Cererea, oferta și copertele seriei pilot a cărții “Out of Europe”

“Dincolo de Europa”

de Dan Mihai Ștefănescu

 

Încerc să nu mă refer prea mult la mine și dau cuvântul prietenilor, care sunt mai obiectivi decât pot fi eu:


Lidia: Eu cred că apreciem în primul rând cele scrise. Ilustrația este binevenită, întregește ansamblul, facilitează imaginația și acreditează vizual textul, care, și fără ea, “face toți banii”! (…) Mi-a plăcut mult Japonia ta și este surprinzătoare cantitatea de informație pe unitatea de timp, plus calitatea! Ca și tine, am avut aceeași senzație că aș mai fi vrut să rămân pe-acolo.

Cantemir: Mi-a plăcut Coreea de Sud, nu știam că ai astfel de talente de povestitor :)). Reportajul este alert și proaspăt, iar pozele ilustrează bine textul. (N.A. Mă confirmă unul dintre cei care au fost acolo și apreciază amploarea și savoarea pe care am dat-o eu acestei călătorii!)

Mariana (Wellington, Noua Zeelandă): Nu știu cum potriviți alfabetul ăsta, descrierile sunt foarte interesante și plăcute, am râs cu poftă la multe faze! Nu vă spune nimeni că ați putea publica o carte cu însemnările dumneavoastră?

George (Arizona, S.U.A.): De ce nu îți publici impresiile de călătorie? Sunt interesante și citibile. Ai talente ascunse, pe care ar trebui să le dai la iveală. Mi-a făcut plăcere să citesc impresiile tale despre călătoria în Israel. La mai mare!

Rodica: Mulțumesc pentru reportajul privind experiența ta din Taiwan. Așa cum reiese din descriere, superb secondată de un fin simț al umorului, pe care îl strecori adesea, acolo este o lume de poveste. Cred că va trebui să aduni toate călătoriile tale în slujba științei într-un tom literar!

Adrian: Mă întreb de ce nu ai încerca să unești toate povestioarele tale din cursul anilor în care ai participat la congrese, simpozioane, etc. în afara României într-o carte, care, cu siguranță, va avea căutare, măcar printre cei iubitori ai turismului și ai altor meleaguri!

Cristina: Mi-ai făcut o poftă nebună de călătorie frumoasă și lectură bună!

Aurelia (Brisbane, Australia): O lectură frumoasă și instructivă. La mai multe călătorii, Dan!

Marian: Am citit câteva descrieri din Coreea de Sud, care dovedesc calități scriitoricești, de om umblat prin lumea largă. Îți doresc să continui mulți ani astfel de “aventuri științifice”!

Adi: Extraordinar de frumos “Houston”! Niciodată nu mi-am dorit să merg în America, dar tu ai ajuns să-mi creezi impresia că până și eu am fost acolo!  Este un text de nota 10! Viitoarea ta carte este ca un tort foarte gustos, delicios, savuros, realizat după o rețetă proprie și originală, un festin literar, itinerar, temerar!  

Gaudeamus igitur, la cererea generală m-am apucat și de literatură, simultan cu textele științifice la care lucrez (pentru câteva conferințe aflate în pregătire). Insistențele colegilor m-au convins, ca și imboldul octogenarului Gabriel Garcia Marquez: “Nimeni nu își va aduce aminte de tine, dacă nu îți exprimi gândurile!

Să știți că nu am secrete de fabricație, ci însemnări minuțioase, pentru care abia acum am găsit timp să le “dezgrop” și să le corelez cu amintirile din “sertarele” memoriei de sexagenar (ajuns la poziția 69)! Nu mă voi referi decât tangențial la continentul european, pe care l-am străbătut mai des (cu avionul, vaporul, trenul, autobuzul, mașina proprie –  Dacia 1300 și, pe alocuri, per pedes) și care este acum accesibil tuturor compatrioților.

Pentru călătoriile în afara Europei n-am deschis atlasul la întâmplare, ci am mers acolo unde eram invitat la conferințe de specialitate. Deși nu-mi este străin acel vis al sultanului din “Scrisoarea a treia” eminesciană, a cărui umbră se întinde atotstăpânitoare “în patru părți a lumii”, m-am limitat la 16 reportaje, însemnând de două ori cifra norocoasă la chinezi (8).

Ordinea inversă (din punct de vedere cronologic) în care am realizat episoadele asigură prospețimea și unitatea în diversitatea conceptuală și stilistică a volumului. Iată câteva teme comune în serial, dar prezentate din unghiuri diferite: aeroporturi, avioane, răsărituri și apusuri de soare, conferințe internaționale și congrese mondiale, vizite tehnice, steaguri, monede, artizanat, drumuri și ape, zgârie nori sau/și căsuțe, muzee, monumente, temple, catedrale și moschei, spectacole variate, palmieri, flori și fructe exotice, delicatese culinare și, de ce nu, femine, care-I plac și lui Dumnezeu!

