Bătăi de cap: Tabla de puzzle privind lupta politică de așezare a musulmanilor kurzi (suniți)

Puzzleby Marinel Blaj

Tabloul politic actual este, aşa cum a fost întotdeauna, un puzzle cu grad înalt de dificultate.

Este dificil să găseşti locul fiecărei piese în contextul în care ai mereu senzaţia că e ceva ce „nu se potriveşte.”

Urmărind evoluţia evenimentelor din Irak, Siria, Israel, Turcia este imposibil să nu-ţi dai seama că aici avem de-a face cu un puzzle care rezultă într-o imagine deloc confortabilă, în special pentru Europa.

Turcia Harta PoliticăIată câteva lucruri la care cred că ar trebui să ne gândim ceva mai mult. Eu vi le ofer doar ca pe o listă de analizat.

  • la ora actuală, singurele forţe cât de cât organizate, care reuşesc să se opună trupelor ISIS sunt trupele peshmerga, aparţinând kurzilor. Este drept, ei sunt susţinuţi prin lovituri aeriene de forţele SUA şi una dintre reuşitele recente este preluarea controlului asupra barajului de lângă Mosul din mâinile juhadiştilor. Mai mult, se discută în cancelariile occidentale dacă nu ar trebui susţinute logistic aceste trupe kurde, câtă vreme ei par a fi singuri capabili să li se opună juhadiştilor, scutind astfel occidentul de o implicare directă.
  • în Turcia, alegerile sunt câştigate de Recep Tayyip Erdogan. Sunt foarte multe voci care susţin că este un fervent islamist şi recentele declaraţii de condamnare a Israelului pentru incursiunile din Gaza (în contextul în care Turcia era în mare măsură un aliat al Israelului pe tărâm politic) i-au sporit enorm popularitatea în rândul islamiştilor. Recent, Sheikh Yusuf al-Qaradawi, unul dintre liderii de frunte ai Frăţiei Musulmane, îl declara pe Erdogan ca fiind „un om care îl cunoaşte pe Alah” şi că el „va reuși, deoarece Allah, Gabriel, Salih Al-Muminin (cel Drept al credincioșilor) sunt cu el, după care va apărea oastea îngerească”. Mai mult, acest Qaradawi declară că Turcia va fi centrul noului Califat Islamic. Aceasta în contextul întâlnirii de la Istanbul a celei de-a patra Adunări a uniunii intelectualilor musulmani. Există suficient de multe voci care susţin că Erdogan încearcă deja să impună regulile islamice în Turcia, având suficient de mulţi adepţi.
  • în timpul conflictelor din Siria, o mare parte dintre cancelariile occidentale au susţinut logistic forţele rebele care se opuneau preşedintelui Bassar al-Assad, care declara recent, la realegerea ca preşedinte al Siriei, sprijinit de Rusia şi Iran: „În curand vom vedea că statele arabe şi vestice care au sprijinit terorismul vor plăti un preţ mare.” Dar, tocmai aceşti rebeli au fost cei care, în prima instanţă, au primit cu braţele deschise noua mişcare ISIS. Că după aceea s-au despărţit, e un fapt. La fel ca acela că o parte dintre cei înarmaţi de occident au trecut în rândul ISIS.
  • să revenim puţin la kurzi, căci trăiesc cu impresia că în jurul lor se vor învârti în viitorul apropiat multe dintre piesele acestui puzzle geopolitic actual. Câteva informaţii: kurzii nu sunt deloc puţini. SE estimează că numărul lor ar putea ajunge la 40 de milioane, din care majoritatea sunt în Turcia (cca.15 milioane), Iran (cca.5 milioane), Irak (aproximativ la fel ca în Iran – nu există un recensământ oficial clar) şi Siria (cca.1,5 milioane), acestea fiind şi statele pe teritoriul cărora ar putea fi localizat Kurdistanul, zonă geografică etnică şi culturală destul de întinsă de altfel. Kurzii îşi doresc foarte mult un stat independent şi, în acest sens este bine să ne amintim recentele (dar şi mult mai vechile) tulburări şi ciocniri ale kurzilor cu trupele guvernamentale din Turcia. De altfel, kurzii din Irak au reuşit ca în contextul războiului irakian să obţină statutul de regiune federală cu o oarecare autonomie. Dacă la toate acestea adăugăm şi faptul că foarte recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu declara că sprijină crearea unui stat independent kurd pe teritoriul irakian (cine garantează că doar pe acel teritoriu?), idee la care SUA se opune (dar vrea să-i suţină logistic pe luptătorii kurzi în conflictul cu ISIS !), iată că se conturează un puzzle foarte interesant.

Citiți continuarea AICI

Sursa: http://cetateadepiatra.wordpress.com/2014/08/19/excludere-sau-imbratisare-iv-batai-de-cap/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.