Ca să fii Rege!

by Ioan Alexandru G

Majestatea Sa Regele Mihai și-a îngenunchiat voința în fața Regelui Regilor- Isus Hristos.

Dar…  Să explic!

Într-o societate în care fiecare își apără reputația, individul ține strâns din dinți de poziția sa, rangul său, Regele Mihai a reflectat o cu totul altă identitate, una chiar regală.

Regele Mihai acceptat hotărârea lui Dumnezeu, vicisitudinile și adversitățile vieții. A acceptat cu seninătate să nu lupte împotriva comuniștilor si acelor care practicau jocurile după putere ale parveniților din secolul XX-lea.

Cea mai mare idolatrie azi din viața evanghelicilor este cu noi înșine. Noi nu vrem să cedam locul lui Dumnezeu din tronul inimilor noastre. De aici pornesc toate răzmerițele cu semenii, conflictele si tensiunile, poftele și idolatriile noastre. Nu știm să ne dam la o parte și să îl lăsăm pe El sa ne guverneze și să domneasca peste noi, peste atitudinile și motivațiile noastre.

Am face orice, chiar am strânge din dinți pentru a nu lăsa sinele să fie zdrobit si dat jos de pe tron.Egoul nostru vrea să fie mereu chiar si deasupra lui Dumnezeu. Regele Mihai a procedat diferit. Cu mii de ani in urmă un Rege etern, legitim a întruchipat smerenia si s-a încoronat in fața unor ucenici cu un ștergar. Încununarea lui Hristos a avut loc la cruce cu o legătură de spini în cap. Vorba lui Jean Calvin ”Cea mai înaltă poziție intr-o biserică nu este guvernarea ci slujirea”.

Prea puțin îl înțeleg pe cel care a purtat coroana pentru scurt timp, pe Regele Mihai, dar îl înțeleg pe omul Mihai. Un om ce a fost un peregrin pe acest pământ. Scriptura ne afirma că cei mai fericiți oameni de pământ sunt cei care își acceptă statutul de „străini și călători” pe acest pământ, oamenii care sunt în căutarea unei patrii mai bune, a unui regat nemuritor, nepieritor- Impărăția Cerurilor.

Aceasta postare nu este o oportunitate pentru a mă afirma, sau a ieși în public. As putea scrie multe despre alte subiecte fie ele spirituale sau politice, sau despre simplele lucruri ale vieții, dar este ceva asemănător, similar cu viața regală a acestui om rar. Este ceva ce este parte din viata mea și nu este o teorie sau un schimb de informații, ci o experiență de viață.

După ce am trecut prin experienta 3D a vieții :divorțul părinților, decesul amândurora si dezmoștenit pot spune cu toată convingerea că Dumnezeu este bun.

Cu siguranță aceeași pace îl caracteriza si pe Rege, în simplitatea, zâmbetul si noblețea sa. Privesc la memoriile scrise, la deciziile cruciale luate în momente de grea cumpănă pentru națiunea română,  si nu e greu de observat că această persoană nobilă în ciuda tuturor adversităților a lucrat în tandem și în sincronizare cu Dumnezeu.

Am descoperit pentru mine însumi un paradox al regelui, deși nu s-a bucurat de leadershipul pozițional (care oricum este cea mai precară poziție cea in care oamenii sunt nevoiți, forțați sa te asculte, cea mai slabă si cea mai firavă, cea mai lipsită de impact poziție in societate) el a reușit să fie rege în inimile celor care l-au respectat si acceptat. S-a bucurat de un altfel de capital. Emoțional, având o autoritate relațională, putea să se apropie oricând de un mecanic, de un căpitan de vas, sau de o vânzătoare si să îi vorbească frumos…chiar dacă el era regele. Noi știm să îi tratăm frumos pe cei „inferiori” nouă? Sau epatăm şi ne erijăm la toți cu titlurile, diplomele, statuturile, funcţiile si pozițiile noastre sociale.

Regele Mihai nu a trădat pe nimeni. La 23 august 1944, Regele a salvat România dintr-o situație imposibilă și a alăturat armata, câtă era, de partea cealaltă a frontului. Putem spune că Regele Mihai a fost salvatorul și întregitorul României fiindcă gestul lui a dus la anularea Dictatului de la Viena și la reîntregirea Transilvaniei. Orbirea politică este uneori mult prea mare ca să poată să recunoască un merit adversarului său.
Regimul comunist s-a temut de regele Mihai pentru că știa că el era suveranul legitim, iar regimul fusese instaurat printr-o lovitură de forță ” (
Academicianul Dinu C. Giurescu)

De altfel sunt întrutotul de acord cu Teodor Baconschi, acesta menționa :

Mă consolează un gând: românii își dau seama, la urma urmelor, că au greșit, că n-au ales bine, că nu și-au prețuit valorile, că au încurajat în detrimentul lor impostorii și demagogii… Sigur, o fac mereu prea târziu, cel mai adesea cu titlu postum. Însă acel moment tardiv și inutil de ”deșteptare” e garantat!

P.S. – Și totuși, noi am fost mereu… pe fază. Când cu legionarii, când cu dictatura carlistă, când antonescieni, apoi pe dată comuniști, mai la urmă anti-comuniști, iar acum, din nou, monarhiști înflăcărați… În consecință, nu suntem în contratimp decât cu propria istorie.”.

Merită să ascultăm acum o poezie remarcabilă, despre ce înseamnă să te învingi pe tine însuți și să domnească Hristos peste tine și peste toate împrejurările vieții:

Ca să fii Rege!   de Benone Burtescu

Ca să fii rege peste animale, nu-i cine ştie cât.
Trebuie doar să fii mai puternic decât ele. Şi-atât.Ca să fii rege peste păsări este puţin mai greu. Dar frumos.
Trebuie să zbori mereu mai înalt decât ele şi niciodată mai jos.

Ca să fii rege peste flori trebuie să suporţi la hotare mărăcinii şi spinii
şi mai ales, trebuie să înmiresmezi către lume mai mult decât crinii.

Ca să fii rege peste înstelare trebuie să te aşezi printre luceferi – călător spre Orion şi, reprivindu-te de jos, să fii mai luminos decât oricare. Şi fără trudă.

Ca să fii rege peste ape şi vânt trebuie să înveţi osanale ca îngerii şi
să le aduci pe pământ alinare pentru lacrima corbilor din Valea Plângerii.

Ca să fii rege peste oameni este mai greu decât toate altceva.
Trebuie să trăieşti şi să mori pentru ei, învăţându-i ce înseamnă a iubi,
a ierta…
Dar, cel mai minunat, este să poţi fi rege peste tine însuţi,
atunci când alegi binele, fie din bucuria altuia, fie din plânsul tău.

Şi sa încheiem înţelept şi frumos. Şi, mai ales, cum se cuvine.
Încoronarea ta o face Hristos când mergi pe drumul dinspre rău spre bine.
În clipa aceea, Veşnicia te cumpăneşte.

Dacă vrei să fii rege, alege binele!
Hei! Grăbeşte-te!

sursa: https://depozitarul.wordpress.com/2017/12/06/ca-sa-fii-rege/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.