În acest caleidoscop geografic și cultural apar mari gânditori (Gandhi, Nelson Mandela, Albert Einstein, Mircea Eliade), lideri politici legendari (John Kennedy, Mao, Nasser, Michael Savage), oameni de știință actuali (Peter Stein, Joachim Ulrich, Olfa Kanoun, Aurel Millea), vedete din filme celebre, sportivi campioni (automobilism, baschet, box, fotbal, gimnastică, rugby, tenis, volei), o mulțime de oameni simpli de pretutindeni (aborigeni, africani, arabi, evrei, indieni, maori, mayași).

Veți întâlni o serie de elemente inedite: hărți personalizate (cu locuri vizitate, repere de aeroporturi, simboluri olimpice), periodice tabele de sinteză (comparații între țări sau orașe, programe de conferințe), vize turistice, bilete de avion, invitații la banchete, ecusoane, cărți de vizită, coperte de volume științifice, scurte note (auto)biografice, bilete de intrare la obiective turistice, ilustrate poștale, plicuri, timbre și multe alte “găselnițe”.

Încerc să aduc un suflu nou, neobișnuit atât pentru umaniști, cât și pentru realiști. Memoriile mele sunt în primul rând științifice, ilustrând o fină psihologie relațională, artă a comunicării și iscusință diplomatică, dar și aspecte turistice pitorești, sfaturi practice (chiar blaturi incredibile) și poante specifice, în stilul meu jucăuș de a fi mereu cu ochii după altele (locuri, situații, întâmplări).

Textele sunt complexe, împletind civilizația străveche (apar și câteva minuni ale lumii) cu tehnica modernă, știința cu credința religioasă, pericolele din peregrinările creștinești sau călătoriile cu avionul, cugetările la înălțime și acțiunile concrete din teren, și câte și mai câte. Efortul principal s-a îndreptat spre redarea empatică și simpatică a specificului fiecărei țări, cu observații întrețesute într-un tablou general cuprinzător și spectaculos al lumii în care trăim.

Și în imagini m-am străduit să înglobez cât mai multe informații, plus ingenioase artificii grafice, la care am beneficiat din plin de experiența deosebită a maestrului meu, Dr. Aurel Millea. Totalul imaginilor color prelucrate se apropie de 800!

Combinația insolită de jurnal (nu numai cronologic, ci și de creație, sugerând chiar un bildungsroman), ghid de călătorie neconvențional (pe alocuri enciclopedic) și album tipărit în culori fantastice face dificilă găsirea celei mai potrivite edituri și necesită sponsori generoși.

Cea mai mare bucurie a mea este să dăruiesc tuturor ceea ce am văzut prin lume, ca o carte mereu deschisă. Dacă am reușit, veți stabili dumneavoastră, comparându-vă opiniile cu cele din dialogul multiplu al prietenilor mei. Și, dacă nu ați făcut-o încă, vă rog să citiți și “decalogul” de pe coperta finală, adică:

Roxana: Îmi place că ești atât de “plin” de tumult pe dinăuntru și ai atâta sete de cultură și de viață. M-am delectat cu descrierea picant-filosofică a excursiei tale în Noua Zeelandă.

Ruey-jau (Taiwan): You really know how to arrange work and life in balance!

Adi: Să vezi atâtea locuri și să cunoști atâtea feluri de oameni – numai apostolii aveau acest privilegiu. Ai o putere de observație peste medie, o minte de inginer și un suflet de poet, îmbrăcate în haina normalității.

Rodica: Ai redat așa frumos locurile, oamenii și împrejurările în care ți-ai desfășurat activitatea (Coreea de Sud și Taiwan), încât, dacă nu vedeam fotografiile aferente, cred că mi-aș fi creat aproape aceleași imagini.

Adriana: Îmi plac foarte mult pozele, dar și comentariile comice cu care ai presărat “expunerea”, exact acolo unde le era locul.

Lidia: Fiecare reportaj este deosebit și “frizează” excelența. O bogăție imensă de impresii, imagini și trăiri. Israelul  tău este deosebit de dens, închegat, plin de informații, culoare și, sigur, idei și comentarii proprii, ingenioase și instructive. Frumos ilustrat, ca întotdeauna un tablou viu și interesant. Aș spune chiar că ai reușit o… sferă !

Aurel: Felicitări! Egiptul tău arată foarte bine și conține toate ingredientele cuvenite pentru o relatare științifică și turistică.

Daniela: Am citit “jurnalul” sud-coreean  pe nerăsuflate. E scris atât de bine, încât eram acolo. Și parcă nu voiam să se termine. Vă felicit pentru această inițiativă! Ne oferiți minunata ocazie de a cunoaște o altă lume, de a o vedea prin ochii unui om de știință.

