Corina Diamanta Lupu: DIN NOU, LA ȘCOALĂ

Corina_Lupu2DIN NOU, LA ȘCOALĂ

A fost odată ca niciodată un basm despre copii silitori, care așteptau cu nerăbdare să înceapă școala. Copii care aveau temele de vacanță făcute așa cum scrie la carte și lecturile suplimentare la zi. Copii pentru care școala era mai de dorit decât vacanța, copii care în timpul orelor stăteau tot timpul cu mâna sus,spunând: “Eu, răspund eu, eu!” Copii care imediat ce veneau de la școală se puneau pe învățat, lăsând la o parte orice distracție. Copii care își doreau să fie întotdeauna primii la învățătură, să știe cât mai mult, să fie de neîntrecut.

Dar, așa cum am spus, acesta este un basm. În realitate, copiii sunt mai fericiți să se joace și să își petreacă timpul alături de prieteni, povestind lucruri de-ale lor, decât să învețe. Le este peste mână să se apuce de teme, când știu că toată săptămâna, până în weekend, dar chiar și atunci, cu măsură, trebuie să își vadă de carte și nu de ceea ce li se pare lor a fi cu adevărat, atractiv.

Copiii sunt bucuroși când vine vacanța și dezamagiți când începe școala. Le place în vacanță, oriunde s-ar afla: acasă, la mare, la munte, la țară la bunici, pentru că se simt liberi. Nu îi încântă idea de a rămâne în bancă o oră întreagă, pentru a avea apoi, o recreație de zece minute. Câteodată, copiii sunt aproape dependenți de tabletă, computer si telefonul mobil și nici nu îi deranjează să privească o zi întreagă, fără pauză, la televizor.

Așa sunt copiii, cu mici excepții. Așa au fost dintotdeauna. Copiii se gândesc că adulții nu îi înțeleg. Adulții, la rândul lor, nu știu, poate, să se facă înțeleși. Oricum, nici un școlar, nici unul măcar, nu a gândit și nu a rostit aceste cuvinte: “De ar trece mai repede vacanța, să mă văd o dată la școală, să am teme, să intru în program, să lucrez suplimentar la mate și să fiu primul din clasă.” Nu-i ușor să fii părinte de elev, nu-i așa?

Experiența de a fi părinte cu copil la școală este grea, dar unică și frumoasă. Pentru părinți, ea începe odată cu prima zi de școala și se încheie în ultima zi din vacanța mare. De ce atunci? Pentru că există teme de vacanță, iar grija pentru rezolvarea lor cade tot în seama părinților. Din fericire, părinții fac față cu success la toate solicitările rutinei de mamă și tată cu odrasle elevi. Iar la sfârșit, împart cu copilul lor această reușită.

Baftă, prin urmare, atât părinților cât și copiilor, în noul an școlar care va începe!

Corina Diamanta Lupu
București
10 septembrie 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.