Jurnalistul Daniel Șendre a analizat discursul lui Iohannis de la Bistrița: Am înțeles, în sfârșit de ce alege să tacă. Nasol! Conform DEX, Iohannis e analfabet

de Andrei Nicolae

Jurnalistul Daniel Șendre a analizat discursul președintelui Iohannis de la Bistrița și spune că acesta are mare dificultăți de a se exprima în limba română.

Mesajul lui Șendre, care acum trăiește și muncește în străinătate,  a devenit viral pe facebook, strângând aproape 2.000 de distribuiri.

„Nasol! Conform DEX, Iohannis e analfabet

Am ascultat discursul lui Iohannis de la Bistrița și am înțeles, în sfârșit, de ce alege să tacă. Pentru că dacă vorbește înlătură orice dubiu și el.

“Mulțumesc pentru primirea pe care mi-ați făcut-o încă de când am ajuns” – Bine naibii că nu te-au primit când ai plecat!

“Voi aici în Bistrița ați reușit bine” – Nu știam că poți reuși și rău, sincer acum. Profesor zici!?

“De ei avem nevoie pentru ca să preia frâiele” – Păi ce exprimare e asta, dom’ profesor? Pentru a prelua frâiele, poate.

“Lângă mine stau astăzi, și m-am simțit bine, 2 bistrițeni” – Sigur doar au stat? (Asta e doar o mică răutate de-a mea)

“Vă amintiți că am mai avut câteva prezențe în campania electorală, câteva chiar mai multe” – Boss, ne hotărâm și noi? Câteva sau mai multe? Că profesor îmi vine greu de tot să-ți zic.

“Nici n-au ajuns bine în palatul Victoria și au început să încerce să subjuge justiția” – Au început să încerce, ha? OooooK.

“Guvernul PSD-ului a luptat, în stradă, la propriu, împotriva românilor” – Da, păi i-am văzut pe miniștri cum i-au făcut un nicorotikava unui român, altuia i-au sucit mâna la spate și în general le cărau pumni în spinare protestatarilor. Cum!? Nu așa? Păi atunci nu cunoști sensul expresiei “la propriu”, șefu.

“Pânâ acolo i-a dus mintea, să încerce să-i îngenuncheze pe români cu forța” – Boss, fără supărare, ești analfabet!

ÎNGENUNCHEÁ, îngenunchez, vb. I. 1. Intranz. A se așeza în genunchi. 2. Tranz. Fig. A supune, a aservi. ♦ (Rar) A da în stăpânire, a închina (unui dușman). [Prez. ind. și: îngenúnchi] – Lat. ingenuculare.

“Cum să-i îngenunchezi cu forța?” Păi, n-auzi, mă, analfaboss, căcu vorba bună nu se putea în sensul folosit de tine? Ești panicat, ce-ai?

“Schimbarea mare a început în mai” – Domnule profesor, schimbare în sensul folosit de către dvs în discurs, înseamnă înlocuirea unui lucru cu altul, iar asta nu e nici mare, nici mică, se întâmplă și atât. Nu mă crezi pe cuvânt, ha!? OK, încearcă așa: “Înlocuirea mare a început în Mai”. Suna ca dracu, știu, d-aia zic că ești analfabet!

Și să nu crezi că te las la greu.

analfabét, ~ă [At: DA / Pl: ~eți, ~e / E: lat analphabetus, -a, -um, ngr αναλφάβητος] 1-2 smf, a (Persoană) care nu știe să citească și să scrie. 3-4 smf, a (Pex; dep) (Persoană) care nu știe să se exprime corect, oral sau în scris Si: agramat. 5 a (Pex; dep) Incult Cf ignorant.

P.S. Menționez că discursul n-a durat mai mult de 12-13 minute, restul au fost aplauze și muzică. Oamenii au încercat, bravo lor, dar, cum zic, nu poți acoperi chiar totul cu zgomot.

Sursa: https://www.activenews.ro

2 thoughts on “Jurnalistul Daniel Șendre a analizat discursul lui Iohannis de la Bistrița: Am înțeles, în sfârșit de ce alege să tacă. Nasol! Conform DEX, Iohannis e analfabet

 1. DISLEXIA reprezintă o tulburare de învăţare care constă în dificultatea de a citi corect şi fluent. Deşi este o afecţiune comună, numărul real al copiilor şi adulţilor care se confruntă cu ea nu este momentan cunoscut. Unii experţi consideră că aproximativ 17% din adulţi şi copii prezintă semne ale dislexiei. Pe lângă dificultatea de a citi, persoanele dislexice pot avea probleme cu scrisul sau rezolvarea problemelor la matematică, precum şi dificultăţi de înţelegere a unui text.

  Chiar dacă nu există un tratament curativ pentru dislexie, anumite metode terapeutice şi strategii educaţionale pot diminua gradul de dificultate în ceea ce priveşte procesul de citire. Dislexia poate trece neobservată ani de-a rândul, fiind recunoscută abia la maturitate, dar asta nu înseamnă că aceste strategii nu vor da rezultate. Important este ca persoana dislexică să ceară şi să accepte sprijinul în acest sens.

  CAUZE: Dacă dislexia se manifestă pentru prima dată la vârsta adultă, cauza poate fi reprezentată de o leziune cerebrală traumatică, un accident vascular sau demenţă. S-a observat că dislexia apare la aproximativ 40% dintre persoanele cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), aşa că şi acesta poate fi considerat un factor de risc.

  Alţi factori de risc în apariţia dislexiei sunt: greutatea mică la naştere sau naşterea prematură, consumul de droguri, alcool sau tutun în timpul sarcinii.

  DIAGNOSTIC: Diagnosticul de dislexie se stabileşte pe baza unor examene complexe, realizate de echipe multidiscipinare de medici (psiholog, neuropsiholog, logoped, psihopedagog, psihomotrician, terapeut ocupaţional etc.).

  Aceştia vor efectua diverse teste pentru excluderea altor tulburări care prezintă simptome similare, precum autism, ADHD, anxietate, depresie, epilepsie etc. În funcţie de rezultatele acestor evaluări – Weschler Intelligence Scale for Children, Woodcock-Johnson Psychoeducational Battery-Revised, Kaufman Assesment Battery for Children – se va stabili diagnosticul diferenţial.

  TRATAMENT: Simptomele dislexiei pot fi ameliorate atât la copii, cât şi la vârsta adultă, cu ajutor din partea specialiştilor.

  Un profesor particular sau/şi un logoped va şti să adapteze metoda de învăţare – care implică auzul, văzul, vorbitul şi lucratul în paralel (metoda Orton–Gillingham) – la nevoile speciale ale copilului cu dislexie. De asemenea, un psiholog îl poate ajuta să îşi depăşească anxietatea de a vorbi în public, dar şi să îşi recapete încrederea în sine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.