CSM recunoaşte ilegalitatea şi aruncă pisica moartă în curtea lui Iohannis

În cazul pensionării Liviei Stanciu

stanciu.x1krehicp9

A trecut aproape neobservat răspunsul dat Marianei Rarinca de către CSM în cazul pensionării „pe repede înainte” a Liviei Stanciu, fosta preşedintă a ÎCCJ. Documentul este unul extrem de important şi poate genera o problemă uriaşă pentru preşedintele Klaus Iohannis, chiar dacă nici CSM nu scapă de acuzaţia că a încălcat grav şi cu bună ştiinţă legea!

Pentru a înţelege mai bine ce consecinţe poate să aibă acest răspuns către Mariana Rarinca, vă prezentăm o sinteză a articolului publicat recent de noi în cotidianul.ro, care poate fi citit la adresa http://www.cotidianul.ro/iohannis-si-csm-au-incalcat-legea-prin-numirea-liviei-stanciu-la-curtea-constitutionala-283591/.

Ceea ce pe surse apăruse deja, adică faptul că Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, va fi numită de către preşedintele Klaus Iohannis judecător la Curtea Constituţională a României, s-a dovedit a fi realitate. Pentru asta, însă, Livia Stanciu trebuia să fie eliberată din funcţia de magistrat, iar acest lucru se putea face numai în limita prevederilor art. 65 al. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, unde se prevede că „Eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor se dispune prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”.

În acest sens, CSM s-a întrunit în plen şi a emis Hotărîrea nr. 702/16.06.2016, prin care Livia Stanciu fost „eliberată din funcţia de judecător prin pensionare”. Lucrurile păreau simple şi nu trebuia decîtsă se aştepte trecerea termenului de 15 zile, prevăzut de art. 29, al. 7 din Legea 317/2004, în care se putea depune Recurs „de orice persoană interesată”, după care propunera se trimitea la Preşedinţia României.

Numai că, pentru a evita surprizele, CSM n-a mai aşteptat trecerea celor 15 zile şi a trimis la Cotroceni Hotărîrea de „eliberare din funcţia de judecător prin pensionare” a Liviei Stanciu în ziua de 16 iunie 2016, deşi termenul de recurs expira abia în 2 iulie 2016!

Nici Klaus Iohannis, care emisese Decretul de numire la CCR a Liviei Stanciu încă din 9 iunie 2016, n-a considerat necesar să respecte prevederile Legii 317/2004, aşa încît în ziua de 23 iunie 2016 emite Decretul de „eliberare din funcţia de judecător prin pensionare” a Liviei Stanciu, cu toate că a primit Notificarea din partea Marianei Rarinca, în care era atenţionat că se va face Recurs la Hotărîrea CSM, aşa încît, potrivit Legii 317/2004, art. 29, al. 8, acest lucru suspendă punerea în executare a Hotărîrii CSM!

După apariţia în presă a acestui caz grav de încălcare a legii, CSM îşi dă seama că a greşit, aşa încît în 27 iunie 2016 ia în discuţie Notificarea Marianei Rarinca, încercînd să scape de acuzaţiile viitoare! Iată răspunsul trimis acesteia, pe care luju.ro l-a publicat zilele trecute:


Ce face în realitate CSM prin acest răspuns? În primul rînd, recunoaşte că a încălcat prevederile Legii 317/2004, prin nerespectarea termenului de 15 zile în care Hotărîrea de eliberare din funcţie prin pensionare a Liviei Stanciu putea fi atacată cu recurs! Şi, după cum vedeţi, cu o nonşalanţă uluitoare, scrie:

Cu ocazia analizei, Comisia nr. 1 a constatat că Hotărîrea Plenului nr. 702/16.06.2016 a fost pusă în executare, fiind înaintată către Preşedintele României la data de 22.06.2016, iar la data de 23.06.2016 a fost semnat decretul prezidenţial”!

Aşadar, tocmai CSM, care l-ar sancţiona drastic pe orice judecător care ar pune în executare o Sentinţă înainte de trecerea termenului de recurs, scrie negru pe alb că a încălcat cu bună ştiinţă prevederile Legii 317/2004! Pentru acest lucru, mai devreme sau mai tîrziu, dacă sîntem în interiorul unui stat de drept, toţi membrii CSM trebuie să răspundă pentru această încălcare a legii!

Ştiind bine că a încălcat legea, plenul CSM aruncă pisica moartă în curtea de la Cotroceni, aruncînd vina pe preşedintele Klaus Iohannis! În acest sens, după cum se vede în documentul de mai sus, scrie:

Avînd în vedere că decretul prezidenţial a fost deja semnat, Comisia nr. 1 a apreciat că nu se poate da curs solicitării dumneavoastră”!!!

Logica CSM frizează absurdul, căci, în loc să îndrepte grava încălcare a legii şi să-i solicite Preşedintelui să anuleze Decretul emis în baza propriei Hotărîri, încearcă să se spele pe mîini printr-o nouă ilegalitate!

Continue reading  Cotidianul .ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s