Mi-e dor de Mona Muscă | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

ALEX STEFANESCU_13_MIMona Muscă duce o viață retrasă undeva, departe de București. N-am mai văzut-o de ani zile și mi-e dor de ea. Lipsa ei în spațiul public se simte. Era un personaj luminos al vieții noastre politice, cum puține mai sunt azi.

 M-am mirat că liberalii nu au implorat-o să revină în partid, în preajma alegerilor. Dacă ar fi revenit, poate că PNL nu suferea eșecul electoral care a dezamăgit la sfârșitul anului trecut atât de multă lume.

Am cunoscut-o 1999, la premiera unui spectacol de teatru. Ne-am îmbrățișat, deși nu făcusem niciodată până atunci cunoștință. Ce femeie frumoasă! Și ce om! Știam multe fiecare despre celălalt, astfel încât am avut despre ce vorbi. Folosea o limbă română aleasă, dar clară. Era dornică să comunice, nu să-i intimideze pe cei din jur, printr-un limbaj sofisticat.

FOTO: Mona Muscă


În scurtă vreme a apărut soțul ei, întors de la garderobă. Dând dovadă de umor, a luat-o pe după umeri pe soția mea, Domnița, și a întrebat-o cu simulată îngrijorare:

− Ce facem, doamnă, în situația asta?

Ne-am mai întâlnit apoi de câteva ori.

Soțul Monei Muscă, Gavril Muscă, este un cunoscut chimist, un savant, fără ambiții de scriitor. Și totuși de la el am aflat răspunsul la o întrebare referitoare la un episod dramatic din istoria literaturii noastre.

***

În noaptea de 2 spre 3 ianuarie 1956, Nicolae Balotă – pe atunci în vârstă de treizeci şi unu de ani – este arestat în trenul care îl duce de la Cluj la Bucureşti. Evaluând rapid situaţia, arestatul ia cu el numai valiza şi paltonul şi lasă în plasa de bagaje – ca și cum n-ar fi fost a lui − servieta în care se află jurnalul său intim („caietul albastru”), plin de critici la adresa comunismului. Acest jurnal – un caiet voluminos, legat în pânză albastră – reintră în posesia autorului după multe peripeţii, în 1964, când Nicolae Balotă termină de ispăşit şapte ani de temniţă şi doi ani de domiciliu forţat.

Continue reading Evz.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s