Gândul zilei: CUM SĂ CREŞTI UN TIMOTEI

154x212-images-stories-altele-biblia1Nicolae Iorga spunea că profesor e acela care învață necontenit, iar marele om de cultură a fost un exemplu pentru noi în multe domenii, în care a excelat, tipărind peste 25.ooo de titluri de lucrări, asta în vremea când scrisul era de “mână” (cu pana, creionul sau penița).

Iar apostolul Pavel le scrie corintenilor: “Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.” (1 Corinteni 13: 11)

Pe de altă parte și Isus Hristos îndeamnă omul: “Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.  Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.  Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.” (Matei 11:28-30) Însă pentru astăzi avem un gând specific:

Credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta Eunice” (2 Tim. 1:5)

A lăsa o amprentă asupra copilului tău nu este ceva opţional, dar a lăsa o amprentă dumnezeiască asupra lui este. Ceea ce sădeşti astăzi va continua să crească în ei toată viaţa şi în nepoţii tăi la fel.

Pavel a văzut în Timotei potenţiala recoltă pe care o va aduce pentru Hristos. El a văzut şi că rodul îşi avea originea în rădăcină: o mamă şi o bunică ce s-au dat lui Hristos. Ce încurajare pentru mamele văduve, pentru cele divorţate, pentru mamele singure şi pentru cele care au soţi necredincioşi. Aceste două femei au crescut un slujitor al lui Hristos fără ajutorul unui tată creştin. Mamelor, Dumnezeu vă poate ajuta să faceţi la fel!

De ce ai nevoie pentru a creşte un Timotei? De două lucruri:

1) Un model. Pavel a vorbit despre „credinţa … neprefăcută (fără ipocrizie), care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta Eunice …şi în tine“. Credinţa pe care au transmis-o „s-a sălăşluit întâi” în fiecare dintre ele. Dacă vrei să o vezi că există în copiii tăi, ei mai întâi trebuie s-o vadă în tine. într-o lume în care falsurile se dau drept creştini, credinţa autentică se ridică asemenea unei lumini pe cerul nopţi. Copiii noştri au un „detector” lăuntric care alege lucrurile contrafăcute şi le resping. Dar lucrurile autentice îi vor atrage ca un magnet.

2) Trebuie să-i înveţi Cuvântul lui Dumnezeu. Mama şi bunica lui Timotei au semănat Scriptura în solul receptiv al inimii lui tinere înainte ca el să fie înconjurat de cultura timpului. Pavel i-a adus aminte cum „din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi” (2 Timotei 3:15). Aşa se creşte un Timotei.

__________________________________________

Din Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi, primit prin Email

Sursa foto: http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/1425-este-biblia-ortodoxa-si-biblia-protestanta-aceiasi-carte

Advertisement

One thought on “Gândul zilei: CUM SĂ CREŞTI UN TIMOTEI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.