleaga. Sa il inteleaga nu pentru a il scuza, ci pentru a sti cum sa reactioneze la imbratisarea lui iubitor devastatoare care imi aminteste gluma cu ucigasul de profesie dispus sa isi omoare prietenii pe gratis.
Daca am cerceta putin biografia doctorului Arafat, am constata doua lucruri. Iar acestea ar lamuri multe.
Primul este ca a avut o viata cu suisuri si coborasuri, cu amenintari si salvari, cu succese si contestari care justifica pe deplin paranoia de care este afectat in prezent. Sentimentul că o mare parte a populației, care cândva îl susținea, nu îl înțelege, deși el este convins ca are dreptate, îi amplifică boala. Caci, da, pentru cei care il urmaresc cu atentie si luciditate, el prezinta azi toate simptomele unui om bolnav. Mai exact ale unui paranoic.
Al doilea aspect tine de imprejurarea ca prin origine etno-culturala si prin profesie nu are apetenta democratiei. Exista o genetica a populatiei. Or, dr. Arafat are in gena sa culturala preceptele despotismului oriental. El s-a nascut si s-a format in sanul unui popor pentru care democratia – care inseamna transparenta, dare de socoteala, pluralism, control reciproc si contraponderi – este straina sau, in cel mai bun caz, o marfa de import.
Dânsul spune ca masurile pe care le-a conceput sunt bune si poate ca sunt chiar asa. Problema este ca nu vrea sa dea socoteala pentru ele si de asta are nevoie de regimul special al starii de urgenta / alerta. Un altfel de regim nu ar putea permite luarea de masuri bune. De ce? Pentru ca un altfel de regim impune explicatii, inainte, si raspundere, dupa. Or, asa ceva nu poate concepe si nu poate accepta. In asemenea conditii nu este in stare sa decida.
La asta se adauga deformatia profesionala. El este medic si medicii au cu pacientii o relatie asimetrica. Medicii au oroare (si, cred eu, pe buna dreptate) de pacientul ignorant care le chestioneaza si chiar le contesta recomandarile. De asemenea, medicii stiu ca vietile pacientilor depind de ei si, asumandu-si o asemenea misiune coplesitoare, cer, in schimb, supunere totala.
Problema este atunci cand, asa cum se intampla cu aceasta pandemie, pacientul nu mai este o persoana fizica si un organism biologic, ci o mare comunitate de persoane fizice carora nu trebuie sa le aplici numai terapii medicale, ci si economice, psihopolitice, geopolitice etc. Medicii nu sunt pregatiti sa trateze asemenea pacienti.
Avand aceste trasaturi – pe care nu avem de ce le reprosa – dr. Arafat nu are de ce se adresa direct populatiei. Nu noi suntem interlocutorul sau legitim. Interlocutorul sau si al nostru sunt decidentii politici. Ei trebuie sa il asculte, sa consulte alti experti din diferite domenii, sa decida si sa ne comunice decizia luata, urmand a raspunde pentru ea”, atrage atenția Adrian Severin într-o analiză pe care o puteți citi integral în Lumea Justiției.
Dr. Raed Arafat a postat luni pe Facebook un mesaj în care deplânge moartea câtorva medici și polițiști „din linia întâi” și îi face inconștienți pe toți cei care nu consimt la restrângerea libertăților cetățenești sub amenințarea coronavirusului.
„Azi, colegii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Olt isi iau ramas bun de la un medic care a lucrat in cadrul serviciului respectiv, dupa ce a pierdut lupta cu COVID 19. Tot azi, politistii de la IPJ Olt isi iau ramas bun de la un coleg politist care a cazut victima virsului SARS-COV 2. Recent ne-am mai luat ramas bun de la un coleg pompier din Constanta si doi colegi ambulantieri din Suceava, cazuti la datorie tot din in urma infectarii cu virusul SARS-COV 2.
In ultima perioada am asistat la discutii si atacuri pe retelele de socializare, si in media, in care personaje care nu au niciun habar ce inseamna medicina, ce inseamna pandemia si ce inseamna virusul cu care ne confruntam pun la indoiala actiunile medicilor si ale autoritatilor fara sa stie ce inseamna poregatire si raspuns in astfel de situatii, sau ce inseamna asumarea raspunderii de catre cei care iau deciziile cele mai grele in aceasta perioada.
Invit pe cei care pun la indoiala situatia in care ne aflam, mai ales cei care spun insistent ca este vorba de o “farsa”, sa priveasca in ochi familiile celor cazuti la datorie, si sa le spuna direct ca rudele lor au cazut la datorie din cauza unei “farse”!
Condoleantele mele familiilor!”, a scris luni pe Facebook dr. Raed Arafat.
Acesta a omis să spună că nu numai „personaje care nu au habar ce înseamnă medicina” contestă acțiunile autorităților, dovadă în acest sens fiind luările de poziție pertinente ale dr. Vasile Astărăstoae, dr. Răzvan Constantinescu ș.a.
De asemenea, Arafat nu spune dacă s-a uitat și în ochii rudelor celor care au murit cu zile mergând la spital pentru urgențe cauzate de alte afecțiuni și care nu au beneficiat în timp util de tratament sau intervenție chirurgicală din cauza noilor protocoale, așteptarea rezultatelor testului de COVID-19 fiind mai importantă decât salvarea vieții pacienților. Mărturii în acest sens dau chiar oamenii care comentează postările de pe pagina lui Raed Arafat.
Sursa: https://www.activenews.ro