Peter Costea: Sacralitatea drepturilor noastre impune amnistie pentru victimele stării de urgență

Încă îmi persistă în minte afirmația dlui Iohannis de acum câteva săptămâni „nu voi tolera să fie ținute alegeri sub semnul epidemiei”.

Nu e doar incompatibilă cu poziția pe care dânsul o deține, și, de asemenea neconstituțională, dar poate avea efectul de a încuraja autoritățile de stat să continue să ne abuzeze drepturile civile așa cum au făcut-o până acum. Și mai alarmantă și îngrijorătoare e posibilitatea creării unui precedent periculos. La următoarea pandemie autoritățile ne vor aminti că pot să ne abuzeze drepturile așa cum au făcut-o în ’20.

Alarmanta este, de asemenea, extinderea autorității militare, spre deosebire de cea civilă, asupra cetățenilor țării și acordarea de autoritate instituțiilor militare să emită Ordonanțe Militare. Lucrurile acestea nu sunt de bun augur pentru democrația română și statul de drept.

Ne preocupă, de asemenea, absența oricărei critici din partea UE sau a Parlamentului European la adresa abuzurilor drepturilor noastre pe perioada pandemiei din partea autorităților României. În acest sens, vânătoarea preferată a UE și PE rămâne Polonia și Ungaria, țări în care ni se spune că democrația e în pericol grav. Recent UE a lansat măsuri de infringement împotriva Poloniei pe acest motiv.

Restricțiile impuse circulației populației sunt aberante și amintesc de starea de urgență din decembrie 1989 dinainte de colapsul comunismului. Restricțiile privind deschiderea bisericilor și accesul cetățenilor la biserici, chiar dacă s-ar lua măsuri preventive, sunt, în opinia mea, neconstituționale.

Nu cred că există o singură persoană în România care să nu fi văzut cele două declarații de care au nevoie cetățenii pentru a-și exercita dreptul fundamental la libera circulație, cea pe proprie răspundere (unde merg, cu ce scop, etc.) și adeverința angajatorului.

Nu știu dacă ați observat, dar declarația pe proprie răspundere, care are 10 puncte, nu include dreptul de a te deplasa la biserică, să te reculegi sufletește, să aprinzi o lumânare dacă simți nevoia, să citești Sfintele Scripturi în biserică, de unul singur, menținând distanța între persoane. Tradiția aceasta la români e multiseculară, dar iată că seculariștii României din 2020 au abolit-o.

Dimpotrivă, declarația menționează animalele de companie ori domestice. De două ori. Mintea seculara nu se gândește la suflet și nevoia profundă a sufletului omului să întrețină o relație cu Divinitatea, în biserică, mai ales în aceste zile când fiecare român își dă seama, mai mult ca oricând, de mortalitatea lui / ei și nevoia de a se apropia de Dumnezeu și mai mult. Pentru mintea seculară animalele par de mai mare preț decât sufletul omului.

Poate nu ați știut până acum, dar declarația pe care românii au dat-o cu sutele de mii, e de inspirație franceză. Aproape punct cu punct. Nici declarațiile care trebuie date de francezi nu includ libertatea de deplasare între domiciliu și biserică. Și declarațiile francezilor acordă prioritate nevoilor animalelor de casă ori de companie.

Aplaud decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută care declară neconstituționale amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență. Asta, însă, nu înseamnă ca amenzile vor fi anulate de la sine. Pentru a fi anulate ele trebuie atacate în instanță.

Eu propun, în primul rând, adoptarea unei ordonanțe de urgență ori, preferabil, legi, care să anuleze toate amenzile date în mod abuziv, iar, în al doilea rând, o amnistie generala a tuturor persoanelor care au fost citate pentru încălcarea restricțiilor. Nu e potrivit ca amenzile și infracțiunile să devină parte din cazierul cetățenilor, cu atât mai mult cu cât restricțiile sunt neconstituționale.

Agreez, de asemenea, cu declarația dlui Augustin Zegrean, fost Președinte al Curții Constituționale, că restricțiile impuse de starea de urgență, ori cele care vor fi impuse de starea de alertă, sunt neconstituționale. Ele nu pot fi adoptate prin ordonanțe militare ori ordonanțe de urgență, ci doar prin acțiunea legislativă a Parlamentului.

Nu există nicio scuză pentru Parlamentul țării să nu legifereze aceste aspecte extrem de importante pentru cetățenii României. Ne întoarcem, din nefericire, la zilele când țara era guvernată nu prin legi, ci în primul rând prin ordonanțe de urgență.

One thought on “Peter Costea: Sacralitatea drepturilor noastre impune amnistie pentru victimele stării de urgență

  1. Amaranthine Sophia

    Nu cunosc ateii religie, or fi auzit ei ca o zis Isus ca Dumnezeu e în noi, nu în templu, sau pe Ștefan spunând ca templul nu-l poate cuprinde pe Dumnezeu, sau iarăși cine vrea sa se roage sa folosească cuvinte puține, sa se retragă în cămara lui și acolo, în taina, sa se roage Tatălui. Poate de aici au tras ei concluzia greșită că pentru nevoile spirituale nu e nevoie de un loc anume si ca pe Dumnezeu îl găsești oriunde. Da cei sa le ceri la niște atei?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.