Dana (sponsor principal, Perth, Australia): Mi-au plăcut și mie reportajele tale și mă bucur că împarți impresiile de călătorie, și nu numai, cu alții.

AlexS (realizator de film și fan declarat): Ești ca un paratrăsnet pentru explozia de informații la care ne supune lumea exterioară, fără să neglijezi lumea ta interioară, și mergi susținut către împlinirea proiectului suprem al existenței oricărui artist – savant genial, anume: libertatea!

București, 4 iulie 2017

Sursa foto 2  

***

Recenzie de

Corina Diamanta Lupu  

„OUT OF EUROPE / DINCOLO DE EUROPA” – 

 UN SPECTACULOS JURNAL DE CĂLĂTORIE ILUSTRAT,

de DAN MIHAI ȘTEFĂNESCU

„Out of Europe / Dincolo de Europa”, Editura „Din condei”, București, 2015, 260 pagini – Reportaje conferenturistice ilustrate ale unor călătorii efectuate de Dan Mihai Ștefănescu, între 1988 și 2015, în 15 țări din afara Europei: Africa de Sud, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, Egipt, India, Israel, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, S.U.A., Taiwan și Tunisia.  

 Dacă până în 1989 românii știau prea puțin sau deloc despre ce înseamnă să călătorești în străinătate, odată cu căderea regimului comunist de la București a devenit posibilă cunoașterea acelui spațiu interzis, aflat dincolo de hotarele țării. Așa se face că locuitori ai plaiurilor mioritice au ajuns să străbată întregul mapamond, să culeagă impresii de pe toate meridianele și să contribuie activ la promovarea imaginii țării noastre în lume. Unul dintre aceștia este și Dan Mihai Ștefănescu, autorul volumului „Out of Europe / Dincolo de Europa”, care conține, așa cum afirmă scriitorul însuși, „însemnări minuțioase”, înmănuncheate într-un adevărat „caleidoscop geografic și cultural”. „Încerc să aduc un suflu nou, neobișnuit, atât pentru umaniști, cât și pentru realiști… Sunt atâtea lucruri frumoase de văzut în lume”, spune acesta în deschiderea cărții.  

Cercetător științific laureat cu Premiul Academiei Române (Tensometria Mărimilor Mecanice, 1991) și specialist recunoscut la nivel mondial (Springer Handbook of Force Transducers, 2011), Dr. Dan Mihai Ștefănescu construiește și reconstruiește în cartea sa, riguros și perseverent, dintr-o perspectivă obiectivă, texte bogate în informații și înglobând imagini spectaculoase. Dovedind spirit de observație de jurnalist, pe alocuri ironic, scriitorul reușește să reinventeze notele de călătorie, realizând o combinație inedită de jurnal intim și ghid de călătorie universal. Participant la reuniuni științifice ale IMEKO (International Measurement Confederation) în calitate de reprezentant oficial al României, dar şi de autor, a avut oportunitatea să intre în contact cu medii culturale mult diferite de ale țării noastre. Acest lucru i-a permis să culeagă o multitudine de impresii, inedite pentru cititorii români. Inspirat ilustrat cu imagini surprinse la fața locului, jurnalul de călătorie „Out of Europe / Dincolo de Europa” ne încântă prin prospețime, ingeniozitate, originalitate și umor. Discursul natural conferă o notă specifică de autenticitate, ce îndeamnă la o lectură atentă a minunatelor experiențe pe care le-a trăit autorul în diverse tărâmuri exotice din Asia, America, Africa și Oceania.  

Îngemănând talentul de scriitor cu rigoarea cercetătorului științific, Dr. Dan Mihai Ștefănescu ne propune în cartea sa modele și fapte unice, reproducând cu maximă fidelitate experiențe aflate la confluența dintre estetic și extraestetic (aspecte sociale, politice, morale). Oprind clipa, scriitorul ne introduce într-o lume mirifică, plină de suspans, ce se cere descoperită prin explorarea atentă a filelor de jurnal pe care ni l-a încredințat, consemnând atent și minuțios specificul locurilor explorate în numeroasele sale călătorii. Spirit multidisciplinar, autorul culege informații ce se referă deopotrivă la istorie, geografie, religie și economie, domenii pe care le prezintă cu abilitate și ușurință. Înzestrat în același timp și cu gândire practică, reușește să educe prin reportajele sale conferenturistice, să pună în valoare ambianța locurilor pe care le-a străbătut, oferindu-i astfel, cititorului, posibilitatea de a lua parte la spectacolul lumii și al vieții, așa cum curge el la mii de kilometri depărtare de Europa și, implicit, de România. Iată, spre exemplificare, câteva impresii din China: „Revăd canalele, în lungul cărora ‘răsar’ așezări din povești, cu ‘arhitectură’ arhaică… O viață simplă și liniștită, în care pescuitul este o ocupație solitară și naturistă. Cu 15 yuani am cumpărat o acuarelă portocalie (obsesia mea olandeză)…” Sau, prin descrierea gheișelor din Kyoto cu naturalețe și empatie, autorul lasă impresia de continuator modern al romanului lui Pierre Loti „Doamna Crizantema”. Particularizările se îmbogățesc în acest mod prin nuanțe, dând senzația de armonie. De altfel, în Out of Europe / Dincolo de Europa”, materialul folosit de autor prinde formă și culoare tocmai datorită modului în care este lucrat, transformat, preschimbat din imagine culeasă la fața locului, în mișcare, în comunicare. Pentru scriitor, interferența dintre frumos și bine, dintre estetic și etic, dintre artistic și științific este o necesitate, care este rezolvată ingenios, cu sensibilitate și stil.  

