Uluitoarea Mișcare Demografică a Lumii!

Africa avea in urma cu o suta de ani, o suta de milioane de locuitori. Africa are azi, 1,2 miliarde de locuitori! In urma cu o suta de ani, populatia globului pamantesc era de 2 miliarde de locuitori, azi e de 7,2 miliarde, iar in 2050 va fi de 10 miliarde. In 2050, Africa va avea 2,5 miliarde de locuitori, 25% din populatia globului, populatia continentului negru fiind atunci de cinci ori mai mare decat cea a Europei!

Africa are cea mai ridicata rata de fertilitate din lume, 4,7 copii/femeie, mai mult decat dublul ratei de fertilitate inregistrata pe continentul asiatic (2,2copii/femeie)  si aproape de 3 ori mai mare decat rata de fertilitate a batranei Europe (1,48), iar 41% din populatia continentului are sub 15 ani!

Algeria avea in 1960, 11 milioane de locuitori. Are acum 39 de milioane, cu o rata de fertilitate de 3,2 copii/femeie. Maroc avea in 1950, 9 milioane de locuitori. Are acum 34 de milioane si o rata de fertilitate de 2,6. Egiptul avea in 1950, 20 de milioane de locuitori. Azi, numai Cairo si periferiile sale numara 20 de milioane de locuitori, in timp ce intreg Egiptul are o populatie de peste 95 de milioane de locuitori, si o rata de fecunditate de 3, 34.

O comparatie e necesara. Italia avea in 1950, 46,5 milioane de locuitori, si are acum 59,5 milioane, cu o rata de fertilitate de 1,39 copii/ femeie. In 1950, Spania avea 28 de milioane de locuitori. Are azi 47 de milioane, cu o rata de fecunditate de 1,27. Prea multa civilizatie si un nivel de trai ridicat, obstacole majore in calea unei demografii puternice.

Dar in nordul Africii ( Algeria, Maroc, Egipt) situatia este normala, comparata cu cea din sudul desertului Sahara, in zona arida a Sahelului, cea mai saraca zona a Africii, si cu cea din unele tari din Africa centrala.

Senegalul avea in 1960, 3 milioane de locuitori. Are azi peste 15 milioane si o rata de fertilitate de 5,1 copii/femeie.

Mauritania numara in 1960, 850 de mii de locuitori si are acum 4 milioane, cu o rata de fertilitate de 4,6.

Mali avea in 1960, 5,2 milioane de locuitori si are acum 17, 6 milioane, cu o rata de fertilitate de 6,23.

Burkina Faso avea in 1960, 4,8 milioane de locuitori si numara azi 18 milioane, cu o rata de fertilitate de 5,5. In 2050, Burkina Faso va avea 60 de milioane de locuitori! In 90 de ani, de la 5 milioane la 60 de milioane!

In 1960, Ciadul avea 3 milioane de locuitori. Ciadul are acum 14 milioane si o rata de fertilitate de 6,16.

Nigerul este un caz aparte si asta nu pentru ca avea in 1960, 3,4 milioane de locuitori, ci pentru ca aceasta tara musulmana poligama, arida si foarte saraca, destabilizata ca si celelalte tari din zona de miscarile jihadiste, are acum 21,5 milioane de locuitori si cea mai ridicata rata de fertilitate din lume – 7,6 copii/femeie!

Nigeria avea in 1960, 45,2 milioane de locuitori (aproape cat Italia) si are azi 184 de milioane, cu o rata de fecunditate de 5,65. Italia? In arhiva! Nigeria a trecut la alt nivel si va avea in 2050, 400 de milioane de locuitori, depasind, ca populatie, Statele Unite!

Din cauza asta, Africa este considerata de multi, pe buna dreptate, o adevarata bomba demografica!

De ce un pericol demografic? Pentru ca numarul urias al populatiei si fantastica rata de fertilitate se combina intr-un amestec exploziv cu o saracie uluitoare. Africa este, de departe, in ciuda uriaselor sale bogatii, cel mai sarac continent al lumii!

Cauza: colonialism? imperialism? capitalism? Nu! Clanuri, triburi, zeci de ani de socialism, dar mai ales o coruptie incredibila, greu imaginabila, combinata de ceva timp, in multe zone, cu revirimentul renasterii islamice.

Colonialistii, imperialistii, capitalistii si-au facut datoria fata de continentul african, pompand in el, intre 1960 si 1990, peste 220 de miliarde de dolari. Un veritabil al doilea “Plan Marshal”, dupa primul care a venit in ajutorul Germaniei si al Europei de Vest, insa de vreo 15 ori mai mare decat primul, de data asta venit in ajutorul fostelor colonii. Daca dupa ajutorul primit, Germania a ajuns una dintre principalele forte economice ale lumii, dupa 30 de ani de donatii, imprumuturi nerambursabile si investitii in Africa, nimic! Zero!

