IULIAN DĂMĂCUȘ: Pictorul Avel SABO

Articol din 2011

someseanul-anuala-plasticienilor-dejeni-Avel-SaboLa 74 de ani (născut în 1937) la Bunești (aproape de Gherla), rememorând drumul unei vieți cu suișuri și coborâșuri, ca orice viață, Avel Sabo se poate considera un om împlinit: are o familie, copii, nepoți, a avut satisfacția unei meserii (maistru reparații locomotive la Depoul Dej Triaj) pe care a practicat-o cu plăcere până la pensionare.

Pictura s-a dovedit pentru Avel Sabo, nu doar un hobby, ci o adevărată pasiune, o a doua profesiune de credință, de care nu-l desparte acum decât problemele de sănătate inerente vârstei, dar din pictură, din creația artistică omul nu se pensionează niciodată; atunci când mâna îi tremură, și pensula-i scapă, mintea, imaginația nu încetează să lucreze, să creeze…

Fiind dăruit talentului nativ, și inspirat de fratele său Ioan Sabo (absolvent al Facultății de pictură Ioan Andreescu Cluj, a practicat meseria de pictor scenarist la Opera Român din Cluj și la Casa Armatei din Cluj Napoca), a cărei plecare în neființă, fratele rămas a regretat-o profund și mereu, așa cum arată și versurile scrise mai demult, Avel Sabo începe să picteze peisaje, flori, case… S-a dovedit, pe parcursul uceniciei și al împlinirii ca artist plastic, a fi un om de o sensibilitate aparte, fapt care l-a apropiat mai ales de flori în redarea cărora este un adevărat meșter!

O parte din sufletul său de om și de artist a fost oferit celor care-i privesc tablourile și care uită fie și pentru un ceas, de grija cea lumească! … Locurile pe unde a călătorit și-au găsit ecou în pânzele sale caracterizate prin culorilor, armonie a naturii cu spiritul, a efemerului cu eternul. A realizat numeroase lucrări în acuarelă, remarcabile prin expresie și echilibru cromatic, precum și lucrări în ulei – flori, peisaje, care inspiră bucurie, încredere, optimism.

Avel Sabo face parte din Cercul de pictură al orașului Dej, unde a avut mai multe expoziții personale și de grup. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici din Gherla și Cluj, calitate în care participă la tabere de creație și expoziții cum ar fi cele din țară, Tulgheș sau Pomaz, 1994, și Esztergom, 1996, din Ungaria.

Pe lângă aprecierile artiștilor consacrați (Pop Elena din comitetul Cercului de pictură Cluj), pictorul a obținut în 1978 la București un valoros premiu I (Medalia de aur, din partea comisiei de jurizare a lucrărilor de pictură din cadrul expoziției care a avut loc în cadrul Cântării României – faza națională) cu tabloul 1 Mai, în care elementul propagandistic aproape lipsește, valoarea lui constând mai ales în compoziție și culoare. Prin talent și perseverență, bătrânul maestru este un exemplu de invidiat și de urmat de către cei care cred că performanța și celebritatea sunt la-ndemâna oricui, și că e suficient să-ți dorești ca să și realizezi…

Studii de pictură: autodidact, cursuri particulare cu Sabin Nemeș – profesor de estetică la Școala Populară de Artă, supravegheat continuu de fratele Ioan Sabo.

Iulian DămăcușIULIAN DĂMĂCUȘ

Note

Sursa: https://costyconsult.files.wordpress.com/2011/08/vatra-veche-8-2011-final.pdf

Articolul a fost publicat în anul 2011, în Vatra Veche – Lunar de cultură, pag. 86

Postare în revista online: George Danciu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.