Ascensiunea îngrijoratoare a neopăgânismului

imrsAscensiunea vertiginoasă a neopăgânismului în Europa Occidentala și America

Ce este neopăgânismul?

Neopăgânismul e un termen sociologic relativ recent, aplicat interesului crescând al occidentalilor în păgânismul antic și preistoric. Neopăgânismul e diferit de păgânism în sensul că e o reinvenție post-modernă a păgânismului preistoric, dar plasat într-un context social si istoric diferit. E un păgânism adaptat la modul de viață post-modern, la gândirea post-modernă, si e împachetat în așa fel încât să atragă atenția și interesul occidentalilor decepționați de religiile contemporane și mai ales de creștinism. În acest sens, neopaganismul nu este original ori doar un fenomen postmodern ci si unul reacționar, o reacție la adresa religiilor contemporane, în special creștinismul. El insa trebuie diferențiat de ateism si atei.

Practicantii neopaganismului nu sunt atei ci persoane care cred în ceva, acel “ceva” fiind zeitățile primitive cărora oamenii li se închinau înainte de apariția creștinismului.

In ultima decada, neopaganismul a cunoscut o ascensiune fara precedent in Marea Britanie, Scandiniavia, si America. Dar si in restul lumii. Asistăm, spun unii observatori, la mondializarea necredinței, păgânismul fiind un aspect al ei. In 2013, un Raport publicat de Pew Forum on Religion & Public Life, despre care am scris si noi atunci, indică că 16% din populatia planetei se declară fără religie ori fără credință în Dumnezeu.  Pe baza acelor date, sociologii au ajuns la concluzia ca zeci de milioane de persoane în întreaga lume practică păgânismul, religiile primitive, animismul, ori spiritismul. Asupra acestor subiecte dăm informatii frecvente in buletinele noastre informative de marti, asta fiind un motiv in plus sa va abonati.

Neopăgânismul în Marea Britanie

Centrul neopaganismului britanic e Norwich, oficial clasificat ca cel mai păgân oraș al insulelor britanice. Este si singurul oras cunoscut in istorie pe care Biserica Catolică l-a excomunicat, din pricina păgânismului lui, în 1274. Recensământul britanic din 2011 confirmă statutul nefast a lui Norwich: 42.5% din populatia orasului se declară “fără religie”, în comparație cu 25.1% la nivel național. Doar 51% din populatia orasului se declară creștină. Când cetatenilor orasului li se spune ca metropola lor e cea ma pagana din Marea Britanie, nu sunt surprinsi.

Evidenta pagansimului si a depravarii spirituale a orasului e peste tot. O multime de buticuri ale orasului ofera produse spiritiste, obiecte de vrajitorie, manuale de vrajitorie, carti oculte, scrieri animiste, zodiacuri, servicii de vrajitorie, etc. Iar dacă in Evul Mediu, Norwich avea 52 de biserici, adica o biserică pentru fiecare Duminica din an, astăzi are peste 365 de taverne, adică o crâșmă pentru fiecare zi din an. Multe în cele 52 de biserici medievale au fost transformate, în timp, în galerii de artă, săli de întruniri ori librării. Foarte puțini oameni in Norwich mai merg la biserică. Cei care încă merg sunt percepuți de semenii lor ca fiind stranii ori înapoiați.

Pe linga Norwich, un alt centru al paganismului britanic e faimosul complex Stonehenge unde se țin ritualuri păgâne cu regularitate. La fel Glastonbury, un alt complex păgân situat nu departe de Stonehenge, unde se țin numeroase festivaluri păgâne la care vin o mulțime de oameni din diferite țări ale lumii. Festivalurile includ omagii, ofrande, sacrificii si rugăciuni zeităților păgâne si naturii. Deasemenea, în grădinile britanicilor nu e neobișnuit să vezi figurinele lui “green man”, adică “bărbatul verde”, o zeitate romană păgână, cunoscută in epoca pre-crestina ca “Silvanus”, care conecteaza omul cu zeitatile fertilitatii romane dătătoare de hrană. In Norwich, “barbatul verde” e peste tot: in vitrine, ferestrele caselor, si chiar pe frontispiciul catedralei din centrul orasului.

Reclamele pentru festivaluri pagane sunt si ele multe si peste tot. Dupa 2000 de ani, Norwich descinde din nou in paganism. [Un articol recent privind paganismul in Marea Britanie poate fi citit aici: http://www.freerepublic.com/focus/f-religion/3050363/posts]

Neopăgânismul scandinav și islandic

Doua stiri publicate la inceputul lunii, unda de Reuters si un articol in Washington Post, dau detalii ingrijoratoare privind ascensiunea fără precedent a neopaganismului in Islanda. Tinut al vechilor vikingi, Islanda e renumita pentru ireligiozitatea ei. Procentul ateilor in Islanda e mare, cel al crestinilor in scadere, iar cel al paganilor in crestere.

