Povestea „Love Story 2” cu germanul Peter Mibus în 1970, pe Dunăre în Moldova Nouă, trecând granița română înot

Carsie, la eclipsa 113Peter Mibus este protagonistul acestei poveşti. Este german din Berlin, iar acum 46 de ani locuia în Berlinul de Vest, deci era un om liber. Cu toate astea, a decis să-şi pună în pericol atât libertatea, cât şi viaţa, pentru a-şi scoate din Berlinul comunist marea iubire, pe Uschi.

După 46 de ani, Peter a decis să refacă, fără Uschi, traseul acestei aventuri al cărei punct nevralgic îl reprezintă România.

Be0fe7616376b0b3cd319050a7c97a0b W800 H600

Peter Mibus, la Dunăre, refăcând traseul. Foto: Marina Constantinoiu, Sophie Mibus, Bogdan Constantinoiu

Gestul care i-a schimbat complet viaţa

 „Dacă n-ai iubit cu adevărat, nu vei înțelege alegerile mele“, ne-a mărturisit, privind în gol, Peter Mibus, acum pe malul românesc al Dunării, la Moldova Nouă.  După patru decenii și jumatate, neamțul de 69 de ani s-a întors în România, la insisțentele fiicelor sale, Sophie și Anna, ca să le arate pe unde a trecut Dunărea înot în noaptea de 22 spre 23 iulie 1970, gest care i-a schimbat complet viața.

7394f8f98fb11e8a2ddb1ae0005ee214 W800 H600

Peter Mibus, înconjurat de fiicele sale, de jurnalişti şi poliţiştii de frontieră, explicându-şi aventura. Foto: Bogdan Constantinoiu

Peter Mibus ni se destăinuie pentru prima dată în Timișoara. El este mai mult ca sigur singurul vest-german care a trecut Dunărea ilegal în anii comunismului. “Știu, știu. O să îmi spuneți că nu avea rost să fac asta, când aveam pașaportul vest-german la mine. De aceea trebuie să știți întreaga poveste”, ne liniștește germanul cu un zâmbet prietenos.

S-a născut în Berlinul de Est în 1947. Tatăl său era arhitectul primei centrale de transformare a deșeurilor menajere în energie. În 1960 a fugit în Berlinul de Vest. Peter și mama sa au ajuns după două săptămâni. Zidul Berlinului nu apucase să fie ridicat.

Era student

Au devenit cetățeni vest-germani, iar traiul lui Peter a fost mult mai ușor. La 22 de ani avea mașină, era student și avea intrare în Berlinul de Est. Așa a cunoscut-o pe Ursula. “Uschi a mea făcea autostopul când ne-am cunoscut. Am oprit și am invitat-o în mașină. A zis că nu se urcă în mașina unui vest-german. Atunci am întrebat-o dacă putem să ne întâlnim în alte condiții. A fost de acord. Așa am început să ne scriem. Avea 24 de ani și era profesoară”, își amintește cu nostalgie Peter.

După nici trei luni de relație, el era convins că ea este aleasa inimii sale și că trebuie să trăiască împreună în Vest. “Întâlnirile noastre se încheiau puțin înainte de ora 12 fiindcă legea ne impunea să mă întorc în Berlinul de Vest înainte de miezul nopții. Nu mai puteam continua așa. Am decis să o aduc în Vest. Granița terestră era mult prea păzită și periculoasă pentru a risca. Așa am optat pentru România și pentru Dunăre, fiindcă amândoi știam să înotăm bine”, ne-a explicat Peter la întâlnirea noastră în România.

Nu fusese în România

Nu fusese niciodată în România și nici nu știa prea multe despre brutalitatea Securității față de frontieriști, faţă de cei care îşi riscau viaţa la frontierele României, în speranţa de a trăi liberi, în Occident. Au fost 800 de est-germani care au venit special în România, să treacă în Iugoslavia şi de acolo în Vest, şi zeci de mii de români. Li se spunea „frontieriştii”.

În câteva săptămâni au primit amândoi viză de tranzit pentru Cehoslovacia, Ungaria și România, indicând Bulgaria ca destinație finală de concediu.

Decizia

Varianta cea mai simplă era obținerea unui pașaport vest-german fals pentru Uschi, însă nu aveam banii necesari, eram un simplu student. Așa că am urcat-o pe Uschi în trenul de Praga în Berlinul de Est, iar eu am pornit cu mașina în aceeași direcție. Acolo ne-am reîntâlnit și am petrecut o noapte împreună. A doua zi am ajuns la Budapesta, la niște prieteni. La plecarea spre România, am decis să vedem care e situația la granița ungaro-iugoslavă. Barierele pe autostradă erau după o curbă fără vizibilitate și am ajuns direct la graniță. Nu mai puteam întoarce. Pe lângă grăniceri a sosit și un reprezentant al serviciilor secrete ungare. Conveniserăm dinainte un plan: să spunem că Uschi e autostopistă, că am luat-o din Budapesta și ne îndreptăm amândoi spre România, dar am greșit drumul”.

See more at: http://miscareaderezistenta.ro/frontieri%C8%99tii/33813-frontieristii-peter-mibus-dunare-risc-libertate-iubire#sthash.w1WaludX.dpuf

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.