Biserica Creștină Penticostală din Târnăveni (Mureș)

Spitalul„…fiecare om sa ia un miel de fiecare familie. (…)  Sa ia din sângele lui si sa unga amândoi stâlpii usii si pragul de sus al caselor unde îl vor mânca. (…)

În noaptea aceea, Eu voi trece prin tara Egiptului si voi lovi pe toti întâii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pâna la dobitoace si voi face judecata (…).  Sângele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sângele si voi trece pe lânga voi, asa ca nu va va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi tara Egiptului.”                                                                                  EXOD, 12

Ioan Botezatorul a vazut pe Isus si a zis:  „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!

                                                                                                 Evanghelia IOAN, 1.29

Hristos este acelasi ieri, azi si în veci!

A. TÂRNAVENI  asezare cristalizata în câteva secole

Orasul Târnaveni – cunoscut în vremurile austro-ungare ca Diciosânmartin sau Dicsoszentmárton,de sasi si germani ca Sankt Martin – este un oras municipiu din judetul Mures, asezat pe râul Târnava Mica în centrul Transilvaniei.

Târnaveni administreaza totodata trei sate: Bobohalma, Botorca si Custelnic.

Cercetarile arheologice au aratat prezenta comunitatii umane de mii de ani în vatra Târnavenilor, iar asezarea a fost atestata documentar în 1279 sub denumirea de tara Dychen Sent Marton, printr-un document care implica relocari de teren si de proprietate.

În 1502, asezarea a fost mentionata ca târg , ca o parte a Cetatii de Balta, subordonata domnitorilor moldoveni Stefan cel Mare si Petru Rares. Viile acopereau majoritatea terenurilor cultivate, fapt ce i-a creat renumele de “tara vitei de vie” (Weinland).

Timp de secole, pâna când zona a fost cedata României în urma Tratatului de la Trianon, asezarea constituita a fost un centru local-administrativ în interiorul Regatului Ungariei si mai târziu al Imperiului Austro-Ungar.

Dupa 1866 a servit drept capitala a Dealurilor Comitatus, alternând cu acest atribut Cetatea de Balta sau Dumbraveni. În 1912, localitatea a fost ridicata la rang de oras.

Descoperirea de zacamintele de gaz metan a schimbat radical istoria orasului: gazul a fost livrat la resedinte private dupa 1915. Locuitorii au trimis reprezentantii la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

În interiorul Regatului din România, asezarea pe care încercam s-o ridicam aici  prin cuvinte putine, a devenit sediul administrativ al judetului Târnava Mica. Numit Târnava-Sanmartin între anii 1920-1926, iar mai târziu Diciosânmartin, localitatea a devenit oficial Târnaveni în 1941.

Dupa primul razboi mondial s-a înfiintat o fabrica de carbura de calciu si de calciu cianamidic, urmata de una de azot si mai târziu de o fabrica de cocs.

În 1936, la Târnaveni s-a construit prima instalatie din lume de productie de amoniac sintetic. Însa, în urmatorii ani, compania implicata trece la procesul de fabricare de arme pe perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Palatul Administrativ si Spitalul au fost construite în timpul expansiunii urbane. În spital si-a consultat pacientii si celebrul medic Ion Constantin Parhon, a carui familie era din Cetatea de Balta.

Mica comunitate evreiasca a fost decimata în timpul Holocaustului din vremea celui de-al doilea razboi mondial, iar sinagoga închisa. Dintre soldatii români care au aparat orasul împotriva trupelor germane, 230 zac îngropati în cimitirul local.

Dupa razboi, industria orasului a cunoscut o dezvoltare continua. În 1957, pentru prima data în tara s-a construit o fabrica de policlorurati de vinil. Iar ceva mai târziu se da în functie celebraFabrica de carbid din Târnaveni care face cunoscut orasul în România si Europa.

***

B. Adunarea Penticostală din Târnaveni

                 La cca 70 de ani de la înfiintare

„Si Eu îti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.” (Matei, 16.18)

Isus a zis „Eu voi zidi Biserica Mea!”, de aceea ea sta în picioare si este în viata si aduce lauda (din toata inima) Domnullui si Mântuitorului ei.

Ca orice nastere, s-a facut în timp, cu durere si sacrificii, din partea credinciosilor, dar si prin purtarea de grija a Domnului Isus care vegheaza si-si ocroteste Biserica Sa.

Caci El a zis despre oile Sale: „Eu le dau viata vesnica, în veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mâna Mea.” (Ioan, 10.28) Glorie Domnului!

Fratii penticostali din Târnaveni au început sa se strânga de prin anul 1942. La început în casa fratelui Machidon de pe str. 30 Decembrie, lânga soseaua nationala de Iernut. Apoi, pentru scurt timp, s-au strâns  într-o casa pe str. Avram Iancu (fosta 7 Noiembrie). Pentru câtiva ani   adunarea s-a tinut în casa familiei  Seulean Nicolae si Marioara – Casa ȘEULEAN din str. Pomilor 36 (1954 -1964), pentru ca în urmatoarea perioada 1965-1976 sa se adune în Casa SPATACEANUpe str. Înfratirii 9.

În actuala cladire din str. George Cosbuc 38, BISERICA PENTICOSTALA din TÂRNAVENI s-a strâns  înaintea Domnului pentru închinare în perioada 1977 – 2012- 2018 și în continuare, prin harul Domnului.

