Presa germană, despre Ion Ţiriac: “O viaţă pentru tenis. Mentorul lui Becker împlineşte 75 de ani”

presa-germana-despre-ion-tiriac-o-viata-pentru-tenis-mentorul-lui-becker-implineste-75-de-ani-18481595Istvan Deak 

Fostul tenisman Ion ţiriac îşi serbează vineri ziua de naştere. “75? Un număr, doar un număr”, spune Tiriac despre vârsta sa, citat de Rheinische Post

“Un om care nu dădea preţ pe felul cum arată. Avea o privire pătrunzătoare şi o mustaţă care ascundea orice emoţie. Astăzi Ţiriac nu mai are lâna de pe cap şi nu mai este acea persoană care înspăimânta lumea tenisului mondial. Mentorul lui Boris Becker împlineşte 75 de ani. Ţiriac rămâne Ţiriac, nu foarte iubit, dar întotdeauna respectat. N-a fost un mare jucător, dar a fost harnic şi a avut un simţ pentru a face bani. În lumea afacerilor a atins tot ce a vrut, în viata privată este necăsătorit, tatăl a doi copii”, scriu jurnaliştii germani despre sportivul devenit cel mai apreciat om de afaceri din România ultimilor 20 de ani. “Prietenii sunt familia mea”, adaugă Ţiriac.


“Acasă înseamnă România”

“Pentru Ţiriac nu săreau în picioare iubitorii tenisului, mai degrabă pentru mai tânărul artist Ilie Năstase, companionul său dintotdeauna. Dar Ţiriac a realizat mai mult. În garajul său stau înşirate: Ferarri, Mercedes, Bentley, dar şi maşina fostului cancelar german Willy Brandt”, notează sursa citată. Ţiriac este acasă în orice colţ al mapamondului, dar când este întrebat unde se simte cu adevărat acasă, el nu ezită nici un moment: “Pentru mine acasă înseamnă România”.
De altfel, într-un scurt interviu acordat Jurnalului Naţional cu ocazia zilei sale de naştere, Ţiriac explica faptul că viaţa sa se desfăşoară în continuare aşa cum s-a desfăşurat în ultimii 60 de ani: dintr-un avion în altul, dintr-un loc în altul, căci trebuie să-şi vadă de afaceri, de tot ce a construit, pentru a nu se nărui. Căci, mărturiseşte el, tot ce a făcut a fost cu foarte multă muncă. “Din păcate nu am avut talentul acelora care s-au născut cu această calitate”. 

Bosch i-a schimbat viaţa


Ion Ţiriac s-a născut la Braşov. A lucrat în uzina de armament şi a fost vecin de secţie şi stradă cu antrenorul Gunther Bosch (77 de ani). Bosch juca tenis şi nu ezita să îl lanseze pe Ţiriac în tainele acestui sport. După nici trei ani, ucenicul îşi bătea profesorul. Cei doi se deplasau cu motocicletele la turneele din ţară. Bosch a făcut parte din echipa României de Cupa Davis, fiind “numărul trei”, după Ilie Năstase si Ion Tiriac. În anul 1974, după ce a devenit antrenorul echipei de juniori a României, s-a refugiat în Germania Federală cu ocazia unui turneu care a avut loc la Saarbrücken. 

Bosch i l-a prezentat pe Becker

Bosch l-a căutat pe Ţiriac pentru a-i face cunoştinţă cu Boris Becker. Avea nevoie de banii lui Ţiriac pentru a-l susţine pe acesta. Ca să îl impresioneze, Bosch şi-a prezentat demisia din funcţia de antrenor al naţionalei germane de tenis şi a ales să se dedice în totalitate lui Becker. În primul an, deplasările au fost plătite de Ţiriac, aproape 200.000 de mărci germane. “Aveam nevoie de cineva care să creadă în Boris”, susţine Bosch.

Citiți continuarea AICI

Sursa: Jurnalul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.