BRD, Udrea, SRI-DNA, secrete supărătoare

udreaCulisele cererii de arestare a Elenei Udrea pentru Gala Bute

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”Nu mă tem să fiu călcat în picioare.
Doar călcată în picioare iarba devine cărare”,  zice Elena Udrea, împreună cu Blaga Dimitrova, în deschiderea celei mai recente cărți a lui Roberto Saviano.

E un fel de a spune. Citatul e din Dimitrova, nu din Udrea, dar fix aceasta pare ideea ieșirilor din ultima săptămînă.

Trei desperado. Saviano e scriitorul hăituit de 10 ani de către oamenii Camorrei. Dimitrova a fost poetul disident al Bulgariei vecine. Iar Udrea se prezintă drept renegatul sistemului justiției independente care mergea bine pînă a decăzut sub asaltul interesului personal al șefului SRI și al șefei DNA.

Apropo de sistem, o sursă a Gazetei susține că ”orice ar explica ea, Udrea rămîne o infiltrată a Mafiei la cel mai înalt nivel al statului român”.

Și completează: ”Ați mai văzut un urmărit penal care să aibă atîtea interviuri zilnice la televizor, chiar și la televiziunea publică?”. La răspunsul ”Voiculescu”, omul spune: ”Nuuu, nici măcar Voiculescu n-a fost pe atîtea canale. Pentru el vorbeau angajații”.

Apoi încheie: ”Udrea este eșecul nostru, al tuturor: justiție, structuri de siguranță națională, politicieni, presă, societate civilă”.

Să vedem. Poate că voi erați plătiți ca să nu se întîmple ce ziceți că s-a întîmplat!

Cine e Elena Udrea? Deschizătoare de drum pentru adevăruri dureroase sau Nașă a mafiei autohtone? Poate ambele. Între cele două ipoteze se înlănțuie cîteva fapte de necontestat. Ele au avantajul de a deranja pe toată lumea.

Textul e lung. Cu nume, cifre și întîmplări. Dar amintiți-vă că dacă nu ați fi parcurs articole lungi, dosarul Bute ar fi fost îngropat.

Pe texte scurte, scăpau toți.

1. BRD a fost complice în Gala Bute

Gala Bute nu s-ar fi organizat și nici infracțiunile nu s-ar fi derulat dacă Elena Udrea nu intervenea la BRD.

Infracțiuni le numește DNA. Judecătorii vor hotărî în final. Cert e că Obreja nu avea în iunie 2011 cele 2 milioane de euro ca să plătească bursele lui Bute și lui Mendy. Plus celelalte angarale.

Ministerul urma să plătească banii abia după eveniment. Așa că Rudel nu avea suma, nu avea garanții, nada!

Udrea a intervenit la vîrful băncii

”Doamna a sunat la etajele superioare din BRD”, mărturisea Obreja, cu candoare, unui prieten. Acolo, în înălțimile cu zăpezi eterne ale turnului BRD din Piața Victoriei, Udrea avea prieteni gata s-o servească.

În primăvara lui 2013, Gazeta publica date despre implicarea Societe Generale printr-un director. Nu știam numele bancherului. Referatele de azi ale DNA detaliază:

”În cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-a folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra lui Sorin Popa, la acel moment director general adjunct al BRD – Societe Generale”.

Practic, magistrații anticorupție susțin că Udrea i-a procurat lui Obreja un folos necuvenit în valoare de 2 milioane de euro. Pentru că ”împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului”.

Turnați de subordonați

Ca să comită infracțiunea, fiecare șef a dat indicații unui subordonat.

Udrea l-a pus pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al MDRT, să semneze acte de garanție în numele ministerului, iar Popa i-a dat dispoziții ”martorului Groza Liliana Daniela, directorul agenţiei BRD Academiei” să-i acorde împrumutul de 10 milioane de lei lui Obreja.

Și Nastasia și Groza și-au pîrît șefii la Parchet. Groza a afirmat că BRD i-a dat lui Obreja dobîndă și comisioane mai mici, susține DNA.

Practic, gala s-a realizat pe bani publici în fiecare moment al său de vreme ce MDRT a pus garanțiile la BRD în locul lui Obreja. Ce se întîmpla dacă Rudel nu restituia creditul luat în 30 iunie 2011? Plătea ministerul. Și chiar asta s-a întîmplat. Chiar dacă, de ochii lumii, i-a dat bani mai puțini lui Obreja, ministerul a plătit tot creditul, prin intermediari, tot din bani publici!

Pe 2 februarie 2012, Rudel achită doar 8 milioane de lei din cele 10 datorate băncii. Pentru că MDRT îi tăiase suma, Obreja nu dă nici el toți banii către BRD.

8.116.800 RON îi dăduse ministerul, 8.116.800 RON dă și el mai departe. Dinte contra dinte. Este exact stilul frontal al lui Obreja. El se înțelesese cu Udrea pe 10 milioane.

Fusese ”o înțelegere inițială între Udrea și Obreja”, potrivit DNA, nescrisă, dar sacră între oameni de onoare. Amenințată cu o țeapă la bani, BRD țipă la minister.

Muntele merge la Mahomed

Există mărturii la dosar care atestă că Societe Generale a presat, ca să-și ia banii, nu la clientul Obreja, ci la protectorul Udrea. Logic. Doar ea angajase ministerul în garanții!

”Au existat mai multe discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate”.

Sîntem în iarna lui 2012. La disperare, cu oamenii protestînd în Piața Universității și guvernul Boc clătinîndu-se, se găsește o soluție ca BRD să nu rămînă cu buza umflată. Ministerul finanțează de urgență primăria Lupeni pentru niște adăugiri fantomatice la domeniul schiabil din Straja.

La rîndu-i, primarul din Lupeni îi dă banii, 30 de milioane de lei, firmei lui Adrian Gărdean, care și el pasează 10% mai departe firmei lui Rudel Obreja, pe un contract fictiv de publicitate.

3 milioane de lei migrează de la Gărdean pentru Obreja, dintre care, pe 8 februarie 2012, 2 milioane merg la BRD și creditul e stins. Toată lumea e mulțumită!

O reputată bancă internațională tocmai presase și încasase 2 milioane de lei care proveneau de la una dintre cele mai sărace comunități din România. De altfel, primăria Lupeni, nu din cauza acestei sume, evident, dar din cauza tuturor mișculațiilor de la domeniul schiabil Straja, avea să intre în insolvență. Ca și firma lui Gărdean. În urmă, rămîn însă cadavrele banilor publici.

BRD nu recuperează banii lui Udrea, dar încasează banii publici

Și nu e normal ca BRD să-și recupereze banii? Desigur că e. Numai că faptele atestă că BRD a lucrat cu două măsuri diferite în materie de credite oferite pe mîna Elenei Udrea.

Citiți continuarea AICI

Sursa: http://www.tolo.ro/2015/02/09/brd-udrea-sri-dna-secrete-suparatoare/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.