Herman van Rompuy: O criză financiară internațională nu este exclusă pe termen lung

Problema actuală nu e una economică, ci politică, având de-a face cu războaiele comerciale și cu Brexit-ul

de Vlad Pârău

Prognozăm intrarea într-o recesiune economică în anul 2020, cauzată de probleme economice artificiale provocate de deciziile politice care au impus programul de taxe vamale al SUA și Brexitul, a declarat joi fostul președinte al Consiliului European și actualul conducător al Centrului de Politici Europene, Herman van Rompuy, citat de Agerpres.

„E posibil să fie nevoie să atingem obiectivele (europene, n.r.) de coeziune socială și de competitivitate și de suveranitate într-un climat economic de stagnare sau de recesiune, cel puțin în unele din statele membre. Aceasta este perspectiva prin care trebuie să vedem lucrurile. Majoritatea economiilor majore (din Uniunea Europeană, n.r.) continuă să crească, nu suntem încă în recesiune, nu încă, și un economist foarte faimos prezice o recesiune pentru anul următor, am prezis o recesiune și în 2008, iar acum o prognozăm pentru 2020, deci lecția e simplă. Sigur, trebuie să fim foarte precauți dacă ne întoarcem la această problemă, dacă am avut dreptate acum 15 ani nu înseamnă că o să ai mereu dreptate. Deci fiți mereu foarte precauți când aveți de-a face cu astfel de prognoze”, a afirmat fostul președinte al Consiliului European, în cadrul unei reuniuni dedicate viitorului U.E. și viitorului economiei românești.

Herman van Rompuy a atenționat că încetinirea creșterii economice din Zona Euro va dura mai mulți ani și a avertizat că posibilitatea de stagnare economică a Germaniei este un indicator care provoacă îngrijorare.

„Da, are loc o încetinire a ratei dezvoltării economice, în special în Zona Euro va fi undeva la doar 1%, și nu doar anul viitor, ci în anii următori. Dar rata de dezvoltare foarte lentă, aproape de nivelul de stagnare, care îi îngrijorează pe foarte mulți în Europa, se înregistrează în Germania. Germania are economia cea mai ciclică din Europa. E și cea mai mare economie, dar are și cea mai mare volatilitate, pentru că e țara cea mai industrializată. Industria reprezintă aproape un sfert din PIB-ul Germaniei. Marea Britanie nu mai este o economie industrială, la ei industria are doar 10% din PIB. Iar Germania e forța, locomotiva industriei europene, iar când lucrurile merg prost la nivelul economiei globale economia germană este afectată și toată economia europeană este afectată. Deci e o rată mică de dezvoltare la nivelul Europei, cu excepția Italiei”, a explicat Herman van Rompuy.

Fostul președinte al Consiliului European este de părere că problemele economice sunt consecințe ale unor decizii politice, precum Brexit-ul în cazul Regatului Unit și taxele vamale impuse de S.U.A. comerțului cu U.E.

Continue reading Activenews.ro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.