Stați liniștiți la locurile voastre: BOR veghează pentru voi!

În ședința de luni Sfântul Sinod a l5278615-mediafax-foto-victor-ciupuligauat două hotărâri excepționale

(1) îi cere lui Ponta să amâne intrarea în vigoare a legii cimitirelor

(2) l-a numit pe Hristofor (sec.IV) ocrotitor și patron spiritual

.
În 24 iulie am salutat și noi [AICI] apariția Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare – articolul 5 alineatul 3 stipulează următoarele:

În localitățile în care nu există cimitire comunale și în care unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au aparținut respectivelor culte VOR FI ÎNHUMATE POTRIVIT RITULUI PROPRIU ÎN CIMITIRELE EXISTENTE ÎN FUNCȚIUNE

După zeci de ani, s-a făcut în sfârșit dreptate ! De-a lungul timpului, s-a constatat că preoții ortodocși și cei catolici se opuneau adesea (în unele localități) cu toate puterile atunci când cineva dorea să-și înmormânteze o rudă creștină aparținând unui cult creștin “evanghelic” într-unul dintre cimitirele din oraș.

***

Luni 18 august 2014, ne informează Gândul (și bine  o face) că în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ( BOR) s-au luat mai multe hotărâri:

Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ“, a precizat instituţia.

Unul dintre iniţiatorii legii, parlamentarul UDMR, Antal István, s-a declarat surprins de solicitarea conducerii Bisericii Ortodoxe Române. “De ce nu au venit în Parlament cu un punct de vedere. Proiectul ăsta a stat în Parlament cinci ani de zile. Ei trebuia să vină la comisia de specialitate să îşi spună punctul de vedere….” a declarat pentru Gândul deputatul UDMR.

Ce se crede sau ce se  comentează

Vocea poporului: –  Cei de la BOR au văzut că primul ministru Victor Ponta este în campanie electorală și se declară ortodox sadea, și  îl văd cum marele dregător cum  pleacă urechea și caută să încline balanța în favoarea doleanțele baronilor și primarilor PSD (care vor legi privilegiate);  se gândește Sfântul Sinod: de ce să nu profităm și noi de acest avantaj al prieteniei arătate de dl Ponta, pentru „noi”? Și  ar avea (deși cu mare întârzire) unele “mici” mari dorințe asupra Legii 102/2014, să se modifice pe ici, pe colo, și anume în părțile…esențiale. Să rămână cum mai stabiliseră; tot “ei” ….mai vor să se bucure de privilegiile avute în comunism, și de după Revoluție, da legea stă ca proiect de 5 ani dar…

BOR mai aprobă  o idee “spirituală” năstrușnică: Una mare, mare de tot. Se știe că România e campioană la accidente rutiere. Nu-i întrebați însă pe cei de la BOR despre cauze și măsuri punctuale.  Acum n-au timp de amănuntele care se văd în statistici, cauzele accidentelor rutiere (indisciplina în trafic, încălcarea legii rutiere, depășirea vitezei legale, oboseala la volan…). Păi, da, noi și ei suntem vinovații de indisciplina din trafic, noi și ei  producem accidentele. De ce? Pentru că nu vrem și nu suntem educați să respectăm legea. Nu vrem să ne schimbăm. Ne [mai] spovedim, dar nu vrem să ne schimbăm.

Sfântul Sinod al BOR, ca înalți dregători ai ortodoxiei, exponenții de frunte ai poporului,  acum ca și în alte ocazii nu-și asumă nimic și nu vin cu soluții viabile, aduc însă o propunere aidoma celebrei ziceri de la Revoluție „Mircea, fă-te că lucrezi”. Atunci și acolo s-a potrivit replica, tovarășii grupați în prim planul televizoarelor nu puteau să ni se arate oricum, trebuiau să ne încurajeze, să aibă o atitudine de seriozitate, de lucru, care să linștescă poporul agitat…de revoluție, poziția lor  avea menirea să ne încurajeze că ei lucrează pentru binele nostru: „Stați liniștiți, noi lucrăm pentru voi.

Vocea poporului: – Dar ce vrea să ne spună BOR cu hotărârea lor privind accidentele rutiere?
BOR: – Sunt mii de accidente pe șosele? Știm. Ne pasă. Nu stăm cu mâinile în sân. N-am dormit liniștiți nici noi (cum cred unii), ne-am sfătuit, am venit cu mai multe idei și propuneri pentru reducerea și stoparea numărului mare de accidente rutiere din România. Deci, iată, am dat o rezoluție excepțională. Am ales și decis să punem pe umerii lui Hristofor problema asta neliniștitoare.

Vocea poporului: – Dar cine este acest Hristofor care de unul singur, un anonim pe scena Țării, ca să ne exprimăm legitim nedumerirea …poporului (tot mai accidentat). Va putea acest Hristofor să facă ceva pentru binele Țării, când n-a putut președintele Traian Băsescu cu mandat de 10 ani în fruntea Țării, cu 25 de ani între fruntașii noștri (dintre care 8 ani ca ministru al Transporturilor)?
BOR:  – Da e adevărat că pare de necrezut, însă tocmai o astfel de Hotărâre am scos.  Stați liniștiți, BOR veghează pentru voi, căci l-am ridicat pe înaintașul vostru Hristofor. Dacă chiar vreți să știți, Hristofor nu e român (dar îi pasă de noi românii) și e …mort cam de multișor ce-i drept (de câteva secole, mai exact de un mileniu și ceva…), dar ăsta nu-i un impediment.  –  NOI am decis să-l declarăm pe Hristofor (martirul din secolul IV) ocrotitor cu rang de patron spiritual al transportatorilor rutieri din România. Na c-am făcut-o și pe asta. Puteți călători de-acum fără griji.

Vocea poporului: – Parcă am mai auzit de cineva care fusese un ocrotior?
BOR: – Asta a  fost demult. Îl chema Lucifer, dar s-a îngâmfat că și el vrea, că și el poate să fie ca și Dumnezeu…dar a fost alungat din Cer de Dumnezeu. Deci stați fără grijă, nu-i nici o confuzie, despre acela știm că Dumnezeu nu l-a mai îngăduit să fie „înger ocrotitor”și l-a alungat. Însă e mai cunoscut sub numele de Diavol.

Vocea poporului: –  Dacă acel înger…ocrotitor, nu era ocrotitor, ci diavol,  se pare că numai Dumnezeu e cel care poate ocroti un popor, cum dar ziceți că va putea cineva numit de BOR, și acela mort de-a binelea, plecat din această lume, cum va putea el (Hristofor) să ne ocrotească, prin simpla decizie de  numire postmortem?
BOR: – Acuma și voi pe toate vreți să le știți; aici nu-i ca la politică, aici nu-i nici democrație, nici teocrație, nici …orice ați vrea să ziceți sau să gândiți. Aici e cum a hotărât BOR!

Vocea poporului:  ….[omul pleacă, confuz și deloc liniștit …bombănind…] – De-acum dorm ei, și mai bine, și-au făcut treaba “lor”, dar accidentele rutiere vor crește…

Sursa foto și informațiile de bază: http://www.gandul.info/stiri/disputa-pe-morti-sfantul-sinod-ii-cere-lui-ponta-sa-amane-intrarea-in-vigoare-a-legii-cimitirelor-cine-sa-amane-intrarea-in-vigoare-a-legii-ati-mai-intalnit-asa-un-caz-pe-undeva-13109070

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.