165 de ani de la nașterea Celui de Necuprins în metafora gândului românesc

Liceul Paul Bujor Beresti7După Nașterea Mântuitorului, românii sărbătoresc pe 15 ianuarie o altă zi sfântă, Ziua Culturii, ce ar trebui să vibreze în fiecare dintre noi, prin nașterea Celui de Necuprins în metafora gândului românesc, Mihai Eminescu. De aceea elevii din toată țara, împreună cu profesorii lor, s-au spovedit prin versul eminescian și anul acesta, atunci când am celebrat a 165-a aniversare a “Poetului fără de început și sfârșit“.

Și nu m-am putut simți mai binecuvântată în calitate de profesor, decât astăzi, respirând cu evlavie Poezie, elevii Liceului Tehnologic “Paul Bujor” din Berești,  județul Galați, pregătind pentru această zi concursuri de recitare, de cultură generală, postere cu imagini inspirate din poeziile Luceafărului, cântece, prezentare de carte și emoții până la lacrimi.  

Îi felicităm, de asemenea, pe toți participanții Concursul de Poezie  “Numai Poetul“, organizat de liceul nostru,  care a găzduit creațiile a 65 de elevi din 18 județe ale țării. Vom publica în zilele următoare și clasamentul concursului, dar acesta e mai puțin important atunci când vorbim de creație lirică, acolo unde sufletul se așază pe hârtie și curge spre cititorii care îl vor îmbrățișa. Toți elevii și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare împreună cu recunoștință și bucuria noastră de a fi descoperit aceste minunate voci artistice la început de drum literar. Vom publica creațiile câștigatoare în revistele partenere pentru a ne putea bucura în număr cât mai mare de versurile lor minunate.

Și cum puteam găsi o zi mai potrivită pentru o lansare de carte? Volumul “Râuri, voi, ce despărțiți“,  ce a văzut lumina tiparului la sfârșitul anului trecut, la editura Gens Latina din Alba Iulia, a fost primit cu emoție, surprindere și căldură de către colegii mei de catedră, o carte, în paginile căreia am închis trăirile unui deceniu de viață. Îi mulțumesc dlui Virgil Serbu Cisteianu, domniei sale datorându-i apariția acestei cărți, dar și prefața  “O poetă a sentimentelor luminoase“.

Dragii mei, vă doresc un an cu multe satisfacții și realizări, cu tot atâtea cuvinte de bine, inspirație, sănătate și binecuvântare întru frumos!

BerestiTatiana Scurtu-Munteanu

————————-

Foto 2: Primăria din Berești

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.