Faţa întunecată a DNA: incompetenţa, corupţia şi imoralitatea unor procurori anticorupţie

• Proba incompetenţei: 60% condamnări cu suspendare + 10-12% achitări = 70-72% rebuturi profesionale • Procurori şi poliţişti corupţi la cele mai înalte niveluri ale DNA • Procurori anticorupţie arestaţi pentru fapte de corupţie • Procurori anticorupţie anchetaţi pentru trafic de tablouri sau pentru trafic de minore • Procurori anticorupţie acuzaţi de implicare în trafic cu ţigări • Cum a şantajat SRI un fost procuror şef din DNA care a întreţinut relaţii adulterine cu o subalternă, care a recurs la avort • Cum a fost şantajat de un alt serviciu secret un procuror important din structura centrală a DNA pentru relaţii homosexuale • Cum au făcut unii procurori din serviciile teritoriale ale DNA jocurile unor grupuri de interese politice şi economice locale • Se amestecă binomul SRI-DNA în viaţa politică din România şi urmăreşte controlul Parlamentului, Guvernului şi Justiţiei? • Pulverizează binomul SRI-DNA capitalul românesc şi favorizează capitalul străin? • A ajuns binomul SRI–DNA sub comandă străină? • Necesitatea şi urgenţa unui audit asupra activităţii DNA • Lupta anticorupţie trebuie să continue, dar trebuie să fie bazată pe o politică penală structurată şi eficientă, pe profesionalism, pe administratea unor probe pertinente şi concludente şi, bineînţeles, pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale •

Laura Codruţa Kovesi – carieră de carton, la umbra minciunii şi traficului de influenţă

După trei ani de la preluarea funcţiei de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în contextul scandalului provocat de dezvăluirile privind falsificarea raportului prin care a fost absolvită de acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat, devine tot mai posibilă împlinirea predicţiei că Laura Codruţa Kovesi ar putea fi ultima victimă importantă a marii campanii anticorupţie declanşate în România, făcând o paralelă cu soarta celebrului procuror/acuzator public Antoine Quentin Fouquier-Tinville, care a fost ultima victimă a ghilotinei în perioada Marii Terori a Revoluţiei Franceze. Apar tot mai multe date care converg spre ideea că în jurul lui Kovesi a fost constituit în vara anului 2012 un adevărat grup infracţional organizat la cel mai înalt nivel statal, în scopul absolvirii sale de acuzaţiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, care, culmea ironiei, a avut ca obiect combaterea crimei organizate. Un grup care şi-a realizat scopul îndeosebi cu „sprijinul de specialitate” al Serviciului Român de Informaţii, ca să folosesc sintagma consacrată în comunicatele de presă ale DNA din ultimii ani. Pentru că din grupul de lucru constituit în vederea albirii doctoratului Laurei Codruţa Kovesi au făcut parte, alături de un prim-ministru în funcţie (Victor Ponta), un ministru în funcţie (Mihnea Costoiu) şi un om de afaceri controversat, dar apropiat (Sebastian Ghiţă), şi şefii Serviciului Român de Informaţii, respectiv directorul George Maior şi primul său adjunct, generalul Florian Coldea. Este important de relevat că cei doi şefi ai SRI au fost prezenţi in corpore, alături de o sumedenie de subalterni, printre care generalii Viorel Voinescu şi Dumitru Dumbravă, cu ocazia susţinerii tezei de doctorat de către Laura Codruţa Kovesi la Universitatea de Vest din Timişoara, probabil pentru a impresiona asistenţa şi, mai ales, comisia de doctorat.

Un grup infracţional organizat pentru salvarea unui procuror general?!

