Și-a pierdut “diversitatea” semnificația?

01mag-01firstwords-t_CA0-master675

by Anna Holmes

Diversitatea şi intoleranța: Secularismul ne bombardează cu diversitatea şi toleranţa. Dar, confirmă articolul alăturat din New York Times, doctrina diversităţii, aşa cum e ea înţeleasă şi promovată azi, tinde spre intoleranță şi tiranie: LINK (Buletinul informativ AFR din 10 Noiembrie)

Cum un cuvânt devine atât de confuz de își pierde mult din sensul său? Cum trece de la o comunicare a ceva idealist la ceva cinic și suspect? Dacă acest cuvânt este ”diversitate”, răspunsul este: datorită unei combinații excesive, imprecise, de inactivitate și servirii proprilor intenții.

Recente riscantele remarci ale capitalistului John Doerr la TechCrunch, din acest an, a întrerupt conferința din luna septembrie. Doerr, care prin firma sa, Kleiner Perkins Caufield & Byers, a investit în Google, Facebook și Amazon, și-a dat mâna  pentru diversitate, prin discursul său din Silicon Valley în care majoritatea sunt bărbați albi (Silicon Valley – zonă renumită pentru IT).

După ce a explicat că K.P.C.B. [Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB)] își pune angajații săi prin formarea de interferențe inconștiente – compania a fost subiectul unei mari chestiuni sexuale în 2012 – proces de discriminare adus fostului director, Ellen Pao, pe care Pao l-a pierdut – în vârstă de 64 de ani absolvent Harvard Business School se declara ”profund angajat la diversitate”, adăugând: “Avem doi noi parteneri care sunt atât de diverși încât e o provocare a le pronunța numele”

Doerr a fost prompt în a publica o dezmințire pentru ceea ce el a numit ”o glumă nefericită”,  dar contopirea câtorva completări cu modificări substanțiale în angajarea/închirierea și practicile de recrutare al întreprinderilor, din greșeală au dezvăluit ceea ce este atât de iritant despre recenta omniprezență a cuvântului ”diversitate”: A devenit atât un eufemism (cuvânt sau expresie care, în vorbire sau în scris, înlocuiește un cuvânt sau o expresie neplăcută, jignitoare, necuviincioasă sau obscenă – Nota trad.) cât și un clișeu, o prescurtare de stenografie convenabilă, incluzând reprezentarea de gesturi fără a le lua în serios.

Multe firme din Silicon Valley se bat pentru a angaja directori care să se concentreze asupra diversității – există o deschidere pentru Airbnb (Airbnb este o piață de încredere pe care o poți descoperi și a rezerva cazări unice în întreaga lume – online sau de la un telefon mobil sau tabletă) … pentru „Head of Diversity and Belonging” – “Conducător pentru Diversitate și Apartenență.” Dar, la cele mai mari firme, femeile și minoritățile încă alcătuiesc un procent îngrozitor de mic al forței de muncă calificată. Și puținele excepții de la această regulă au ridicat justificarea perceperii răspândite – câteva persoane pot constitui prin ele însele diversitate.

În cazul în care cuvântul este invocat cu mândrie într-un context corporativ, el capătă o anumită strălucire. O persoană poate da credibilitate morală instituției, un fenomen precum Nancy Leong , profesor de drept la University of Denver law, care cheamă la un ”capitalism rasial” definit ca ”o valoare individuală sau de grup care rezultă din identitatea rasială a unei alte persoane.” Este cât pe ce să-și exprime frecvent bucuria de-a rosti cuvântul ”diversitate”, echivalent cu a face munca care face realitatea.

Publishers Weekly în studiul din acest an în cartea-editată angajaților, respondenții – 89 % dintre cei care erau albi – găsesc “nereală schimbarea” în compoziția rasială a forței de muncă de anul trecut, în pofida ”acordării unei atenții sporite diversității.”

Citiți continuarea AICI în limba engleză

Sursa: http://news.yahoo.com/americans-becoming-less-religious-especially-young-adults-poll-051046553.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.