Sociologul Mirel Palada: Securitatea stă în spate și conduce și prin dictatură

În îndelungata, necontenita luptă dintre Partid și Securitate, luptă specifică modernității, niciodată Securitatea n-a avut atîta forță în România ca în ziua de azi.

by Vlad Pârău

După ce premierul Ludovic Orban (PNL) a afirmt recent, la Congresul Partidului Popularilor Europeni (PPE), că Guvernul Dăncilă trebuia demis pentru ca, prin propunerea de comisat european făcută de noul guvern al României, liberalii să îi ajute pe populari să dețină majoritatea în Comisia Europeană, sociologul Mirel Palada a scris sâmbătă pe contul lui de socializare că a prezis această mișcare cu o lună în urmă. Iar declarația lui Ludovic Orban i-a confirmat supoziția.

Acesta e de părere că „Guvernul PSD a fost dat jos printr-o adevărată lovitură de stat, în care principalii actori au fost nu partidele, ci serviciile secrete”, deoarece „Securitatea stă în spate și conduce”.

Redăm mai jos textul integral, preluat de pe contul de Facebook al sociologului Mirel Palada:

„Acum o lună vă spuneam că PNL nu-și dorește să dea jos guvernul PSD și să vină la guvernare decît din două motive: să fie ei cei care desemnează comisarul european și să schimbe alegerile locale în două tururi. Altminteri prea s-ar fi sacrificat degeaba, prea și-ar fi băgat singuri gîtul în laț pe gratis. Căci orice guvernare erodează și într-un an nu au ce mare lucru să realizeze.

Zilele astea a venit Orban și, de la înălțimea prezidiului oficial al Congresului European PPE, a recunoscut fix ce vă spuneam mai demult. Au dat jos guvernul PSD special ca să numească ei comisarul, să-și ajute partidul mamă PPE să preia puterea în cadrul Comisiei Europene, unde un singur post le lipsea să facă majoritatea.

Guvernul PSD a fost dat jos printr-o adevărată lovitură de stat, în care principalii actori au fost nu partidele, ci serviciile secrete. Punct.

Ce vedem zilele astea reprezintă zenitul puterii Securității asupra partidelor. În îndelungata, necontenita luptă dintre Partid și Securitate, luptă specifică modernității, niciodată Securitatea n-a avut atîta forță în România ca în ziua de azi.

Peste 10 – 15 ani, lucrurile probabil se vor schimba, pentru că societatea este mereu în schimbare, în transformare, e compusă din forțe divergente aflate într-o continuă dialectică.

Peste 10 – 15 ani serviciile secrete și instituțiile de forță vor pierde din puterea pe care o au asupra creierelor mulțimii, pentru că nu știu să distribuie cu adevărat plus-valoarea în societate și nu știu ce este ăla compromisul. Gîndirea lor este una strict militară, centrată pe eficiență și mai ales pe eficacitate, nu pe negociere, compromis, empatie, compasiune și alte valori civile.

Peste 10 – 15 ani, probabil, vom vedea o altă față a acestei continue lupte. Dar azi, aici, acum, Securitatea este stăpînă complet pe țară. Nimic nu mișcă în fața ei. Partidele sînt niște bieți șoricei bicisnici care se refugiază la umbra tufișului din fața necruțătorului prădător saurian cu grade.

Securitatea construiește cariere politice. Securitatea construiește partide politice. Securitatea folosește aceste instrumente politice, atunci cînd are nevoie de ele, apăsînd scurt pe buton, iar acestea reacționează imediat, întocmai și la timp, cu o obediență specific soldățească.

Securitatea stă în spate și conduce. În față, pe post de consumabile, de zdrențe care sînt aruncate la prima mînjeală, amărîții de politruci din lumina reflectoarelor.

Cum li se duce smalțul, cum sînt înlocuiți cu alți soldați. Căci unitatea e plină de ei, elemente interschimbabile mereu dornice de afirmare, de fapte de arme, de fapte de glorie. De efemera ieșire în evidență pentru a le trece glonțul istoriei prin cap și a ajunge mai apoi la depozit, la piese de schimb.

Securitatea stă în spate și conduce, cum le place românilor să fie conduși, prin dictatură. Românii n-au chef de democrație. Sînt prea supuși, prea docili. Să gîndească alții în locul lor. Să fie cineva acolo sus care să-i manipuleze, să le răspîndească emoție în creier, de preferință emoții negative.

Pe cine să urîm azi, stăpîne? Pe cine să scuipăm și disprețuim și muim, dom’ comandant? Pe cine să dăm vina pe post de țap ispășitor?

Securitatea stă în spate și conduce. Și e înțeleaptă și învață de pe urma trecutului. Știe că nu trebuie să iasă în față. Știe că nu trebuie să existe o persoană, un chip, pe care să dea lumea vina cînd inevitabil mermeleala militară duce lucrurile în mediocru.

Carol al doilea. Antonescu. Ceaușescu. Toți militari. Toți dictatori. Toți au fost trași mai apoi la răspundere de istorie. Securitatea știe și bagă la cap. În față trebuie să fie doar politicienii, pe post de consumabile, pe post de pampers care atunci cînd se umple de căcat sînt aruncați fără urmă de remușcare. Pe post de țap ispășitor.

Securitatea crede că astfel lumea nu-i va trage la răspundere atunci cînd și peste 10 – 15 ani lucrurile vor merge la fel.

Probabil chiar așa va fi. Securitatea e înțeleaptă și conduce țara. Cum putem noi să-i tragem la răspundere? Cum putem noi să le contestăm înțelepciunea cognitivă și morală? Siberia ne mănîncă”, a scris, sâmbătă, sociologul Mirel Palada pe contul său de Facebook.

Postarea a adunat în mai puțin de 12 ore peste 345 de reacții.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.