Stânga este confiscatoare – așa o recunoașteți!

de Adrian Papahagi

Gândirea ei se limitează la etichete; e alt semn distinctiv.

“Liberalii” de azi (La République en Marche, ALDE-UE, USR+) încearcă să confiște ideea europeană. Tot ce se opune preceptelor stângiste, esențialmente anticreștine sau seculariste, devine automat “iliberal” sau “anti-european”. (NB: Azi, liberalismul a revenit la stânga, unde se afla și în sec. XVIII-XIX).

Ați citit de nenumărate ori pe această pagină referințe la părinții fondatori ai Uniunii Europene, creștin-democrații Schuman, De Gasperi, Adenauer. Duhul fondator al Uniunii era creștin, nu anticreștin, secularizat sau neo-păgân.

Nu este nici iliberal, nici anti-european, ci profund european și născut din cultura libertății, a fi conservator moral, a prețui tradiția veche și cultura înaltă, a crede că binele și răul sunt absolute, iar nu constructe culturale negociabile, că viața e sacră de la concepție până la moartea naturală, că limba, cultura, credința, familia, Biserica, națiunea nu sunt un balast al istoriei, ci lucruri de preț, că prudența, nu avântul utopist trebuie să ghideze acțiunea politică.

A fi conservator și creștin este tot ce poate fi mai european și mai liberal, mai moral și mai onorabil.

Abolirea moralei private nu poate institui moralitatea în politică. Împărțirea societății în “evoluați progresiști” și “retardați pupători de moaște” este un abuz semantic și filozofic. Cu ce e mai evoluat un practicant de mindfulness sau yoga decât un creștin practicant, cu ce e mai progresist cel care susține suprimarea copiilor nenăscuți decât cel care apără sacralitatea vieții, cu ce e mai liberal cel care impune controlul limbajului și cenzura opiniilor față de cel care își afirmă sus și tare valorile?

Nu uitați: cine controlează limbajul, controlează mințile. Luptați-vă pentru cuvinte la fel de mult ca pentru proprietate, credință și familie! Cereți interlocutorilor stângiști să aibă proprietatea termenilor și onestitate intelectuală! Nu strică nici un dram de cultură istorică, literară, filozofică, teologică și politică.

Adrian Papahagi

sursa   FACEBOOK

One thought on “Stânga este confiscatoare – așa o recunoașteți!

  1. Pingback: Cadetul Petruţ Ghiţă din Pitești: L-a convins pe Donald Trump să prezinte publicului drapelul României – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.