Dacă creierul operaţiunii de spălare a doctoratului Laurei Codruţa Kovesi a fost generalul Coldea, despre care însuşi fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit că ar fi exercitat presiuni extraordinare în acest sens, iar braţul a fost omul de afaceri Sebastian Ghiţă, mai puţin cunoscut este rolul jucat de fostul director al SRI, George Maior, actualmente ambasador la Washington. Maior a fost în realitate coagulantul grupului, respectiv liantul dintre membrii acestuia. Pentru că Maior era şeful ierarhic al generalului Coldea, era naşul de căsătorie al primului ministru Victor Ponta, era partenerul lui Mihnea Costoiu în ştiinţe ale securităţii naţionale şi avea o relaţie apropiată, chiar privilegiată, cu Sebastian Ghiţă. Conform unui ofiţer care a deţinut o funcţie importantă în SRI pe linie de protecţie contrainformativă, Sebastian Ghiţă a fost în perioada respectivă omul de casă şi feciorul bun la toate al directorului George Maior, asigurându-i acestuia de la coşniţa zilnică până la profesori meditatori pentru copii. Este foarte posibil că Maior a intermediat apropierea dintre Kovesi şi Ghiţă, concretizată prin vizite la locuinţa şi la crama controversatului om de afaceri. Tot George Maior a intermediat apropierea dintre Laura Codruţa Kovesi şi doi politicieni foarte influenţi în ultimii 10-15 ani, amândoi foşti miniştri de interne, respectiv Ioan Rus, liderul Grupului PSD de la Cluj, naşul lui Maior la prima sa căsătorie, şi Gabriel Oprea, naşul lui Ponta la prima sa căsătorie, devenit din „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase” sluga preaplecată a lui Traian Băsescu şi a SRI. Pe lângă toate acestea, Maior era şi un apropiat al ambasadorului SUA la Bucureşti din perioada respectivă, Mark Gittenstein, cunoscut drept principalul susţinător şi protector de peste hotare al actualului procuror şef al DNA.

Lăsând la o parte acuzaţiile de plagiat, care se impun a fi reverificate de urgenţă şi cu exigenţă, au apărut o serie de aspecte grave care impun demisia sau demiterea lui Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Laura Codruţa Kovesi a declarat ritos că s-ar fi prezentat în faţa Comisiei tehnice de experţi a Consiliului Naţional de Etică cu argumente şi documente concludente împotriva acuzaţiilor de plagiat, dar deputatul Sebastian Ghiţă a arătat în autodenunţul său că această comisie nu s-a întrunit niciodată, iar doi dintre cei trei membri ai acesteia au confirmat spusele sale, declarând presei că nu au fost prezenţi la comisia respectivă. Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu a fost niciodată prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă, dar acesta a devoalat că a avut zeci de întâlniri cu actuala şefă a DNA la locuinţa sa şi la podgoria sa, la una dintre acestea fiind present şi fostul premier Victor Ponta, care a confirmat. Mai mult, pentru a demonstra că falsificarea raportului Comisiei tehnice de experţi s-a făcut cu ştiinţa şi cu contribuţia Laurei Codruţa Kovesi, Sebastian Ghiţă a prezentat un e-mail primit de la aceasta, de pe o adresă electronica secretă, cucuveauamov@gmail.com, prin care i-a solicitat modelul de raport în cazul lui Victor Ponta, şi a declarat că Kovesi a făcut anumite adnotări cu mâna proprie pe acest raport. Deputatul Ghiţă a mai devoalat că Laura Codruţa Kovesi a folosit această adresă secretă de e-mail pentru a furniza anumitor jurnalişti informaţii şi documente din dosare instrumentate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de DNA, fapt care constituie un atentat grav la democraţie şi la statul de drept, fiind încălcate prezumţia de nevinovăţie, dreptul la un proces echitabil şi caracterul nepublic al urmăririi penale. Între timp, folosind cel mai performant soft antiplagiat (iThenticate), o organizaţie neguvernamentală specializată în depistarea plagiatelor, Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj Napoca, a confirmat plagiatul lui Kovesi, demonstrând existenţa a 11 incidente (surse) de plagiat, iar Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a constatat că întinderea plagiatului se cifrează la 50% (adică jumătate) din teza de doctorat. Cu privire la toate aceste aspecte grave, se impune ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să efectueze de urgenţă cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt intelectual (referitor la plagiat), iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii şi influenţei în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fals intelectual şi complicitate la fals intelectual (referitor la întocmirea raportului de absolvire de acuzaţiile de plagiat) şi abuz în serviciu (referitor la furnizarea către presă de informaţii şi documente din dosare penale de pe adresa electronică secretă cucuveauamov@yahoo.com).

Procuror general al României, fără procedură de selecţie şi fără experienţă într-o funcţie importantă

Nu putem trece cu vederea că, la fel ca şi doctoratul, toate numirile în înalte funcţii judiciare ale Laurei Codruţa Kovesi stau sub umbra minciunii şi a încălcării legii şi bunelor practici.

Continue reading Cotidianul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s