Încreștinată acum 1000 de ani de misionari trimisi de regii norvegieni, Islanda si-a pastrat traditia pagana prin cultura ei. Numele de familie ale islandezilor evoca numele zeitatilor lor pagane: Thor, Odin si Frigg, si multe străzi si asezari ale țării sunt numite dupa aceste zeitati.

Relansarea neopaganismul islandez s-a produs în anii 70, dar neintentionat. In 1972 un grup de islandezi au format Asociatia Asatru cu obiectivul de a pastra obiceiurile si traditiile vechi islandeze, inclusiv religia lor pre-crestina. In prima decada dupa formarea Asociatiei s-au alaturat grupului  mai putin de 100 de persoane. Dupa 40 de ani, insa, numarul islandezilor care se declara inchinatori la vechile zeitati vikinge a ajuns la 2.400. E un numar infim, mai putin de 1% din intreaga populatie a Islandei care are 320.000 de locuitori. Asatru, insa, este cea mai mare asociatie religioasa necrestina din Islanda.

Sociologii atribuie mai multe motive ascensiunii rapide a neopaganismului islandez: scandalurile sexuale din Biserica Luterana din Islanda, ateismul islandez si dezamagirea tinerilor cu religia oficiala luterana a Islandei. Tinerii cauta o alta religie, una mai toleranta, mai putin stricta, si mai relevanta zilelor noastre si subiectelor astazi la moda: protejarea mediului, incalzirea globala, reintoarcerea la natura, suprapopularea planetei.

Reuters a anuntat deasemenea ca in curând se va începe constructia primului templu păgân din Islanda după mai bine de 1000 de ani. Va fi un templu gigant, săpat in stâncă, in forma circulară si asezat pe un deal deasupra lui Rejkiavik, capitala Islandei. Templul deja are un Mare Preot si un ordin de preoti instruiti in ritualurile neopaganismului islandez. Cu toate ca templul nu va fi terminat in viitorul imediat, intruniri si festivaluri pagane se țin in mod regulat. Copiii deja sunt initiati in paganism si serviciile funerare si casatoriile se tin tot dupa ritualurile pagane pre-crestine. Anual se tine si asa numitul festival Blot, cu muzica, mancare si bautura dar, spre deosebire de acum 1000 de ani, fara sacrificarea animalelor. [Articolul din Washington Post despre ascensiunea paganismului in Islanda poate fi citit aici: http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/02/03/how-thousands-of-icelanders-started-worshiping-the-norse-gods-again/]

Păgânismul în America

Situatia paganismul in America de Nord e mai complicata si mult mai diversa ca in Scandinavia ori Marea Britanie, dar numarul celor care se declara pagani cunoaste o crestere la fel de mare.

Neopaganismul a fost reintrodus de miscarea hippy ai anilor 60 si apoi imbratisat de miscarea secularista a anilor 80. Grupul Ontario Consultants on Religious Tolerance, cu sediul in Toronto, afirma cu citiva ani in urma ca numarul persoanelor care se declara pagane in America de Nord se dubleaza tot la 18 luni. Grupul identifica majoritatea noilor convertiti ca fiind tineri care resping interdictiile religiilor traditionale, “autocratia, sexismul, homofobia si insensitivitatea față de mediu.”

O forma a paganismului practicat in America e asa numita religie Wiccan (Wiccan religion), o formă de vrajitorie si inchinare la zeități feminine. E mult prezentă si in inchisorile federale americane. In ultimii ani, destul de frecvent, femeile care se inchină acestor zeițe au dat în instanță statul american pentru că nu le pune la dispozitie capelani care să oficieze servicii religioase păgâne in inchisori. In contrast, autoritățile permit capelani crestini, mozaici ori musulmani.

Paganismul Wiccan e mai mult intilnit in statele vestice ale Americii, de la Muntii Stancosi la Oceanul Pacific. Pare a fi o relicva a paganismului nativ al populatiilor precolumbiene care au trait in Mexic cu sute ori chiar mii de ani in urma. In Wyoming, paganii planteaza livezi dedicate zeitatilor pagane pe care le desemneaza ca fiind “sacre”.

Conform recensamintului populatiei din 2001, 134.000 de americani practicau religia Wiccan. Aderenții lui, însă, pretind să aibe între 750.000 si 1 milion de practicanti. Numarul exact, însă, e dificil de desemnat pentru ca paganismul american nu e organizat, si nu se concentreaza in jurul unei carti sacre ori ritual unic.

Un sondaj de opinie facut in 2007 de Pew Forum on Religion & Public Life punea procentul păgânilor americani la 0.4% din populatia țării, nu cu mult in urma musulmanilor (0.6%) si a budistilor (0.7%). Concentratia cea mai mare de pagani e in Colorado. Aderenții religiei Wiccan se închină “naturii,” în care văd “divinitatea,” si resping doctrinele religioase de orice fel. Multi dintre păgâni sunt politeiști.

