A fost Isus cu adevărat o persoană reală?

isusBeni Drădici

A existat cu adevărat Isus Hristos, sau creştinismul s-a construit doar pe o legendă? Puţini cărturari au pus la îndoială existenţa lui Hristos, dar unii duşmani ai creştinismului încearcă să demonstreze contrariul.

Într-un proces contra Vaticanului, Biserica a fost acuzată că a inventat istoria existenţei lui Isus. Chiar dacă cazul a fost refuzat de către justiţie în Februarie 2006, reclamantul Luigi Cascioli a făcut apel.

Argumentul în contra existenţei lui Isus a fost făcut public la televiziunea naţională într-o transmisie de la CNN, cu următoarea declaraţie surprinzătoare:

„Mă rog, eu mă aflu aici pentru a prezenta punctul de vedere real, presupun” a declarat Ellen Johnson, preşedintele Ateilor Americani. „Deoarece realitatea este că, nu există nici măcar o singură probă seculară de evidenţă că a existat un Isus Hristos. Isus Hristos şi Creştinismul este o religie modernă. Şi Hristos Isus este o copiere a altor zei: Horas, Mithras, care au aceeaşi origine şi aceeaşi moarte ca şi Isus cel mitologic”.

Johnson şi un grup de lideri religioşi de prima mână au discutat împreună întrebarea: ce se întâmplă după ce murim? Într-o transmisie a lui Larry King Live, la CNN, nepăsătorul King s-a oprit să reflecteze şi apoi i-a răspuns: „Deci dumneavoastră nu credeţi că a existat un Hristos real?” Cu un aer de stăpân pe sine, Johnson a răspuns: „Nu a existat. Eu aşa cred, că  nu există  nici o evidenţă seculară că Isus a trăit cu adevărat”. King nu înţelegea deloc şi a trecut la o pauză publicitară. Nici o discuţie despre vreo evidenţă în favoarea sau în contra existenţei lui Isus a mai fost reluată după aceea. Audienţa televiziunii a rămas în suspans cu întrebarea.

Cincizeci de ani înainte, în cartea lui Why I Am Not a Christian (De ce nu sunt creştin), ateul Bertrand Russel a şocat generaţia lui, punând la îndoială existenţa lui Isus. El a scris: „Din punct de vedere istoric este destul de îndoielnic că Hristos a existat cândva cu adevărat şi dacă El a existat noi nu ştim nimic despre El, deci eu nu sunt preocupat de întrebarea istorică, care este destul de dificilă”.

Este posibil ca mulţi să creadă că Isus nu a existat niciodată? În The Story of Civilization (Istoria Civilizaţiei), istoricul secular Will Durant a ridicat această întrebare: „A exista Hristos? Este istoria fondatorului creştinismului un produs al tristeţii, al imaginaţiei şi al speranţei – un mit comparabil legendelor lui Khrisna, Osiris, Attis, Dioniso şi Mitras?” Durant a semnalat că istoria creştinismului are multe suspicioase asemănări cu legendele zeilor păgâni. Atunci, cum putem să ştim noi cu siguranţă că acest om, pe care mulţi îl adoră şi alţii îl blestemă, a fost real? Are Johnson dreptate când afirmă că Isus este „o copie a altor zei”? Şi are Russel dreptate când afirmă că existenţa lui Isus este „destul de îndoielnică”?

Citiți continuarea deosebit de interesantă, AICI.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.