Ba nu, occidentalii au constatat in cele din urma ca un kilometru de sosea, sau un spital, ori o scoala, nu costau in Africa de 3, 5 sau de 10 ori mai mult, decat era normal. Nu, nici soseaua si nici spitalul sau scoala nu mai erau construite! Iar toti banii ajungeau, intr-un final, in conturile personale ale secretarului general al partidului, dictatorului, presedintelui, regelui, sau imparatului!

Si acum e la fel! Nu s-a schimbat nimic! In Mali, una dintre cele mai sarace tari ale lumii, care beneficiaza de un ajutor din parte FMI de 46 milioane dolari pe 3 ani, presedintele Ibrahim Boubacar Keita si-a luat un avion pentru uz personal, in valoare de 30 de milioane de euro! Lui Ibrahim Boubacar Keita ii place sa se plimbe cu avionul! A facut in doar 3 ani, 86 de calatorii internationale! O ora de zbor cu Boeingul sau costa 20000 de euro! Cat castiga intr-o zi 2000 de malieni!

Angola, primul producator de petrol al Africii subsahariene, si ea una dintre cele mai sarace tari ale lumi, se mandreste cu Isabel Dos Santos, aflata in fruntea petrolului angolez, care este cea mai bogata femeie din Africa. In timpul asta, FMI deplange pierderea  de 4,2 miliarde de dolari, pe care contul public ale Angolei a suferit-o in doar 3 ani!

Nigeria, a doua economie a continentului, dupa cea a Africii de Sud, al cincilea producator de petrol al lumii, este locul unde 90% dintre nigerieni traiesc cu mai putin de 2 dolari/zi, iar 70% cu mai putin de un dolar/zi! Apa curenta, electricitate? Zone mari din Nigeria nu au inca asa ceva.

Teodoro Nguema Obiang Mangue, zis si “Teodorin”, fiul presedintelui din Guineea Ecuatoriala a petrecut ultimul revelion in Antilele Olandeze, la bordul celui de-al doilea yacht al sau, “Ice”, cu o lungime de 90 de metri. Ice  a costat 150 de milioane de dolari! I-a tinut de urat manechinul danez Christina Mikkelsen. Primul yacht, Ebony Shine, cumparat de Teodorin in 2014, a costat doar 100 de milioane de dolari. 250 de milioane de dolari, doua yachturi! Adica de zece ori bugetul anual al educatiei in Guineea Ecuatoriala sau de 17 ori cel al sanatatii publice!

Si lista ar putea continua. S-ar putea chiar scrie o carte cu astfel de exemple, care sa argumenteze utilitatea unui alt plan, gen “Marshal”, de finantare a conducatorilor africani.

Saracie lucie, conflicte etnice si religioase, coruptie endemica plus o demografie record – un amestec devastator pentru un continent suprapopulat, ce poate provoca pana la urma un tsunami imigrational urias!

In urma cu 7 ani, la Roma, aflat alaturi de prietenul sau, Berlusconi, Gaddafi a spus: “Maine, poate ca Europa nu va mai fi europeana, ci neagra, pentru ca sunt milioane de africani care vor sa vina. Aceasta imigratie va fi un lucru periculos. Nu stim inca daca Europa va mai ramane un continent avansat si unit, sau va fi distrus cum s-a mai intamplat pe vremea invaziilor barbare.”

Si intre Eldoradoul european si tsunamiul barbar se afla doar un lac mai mare – Mediterana! Nimic altceva: nici armate, nici flote care sa opreasca invazia si nici macar vointa de a intreprinde ceva util si rational in sensul acesta. Imigratia necontrolata a fost cauza care a determinat Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, iar Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, sa faca front comun pentru a se apara singure. Gaddafi punea la indoiala unitatea Europei in fata invaziei; a avut dreptate!

In Europa au intrat déjà circa 10 milioane de imigranti africani. Ungaria are 10 milioane de locuitori. Africanii  sunt dispersati. Pusi impreuna ar forma primul popor african din Europa! De Gaulle spunea ca indivizii pot fi integrati, popoarele niciodata.

10 milioane de africani s-au stabilit déjà in Europa… si continua sa vina. Frontex – Agentia europeana pentru paza frontierelor – a raportat ca 93% dintre imigrantii debarcati in Italia in 2016 au fost africani. Anul acesta, in primele 6 luni ale anului, au fost adusi in Italia de pe coastele Libiei, aproape 100 000 de imigranti subsaharieni. Si nu e decat o picatura din ceea ce se va pravali asupra continentului european.