De-a lungul timpului, lucratori împreuna cu Dumnezeu  au fost si urmatorii pastori: Nicolae Pop (din Cluj), Giurgiu (Bazna), Petru Damian (Ludus), Apahidean (Sighisoara), Filip Baias (Sighisoara), Iacob Berghianu (Tg Mures) si Ion Vasilca (Tg Mures; 2008-2012- 2018…).

Biserica  Penticostala  din Târnaveni, azi numara  cca 100 de persoane, conform registrului de membralitate, de suflete nascute din nou pentru Împaratia lui Dumnezeu.

Responsabil local al bisericii  este Fr. prezbiter Mihai SEULEAN.

***

ADUNARE DE SARBATOARE – Cina Domnului din 11 Martie 2012

Prin gratia Domnului am avut onoarea sa particip în aceasta Duminica de sarbatoare când biserica locului celebra Cina Domnului (la care iau parte doar cei botezati nou testamental, în baza marturiei credintei lor personale în lucrarea de la Cruce a Domnului Isus Hristos).

Participarea la adunare, a reporterului, are câteva  explicatii

Întâi, e faptul ca este originar din Târnaveni, vecin cu familia Seulean – Pomilor 36, parintii sai având casa la nr.38; apoi,  pastorul  Ion Vasilca i-a fost coleg la Liceul Forestier din Blaj, timp de 5 ani, banca lânga banca.

Ion a confirmat ce zice Cuvântul

Domnul te va face sa fii cap, nu coada; întotdeauna vei fi sus, si niciodata nu vei fi jos, daca vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tau pe care ti le dau astazi, daca le vei pazi si le vei împlini” (Deut., 28.13)

si s-a tinut bine la carte; de fapt amândoi, ocupând  împreuna primele locuri la învatatura în toti anii. Ion Vasilca fost întotdeauna în frunte, ambitios si constant,  urmând  acelasi profil, Facultatea de industrializarea lemnului din Brasov, iar G.D. pe aceea de Transporturi CFR, la Bucuresti.

Si, ceea ce era cel mai important, Ion L-a urmat pe  Domnul în toti anii,  statornic  si determinant, însa G.D. s-a întors  prin credinta si pocainta la Domnul Dumnezeu  doar  în 1992. În lucrarea Domnului,  Ion V. i-a luat-o  înainte,  lucrând si ca pastor,  în urma absolvirii Institutului Teologic Penticostal.  Glorie Domnului pentru ca în toti anii Ion L-a onorat pe Domnul cu  locul întâi!!!

Toata slava si lauda i se cuvin Domnului, prin care  sunt toate lucrurile si deci si noi însine suntem lucrarea Lui, Mâna Sa ne-a întocmit. Slava Lui!

Asa cum am marturisit si în fata Adunarii, mi s-a parut normal sa doresc sa fiu împreuna cu fratii si cu prietenii mei la CINA CEA DE TAINA (Masa Domnului), cu frati si surori cu care sper sa ma (re)întâlnesc si în vesnicie!

TIMPUL DE ÎNCHINARE DIN BISERICA

1. Timpul de Rugaciune – Fr. prezbiter Mihai Seulean a vorbit din Psalmul 34

2. Timpul de închinare prin cântare – Fratele Dorel Istrate a condus cântarile de lauda

3. Timpul de partasie si anunturi – Pastorul Ion Vasilca L-a onorat pe Domnul vorbind din Psalmul 34 si a facut anunturile de rigoare

4. Timpul de vestire a Evangheliei – Fr. George Danciu a dat slava Domnului vorbind din Evanghelia dupa LUCA, 23.1-49 si Exod 12

5. Timpul de celebrare a Cinei Domnului – Pastorul Ion Vasilca a marturisit Cuvântul Domnului din 1 Corinteni, 11.23-32 si Luca, 23.1-49

Oficierea Cinei Domnului a fost facuta de catre  pastorul Ion Vasilca, ajutat de catre fr. prezbiter Mihai Seulean. Dupa rugaciunea de binecuvântare a pâinii si vinului, – care simbolizeaza trupul frânt si Sângele scurs pe crucea de la Golgota al Domnului Isus Hristos -,  biserica a luat pâinea si vinul asezati în genunchi înaintea Celui care este Sfânt, Sfânt, Sfânt si Viu în veci vecilor. Amin!

Daca în vechime, Dumnezeu Si-a învatat poporul Sau ca trebuie sa stea sub protectia sângelui unui miel, cu care trebuia sa unga amândoi stâlpii usii si pragul de sus al caselor, în noaptea când Dumnezeu va trece si va lovi pe toti întâii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pâna la dobitoace si va face judecata celor care traiesc dupa obicieiuri pagâne,  învatatura apostolilor din era crestina  ne învata ca trebuie sa stam sub protectia Sângelui lui Isus Hristos, prin credinta si pocainta.

Glorie si multumire fie-i adusa Marelui Preot Isus, care Si-a dat viata ca Miel de rascumparare pe crucea de la Golgota pentru pacatosi si sta acum la dreapta lui Dumnezeu si Mijloceste pentru noi!

A Împaratului vesniciilor, a nemuritorului, nevazutului si singurului Dumnezeu, sa fie cinstea si slava în vecii vecilor! Amin.

***

PROGRAMUL BISERICII

DUMINICA:    Dimineata   9 – 12              Seara 18 – 20

JOI:               18  –  20

——————————————–

Foto: Spitalul municipal din Târnăveni

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.