Echilibrul interior, măsura, dar și deschiderea la nou sunt definitorii pentru Dan Mihai Ștefănescu, toate acestea culminând într-o sinteză de impresii și reacții afective, captivante pentru cititorii de pretutindeni. Îmbinând satisfacția călătoriilor cu programul științific, autorul scrie sub forma unei mărturii la persoana întâi, având ca elemente definitorii simplitatea și firescul. Coloratura optimistă a cărții, pitorescul imaginilor, exuberanța și verva narațiunii reprezintă amprenta specifică a autorului. Obiceiurile, concepțiile din acele părți ale lumii vizitate de scriitor, dar și descrierile, care sugerează coloritul și climatul local, portretele ,detaliile, așa cum sunt ele prezentate, reconstituie și pun în lumină un întreg univers, viața în sine, așa cum se desfășoară ea departe de cadrul mioritic. O descriere de natură amintește de romantismul lui Heinrich Heine în „Icoane de călătorie”: „Mă bucur de farmecul mediteraneean: soarele lenevos din martie, briza ușoară, nisipul fin și cerul albastru din ilustratele italiene.”  

Monumentală ca viziune, cartea ar putea avea subtitlul „Cum arată lumea văzută de un român deloc sărac cu duhul”. Scriitorul are capacitatea de a sumariza narativ și descriptiv elementele definitorii ale culturii în mijlocul căreia se află la un moment dat. De pildă, „experiența asiatică este extrem de complexă și te obligă la tactici adecvate; pe fondul unei rezistențe (și răbdări) deosebite trebuie să-ți rafinezi inteligența de felină.” Unificat și consolidat prin ceea ce Tudor Vianu, in „Arta prozatorilor români”, numește „funcția socială și estetică a artei”, jurnalul de călătorie semnat de Dan Mihai Ștefănescu ne prezintă într-un mod inedit, pozitiv și hâtru, din care răzbate și iubirea de oameni, imaginea coexistenței umane, exprimată într-un singur cuvânt: „internaționalizare”. Concret, autorul ține să precizeze: „Internaționalizarea la nivel omenesc este cel mai frumos reflectată de portretul Narei – nu este vorba de vechea capitală japoneză, ci de colega mea de la Metrologia din Mongolia, una dintre cele mai vechi țări comuniste”. „Configurația internațională” în care evoluează autorul reportajelor conferenturisitice ilustrate conturează și așază reperele spațiale și temporale ale lucrării și reprezintă, totodată, liantul și factorul de echilibru, aceasta în condițiile în care își dă seama că stă în puterea sa să caute mereu și mereu alte locuri, ajungând astfel la noi vise împlinite. „Se zice că fiecare are o Americă a lui, așa încât nu mă sfiesc să vă prezint o viziune proprie”, iată o posibilă definiție a lumii, așa cum ne-o înfățișează scriitorul în „Out of Europe / Dincolo de Europa”.  

Intensitatea relatării dă senzația unei continue forțe de regenerare, iar stările, emoțiile și trăirile sufletești prin care trece cel ce a scris sunt simbolic și spontan transpuse în această declarație: „Îmi dau seama că am jucat într-un palpitant film de aventuri, păstrând și rolul de martor ocular și cultivând atributul de scriitor în cel mai propriu sens al cuvântului: cel care scrie, desigur in beneficiul tuturor.” Pulsația vieții, misterul și frumosul, simfonia emoțiilor descrise de Dan Mihai Ștefănescu vibrează armonios de la un capăt la altul al volumului care îi poartă semnătura. O adevărată sinteză de confluențe literare și științifice, cartea sa prezintă lumea văzută de un român luminat, deschis la nou, a cărui expresie creatoare își găsește împlinirea în acest spectaculos jurnal de călătorie.  

Corina Diamanta Lupu  

București  

9 mai 2017  

                                       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.