Cristina Piso: TEORIA VALORILOR

teoriavalorilorRecenzie de SZROMULUS

Cristina Piso ne propune o fascinanta calaltorie prin tainele Sfintelor Scripturi, cu o incursiune printr-un capitol important al fizicii contemporane, cel al fizicii cuantice. Constructia si pozitionarea celor trei parti ale cartii, avand in centru capitolul descoperirilor fizicii, are capacitatea de a readuce in prezent episodul istoric al visul imparatului babilonian si ii confera, totodata, o noua interpretare intr-o maniera contemporana.

Cartea este structurata in trei parti “Chipul de aur si piatra”, “Teoria valorilor” si “Teoria relativitatii”, cu o revenire la prima parte, spre finalul cartii. Prima parte se dezvoltat in jurul visului imparatului Nebucadnetar, imparatul Babilonului[1]. In cel de-al doilea an al domniei, imparatul a avut un vis foarte neobisnuit. Acest eveniment reprezinta un important punct de cotitura in viata sa. Imparatul a visat o statuie de dimensiuni gigante, a carei structura se poate observa in figura [2]. Intensitatea emotionala generata de acest vis l-a determinat sa investigheze mesajul care se ascunde in spatele acestuia, astfel a chemat la el pe “vrăjitori, pe prezicători, pe magi şi pe caldei”, ca sa ii interpreteze visul.

Spre deosebire de perspectiva pur imaginativa, pe care o acordam noi viselor, in istorie au existat diverse interpretari, care considerau ca anumite vise au capacitate de a prezice evenimente importante. Particularitatea care da visului o nota de inedit este oferita de semnificatia profetica, cat si de impetuozitatea imaginii. Capul de aur reprezenta imperiu babilonial al carui rege era Nebucadnetar. Pieptul si bratele de argint reprezentau imperiul Median si Persan. Abdomenul si coapsele de arama reprezentau imperiul Greco-Macedoniam al lui Alexandru cel Mare.  Picioarele de fier reprezentau imperiul roman. Iar partea inferioara a picioarelor compuse, dintr-un aliaj forte fragil, argila si fier indicau spre finalul imperiului roman.

“Teoria valorilor” face o incursiune prin fenomenul valorilor Nou Testamentale, in mare parte. Cele cinci capitole ale acestei parti “Doi pomi – Fecioara”, “Doi pomi – Indrazneala”, “Doi pomi -Constiinta”, “Doi pomi – Credinta, Nadejdea, Dragostea”, “Doi pomi – Trupul”, “Doi pomi – Maturizarea, Armonia” definesc semantica pe care, autoarea, o atribuie conceptului celor “Doi pomi”. Imaginea edenica a acestora este un laitmotiv care strabate intreg cuprinsul cartii. Tensiunea dintre cei doi poli ai libertatii umane, alegerea binelui vs alegerea raului, primeste noi valente prin fiecare din cele cinci capitole. Ca sa intelegem ce vrea autoarea sa exprime trebuie sa ne lasam impregnati de imaginea edenica, sa surprindem tabloul din diverse perspective, ca mai apoi sa construim pe acest schelet imaginea pe care o sugereaza autoarea. Tabloul edenic a generat, de-alungul mileniilor, multe idei, el fiind un tablou direct dependent de panza pe care este asezat. Cele cinci capitole, continute in partea a doua, creaza o panza simbolica care arunca o lumina inedita asupra acestuia.

“Teoria relativitatii” se aseaza pe fundamentul primelor doua parti. Nu cred ca este o alegere aleatoare ordinea in care au fost asezate temele mari, pe care le prezinta cartea. Controversatul capitol al fizicii contemporane intensifica efortul epistemologic, “tragand” dupa sine ideile care au la baza relatarile Sfintelor Scripturi, parcurgand cateva mii de ani si oprindu-se in prezent. Este interesant de observat maniera in care Cristina Piso incearca sa actualizeze valorile generate de primele capitole. Efortul teologilor, in general, are ca menire intelegerea vechilor scrieri, in contextul lor istoric, urmat de transpunerea conceptelor in cadrul actual, incercand sa nu altereze sensul initial al acestora. Acestia se feresc de a crea punti de legatura intre stiinta si religie, in primul rand, datorita lipsei de specializare in domeniu. Backgroundul autoarei ii confera o astfel de posibilitate, ea fiind medic specialist neurolog, de profesie.

“Teoria relativitatii” nu intra in analize complexe stiitifice, astfel ca cititorul nu este aruncat in universul termenilor complicati ai lui Einstein. Autorea incearca sa priveasca conceptele revolutionare ale fizicii cuantice prin prisma valorilor Biblice. Cititorii care sunt incarcati cu o imagine stereotipica fata de legatura dintre religie si fizica ii rog sa isi opreasca contra-argumentele reflexe pentru ca nu vor gasi o abordare clasica, tipica literaturii moderne cu tenta newagista, ci vor gasi o gandire care conserva ideile autentice crestine.

Continue reading  The story of my belief

_____________________________________________

  • [1]Istoria imparatului, detalii aici.
  • Visul imparatului, detalii aici.

***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.