In partea de est si nord a Statelor Unite se practica o alta varianta de paganism, numit Maetreum of Cybele ori Cybeline Revival, cu centrul in statul New York. Liderii acestui paganism sunt in general femei. In 2012 au dat in instanta autoritatile statului New York, fara succes, cerind ca “religia” lor sa fie scutita de taxe pe proprietatile ei. La nivel national, insa, in crestere in America e miscarea satanista, despre care vom scrie cu o alta ocazie.

O discutie a revitalizarii paganismului contemporan trebuie sa includa si paganismul practicat si promovat de segmentele extremiste ale miscarii feministe. Paganismul feminist a aparut in America in anii 70, pe vremea asa numitului al Doilea Val Feminist. Dupa cum e de asteptat, zeitatile paganismului feminist sunt exclusiv feminine. Zeitatile sunt preluate din mitologia greaca, romana ori spiritismul precolumbian al Americii de Nord. Vrajitoria e un aspect major al paganismului feminist. Se accentueaza deasemenea matriarhatul. O discutie a paganismului feminist poate fi urmarita aici: http://www.genderacrossborders.com/2011/02/25/pagan-feminism-an-introduction/  Iar aici puteti citi un capitol intreg dintr-o carte publicata recent in Statele Unite de fiica unei vrajitoare privind viața mamei ei si practicile oculte practicate la ei in casa: http://www.salon.com/2014/11/29/an_ordinary_girl_born_into_a_family_of_witches/

Paradisul scandinav – mit ori realitate?

Si pentru ca tot vorbim de Scandinavia, recomandam o carte recent publicata de un autor britanic privind paradisul scandinav. E el real ori un mit? Concluzia autorului lui este ca e mai mult un mit decit real. Va recomandam o recenzie a cartii publicata saptamina aceasta in The New Yorker: http://www.newyorker.com/magazine/2015/02/16/northern-lights-4

ANUNT – POST SI RUGACIUNE PRO-VITA LA CLUJ

Intre 18 februarie si 29 martie in Cluj va fi o campanie de 40 zile de post, rugaciune, mobilizarea comunitatii si veghe pasnica, pentru viata copiilor nenascuti si impotriva avortului. Nu va fi un protest, ci o campanie de rugaciune, cu prezenta fizica a voluntarilor in fata clinicii de ginecologie Stanca din Cluj, de dimineata de la 7 pana seara la 7, in fiecare zi, timp de 40 zile. Va fi nevoie de multi voluntari si sprijin in rugaciune. Va rugam sa anuntati si prin newsletter AFR campania aceasta. De asemenea si pe FB page. Ar fi bine cit mai multi sa promovam pagina de FB a campaniei, astfel incat sa se incrie multe persoane ca voluntari. De coordonarea campaniei se ocupa  Dan si Iulia Calinescu. Detalii legate de proiect se gasesc pe situl de mai jos: http://40dezile.lifenation.org Va amintim ca aproximativ 400 de copilasi sunt avortati zilnic in România, dintre care 16 doar în Cluj-Napoca. Din 18 februarie până în 29 martie, Clujul se va alătura sutelor de orase dintr-un capăt în altul al lumii pentru o mobilizare majoră si simultană pentru viată. Împreună cu toti crestinii implicati în această campanie internatională, ne rugăm ca aceste eforturi să constituie începutul încetării avorturilor. Doamne ajuta, Doamne da roade. Adrian Petrice, Cluj

Nota AFR: cei care doriti sa va implicati in acest proiect ne puteti contacta si pe noi direct.

SITUL AFR ANTIPORNOGRAFIE

In toamna v-am anuntat ca AFR va lansat un site web dedicat exclusiv combaterii pornografiei si a traficului de fiinte umane. Situl a fost lansat recent. Se numeste Pornografia Raneste si a fost numit dupa o sugestie data noua de unul din cititorii nostri. Ii multumim. Situl poate fi accesat aici: www.PornografiaRaneste.ro. Va invitam sa-l vizitati in numar cit mai mare. Va rugam deasemenea sa ne semnalizati articole si materiale in limba romana pe acest subiect pentru a le publica pe situl nostru. Situl a fost facut de dl Alexandru Dragoman (AFR Constanta). Ii multumim. Situl e in constanta imbunatatire.

BROȘURILE AFR

In septembrie am tiparit 5000 de brosuri AFR in care ne identificam ca organizatie, cine suntem, ce facem, ce am facut, ce planuri de viitor avem. Sunt pliante informative. Gratie unora dintre cititorii nostri si a membrilor AFR, pina la finele anului am distribuit toate pliantele. Luna trecuta am mai tiparit inca 5000 de exemplare din care mai avem disponibile 4000. Pliantele sunt gratuite. Cei care doriti sa le aveti si, mai ales, sa le dati celor din comunitatile dvs, inclusiv biserici ori parohii, va rugam sa ne scrieti si vi le vom trimite pe cheltuiala noastra. Avem nevoie doar de numele dvs, telefonul si adresa. Scrieti-ne la office@alianta-familiilor.ro

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

 Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.