Drum bun, Majestatea Voastră! Vă vom pomeni în rugăciunile noastre

regina_ana-525x294

ion-spanu.300Reacţii la prima vedere

by Ion Spânu

Vestea că MS Regina Ana a urcat la cer face şi mai săracă lumea aceasta a noastră, afectată iremediabil de ură, de violenţă şi nedreptate. Dacă este un simbol pentru normalitatea senzaţională, atunci numele ei este Regina Ana de România! Blîndă, iubitoare, loială iubirii ca „prietenie pe viaţă”, Regina Ana ne-a părăsit!

regina-ana-regele-mihai2Am avut privilegiul s-o întîlnesc de două ori, de fiecare dată stînd de vorbă minute în şir. Abia acum, cînd Regina Ana nu mai este printre noi, îmi dau seama ce binevoitor a fost destinul cu mine, prilejuindu-mi amintiri atît de speciale.

Prima oară am întîlnit-o pe Regina Ana în aprilie 1992, cînd, după umilitoarele încercări de a reveni în ţară, familiei regale i s-a permis să vină în România. Am fost martor la impresionanta adunare care i-a aşteptat pe MS Regele Mihai şi MS Regina Ana la Biserica SF. Gheorghe din Bucureşti, cînd maşina în care se aflau abia putea merge printre oameni şi printre flori. Erau oameni veniţi din toată ţară, conştienţi că asistă nu numai la un eveniment istoric, ci chiar la o adevărată minune pe care nu voiau s-o piardă!

A urmat apoi momentul de la Hotelul Continental, unde era cazată familia Regală. Revista „Cartel”, pe care o reprezentam acolo, era trecută pe lista invitaţilor, însă numărul acestora era uriaş. Aşteptînd să-mi vină rîndul pentru a-l saluta pe MS Regele Mihai, m-am trezit alături de Regina Ana în holul de la intrarea în salonul unde invitaţii erau primiţi de Rege. Regina-AnaMi s-a părut că visez, căci mă aşteptam ca Regina Ana să fie alături de soţul său în salon, dar totul era real: Majestatea Sa se întreţinea cu noi, cei care stam la rînd! Atunci am avut revelaţia că nu doar Regele Mihai, pe care aşteptam cu toţii să-l salutăm, era scopul prezenţei noastre acolo, ci şi această femeie specială, al cărei zîmbet ne-a cucerit imediat, care ne vorbea cu atîta blîndeţe cum nu mai văzusem decît la bunica mea cînd eram un copil năbădăios!

Nu ştiam atunci nimic despre protocolul regal şi pentru că toate indicaţiile se refereau doar la momentul cînd urma să-l fim în faţa Regelui Mihai, m-am trezit că vorbeam cu MS Regina Ana ca şi cum Domnia Sa venise în vizită la mine! Poate că eram naiv, nepriceput, dar nu-mi păsa! Nu mai auzisem niciodată pînă atunci cum vorbeşte o Regină şi m-am lăsat purtat de conversaţie, fiind uluit de felul în care rostea cuvintele: calm, degajînd o bunătate incredibilă, Regina Ana parcă avea la îndemînă numai propoziţii memorabile!

De atunci am văzut multe interviuri realizate „live” şi tîrziu am înţeles că aşa era Regina Ana! Vorbea atît de simplu, dar atît de profund, cum nu mai auzisem pe cineva să vorbească, în afară de Constantin Noica! Acelaşi „firesc”, aceeaşi bunătate, aceeaşi inteligenţă sclipitoare. Totul ca un pîrîu, al cărui zgomot te face să te aşezi ca şi cum ai vrea să-i dezlegi tainele ascunse!

Peste cîţiva ani, familia regală a făcut o vizită la Craiova şi am avut din nou prilejul să-i fiu în preajmă.[…]

Continue Reading Cotidianul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.