Tucker Carlson: „Dacă vrei să salvezi democrația, trebuie să o practici”

 Ship of Fools: How a selfish ruling class is bringing America to the brink of revolution

Vasul proștilor: clasa politică egoistă a Americii ne duce spre o revoluție

Am terminat de citit una dintre cele mai bune cărți ale anului, critice la adresa clasei politice din America, dar care s-ar aplica foarte bine și la elita politică din România și Europa. Autorul cărții nu este oricine, ci unul dintre cei mai influenți jurnaliști americani la ora actuală: Tucker Carlson, creștin practicant, care la cei 40 de ani ai lui e neobișnuit de influent în mass-media și unul dintre jurnaliștii de bază ai canalului de televiziune american Fox News. Titlul cărții spune totul: Ship of Fools: How a selfish ruling class is bringing America to the brink of revolution (“Vasul proștilor: clasa politică egoistă a Americii ne duce spre o revoluție”)

Cartea nu este una ideologică. Meritul ei principal e că autorul afirmă ceea ce e evident: nu mai există diferențe între stânga și dreapta politică, cele doua grupuri politice fiind acum aproape una singura. Motivul este ca la cârma Americii – și a României și Europei – se află o clasă de politicieni care nu sunt deloc conectați la realitate. Dimpotrivă, sunt în întregime deconectați de majoritatea covârșitoare a cetățenilor, a modului în care gândesc ei și a idealurilor lor.

Carlson dă câteva exemple specifice. Războiul din Irak a fost o catastrofă pentru America, zice el, și a fost promovat cu sârguință atât de republicani, cât și de democrați. Și asta cu toate că americanii de rând nu doreau, ci dimpotrivă, se împotriveau din greu războiului american in Irak. Am promovat democrația în lumea arabă, întreabă Carlson, așa cum anticipa clasa politică de elită a Americii? Absolut nu! Dimpotrivă, lumea arabă a fost destabilizată așa cum nu a mai fost ea destabilizată vreodată în istorie. Consecințele încă se simt, inclusiv migrația masivă a refugiaților sirieni și musulmani în Europa.

Carlson discută în amănunt războiul ideologic, dar plin de minciuni și dezinformări, a elitei politice americane pentru a pregăti invazia Irakului și a-i pregăti psihologic pe americani pentru această aventură.

Alte subiecte la fel de fascinante pe care Carlson le discută e migrația în America. Ambele partide politice au capitulat, președintele fiind singurul care încă luptă să stopeze migrația ilegală în America. La fel ca și în Europa, de altfel unde parcă toată lumea s-a resemnat ca urmare a invaziei masive de musulmani din vara lui 2015.

Revoluția sexuală este un alt subiect unde Carlson vede o convergență între stânga și dreapta politică. În final, ea a câștigat deoarece conservatorii americani au capitulat. La fel și în Europa, unde presupușii conservatori au legalizat căsătoriile homosexuale și au distrus familia. Marea Britanie, sub Cameron, Norvegia și Germania sunt exemple clare unde căsătoriile homosexuale au fost legalizate de guverne și cancelari /prim-miniștri conservatori (așa ziși).

Iar revoluția sexuală continuă să fie instituționalizată și azi, tot de presupuși conservatori: Theresa May  în Marea Britanie, printre alții.

O altă zonă în care elita ne distruge drepturile este libertatea cuvântului. Carlson discută și decepțiile ecologiste care au devenit o nouă religie mondială. Nu mai suntem în anii 60 ori 70, când râurile și orașele erau poluate. Rar mai găsești în America un râu, apă ori orașe poluate. Dar mișcarea de conservare a naturii s-a transformat într-o religie finanțată de statul secular, numită ecologism.

Ce sugerează Carlson pentru îndreptarea situației? Ultima fraza a cărții lui (Pagina 241) spune totul: :„If you want to save democracy, you’ve got to practice it.” („Dacă vrei să salvezi democrația, trebuie să o practici”).

Este un subiect și o frază pe care am folosit-o des și eu în campania mea europarlamentară. Democrația română e în ruine. Politic vorbind, suntem iobagii unei elite politice române care nu are nimic, nici în clin, nici în mânecă cu simțămintele noastre, obiectivele noastre, interesele noastre ori valorile noastre. Vă îndemn, deci, și eu, la fel ca și Carlson, implicați-vă în democrația română, salvați-o și practicați-o!

Peter Costea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.