In urma cu cateva luni, Antonio Tajani, presedintele Parlamentului european, a recunoscut ca zeci de milioane de imigrati afro-musulmani pot sa imigreze in Europa in urmatorii zece ani! Intervievat de ziarul Die Welt asupra crizei migratoare, Antonio Tajani a indemnat Uniunea Europeana “sa investeasca miliarde in Africa si sa dezvolte o strategie pe termen lung.” El a adaugat: “Africa se gaseste intr-o situatie dramatica si daca noi nu reusim sa rezolvam problemele centrale ale tarilor africane 10, 20, 30 de milioane de africani vor veni in Europa in urmatorii zece ani.”

Recenta declaratie a progresistului Bill Gates a provocat uimire: “Enorma presiune migratoare trebuie sa provoace Europa sa ia masuri.” Miliardarul adauga, vizand-o direct pe Angela Merkel, “pe deoparte vreti sa dati dovada de generozitate primind refugiati, dar cu cat sunteti mai generosi, cu atat vestea asta se raspandeste mai mult, ceea ce-i motiveaza la randul lor si pe altii sa paraseasca Africa.”

De retinut totusi din declaratia lui Tajani: Europa trebuie sa dea Africii miliarde; Europa trebuie sa rezolve problemele tarilor africane! UE functioneaza conform unor principii si reguli clare, care nu permit cuiva, ce nu are calitatile lui Antonio Tajani, sa ajunga vreodata in postul pe care acesta il ocupa.

Principala problema a tarilor africane este mult mai complexa – rata de fertilitate, planningul familial si dreptul la avort – si este de nerezolvat in urmatoarele decenii.

Ulla Tornaes, ministrul danez al Cooperarii si dezvoltarii, a anuntat insa ca Danemarca se angajeaza sa ofere 15 milioane de dolari pentru cumpararea de contraceptive in Africa. Ea a spus: “Pentru a limita presiunea migratoare asupra Europei o parte din solutie este reducerea cresterii foarte ridicate a populatiei in numeroase tari africane.”

Pentru a elimina presiunea migratoare, Danemarca le pune africanilor prezervative!

La randul ei, Angela Merkel a lansat luni la Berlin, alaturi de conducatori africani, apelul de a se investi in Africa. Pe conducatorii africani ii inteleg. Grupul celor 20 a luat deja initiativa de a stimula investitiile in Africa, initiativa botezata “Compact with Africa”. Ministrul german al Dezvoltarii a anuntat acordarea unui fond suplimentar de 300 milioane de euro pentru lupta contra coruptiei in unele tari africane. 300 milioane euro, adica 10 avioane Boeing sau 2 yachturi de lux. Unii dintre conducatorii africani vorbesc déjà de “Planul Merkel”.

Surprinzator de realist si de matur s-a dovedit insa Emmanuel Macron. Nimic nu anunta asta. Un ziarist ivorian l-a intrebat, facand referire la G20 si un eventual “Plan Marshall” pentru Africa: “Care va fi contributia Frantei?”. Macron a raspuns: “Nu cred nicio secunda in aceste judecati…Planul Marshall a fost un plan de reconstructie in niste tari care aveau echilibrul lor, frontierele lor, stabilitatea lor…Provocarea in Africa este diferita. Ea este mult mai profunda: este civilizationala.” Si tot Macron a spus: „Cand sunt tari care au 7-8 copii pe femeie, puteti sa decideti sa cheltuiti miliarde, nu veti rezolva nimic.”

Asa cum nu mai este in stare sa-si rezolve propriile probleme, desi sunt mult mai usor de rezolvat decat cele ale Africii, Europa nu va reusi sa rezolve nici problemele acesteia. Saracia in Africa nu poate fi eradicata, asa cum Afganistanul n-a putut fi cucerit de nimeni, niciodata. Daca Afganistanul este cimitirul imperiilor, Africa este cimitirul banilor occidentali. De ce? Corectitudinea Politica nu-ti permite sa raspunzi sincer la aceasta intrebare.

Asa ca, imigrantii africani vor continua sa traverseze Mediterana si sa colonizeze, treptat, ceea ce va fi, in viitor, “Africa de peste lac”. Este o gluma, dar numai asta ar putea sa-i opreasca: Uniunea Europeana sa acorde fiecarui african, lunar, pe tot timpul vietii, un venit minim garantat, la nivelul salariului mediu din Africa, cu conditia sa nu imigreze in Europa. Hai, Merkel, ca se poate!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.