VIAȚA MORALĂ A COPIILOR MICI

The Moral Life of BabiesViața morală a bebelușilor

Sâmbătă 22 Martie sunt organizate marșuri pentru viață în 35 de orase ale Romaniei. Prin aceste marșuri celebrăm viața, proclamăm cu entuziasm dreptul la viață al copiilor nenăscuți și cerem, cu insistență, ca Romania și Europa să recunoască acest drept. E înspăimântător, însă, știind că gândirea generației contemporane merge într-o direcție opusă tot mai radicală. Anul trecut a fost lansată noțiunea șsi ideea de avort post-natal, iar anul acesta Belgia a legalizat eutanasierea copiilor. Mai îngrijoratoare, însă, este promovarea acestor idei în contenxtul în care dovezile devin tot mai clare că micuțele ființe umane sunt ființe morale, și se nasc cu un simțământ rudimentar al moralității, al cunoștintei binelui și răului. Despre asta scriem astăzi –  Viața morală a bebelușilor.

Cei care urmăriți cu atenție materialele publicate în ediția de marți AFR probabil că ați observat că în ultimele luni v-am furnizat materiale cât se poate de interesante, printre ele unele care indică, surprinzător am zice noi, că oamenii de știință descoperă adevăruri pe care până acum le înțelegeam prin credință. În toamnă v-am informat că oamenii de știință pretind să fi descoperit o abilitate înnăscută a copiilor de a deosebi între bine și rău chiar înainte de naștere. Iar cu câteva săptămâni în urmă vă informasem că oameni de știință britanici pretind să fi “descoperit” existența “conștiintei” umane și locul unde ea se află ăn creierul uman.

Pe 5 martie 2010, New York Times a publicat un articol lung despre “Viața morală a copiilor mici“. E vorba de bebeluși,  copiii care încă nu știu să vorbească ori să umble. Articolul, intitulat The Moral Life of Babies, e scris de Paul Bloom, Profesor la Yale University, si autorul cărții How Pleasure Workscare urmeaza să fie publicată luna viitoare. In articolul său, Bloom discută un subiect care doar recent a început să prindă interes în lumea științifică – dacă bebelușii posedă un cod moral și cum se manifestă moralitatea la copiii mici. Răspunsul este afirmativ. Unii am fi surprinși de acest răspuns, considerând că moralitatea, cred majoritatea dintre noi, este ceva cu care nu ne naștem. Intrebarea pentru Bloom și pentru alți cercetători, însă, este: care e originea codului moral al micilor copii care nici nu pot vorbi nici nu pot umbla?

Bloom îmbrățișază răspunsul dat de biologia evoluționară (evolutionary biology): moralitatea e un cod de principii de conduită divizate să asigure potențialul de reproducere a speciei umane. Bloom, însă, dovedește respect și față de punctul de vedere opus, afirmat de Dinesh D’Souza in What’s so Great About Christianity (“Măreția creștinismului”), conform căruia moralitatea “is the voice of God within our souls.” (“moralitatea e vocea lui Dumnezeu în sufletele noastre”) Bloom discuta aceste doua perspective in eseul lui si face un efort remarcabil sa inteleaga perspectiva crestina.

 Mintea bebelușilor care nu vorbesc  și nici nu umblă, fascinează. Părinții se uită la ei, în ochi, cu uimire și îi întreabă “ce gândești”? O evaluare mai îndeaproape, însă, afirmă Bloom, ne dă posibilitatea să înțelegem că aceste ființe plăpânde posedă un sens rudimentar al binelui și al răului, aleg binele și dezaprobă răul. Îl dezaprobă prin plânset, fie că acțiunea rea este îndreptată spre ei fie că este îndreptată către alte persoane, terțe.

Concluziile lui Bloom contrazic pozițiile majorității psihologilor care afirmă că ființele umane își încep viața ca animale amorale, adică lipsite de moralitate, și că obligația părinților este să-și transforme micile “animale amorale” în ființe umane morale. Francezul Rousseau afirma că micuții sunt niste “idioți perfecți,” iar faimosul pedagog american William James descria viața morală a micuților copii ca “o confuzie fără ieșire”. Bloom, însă, îi contrazice: copiii posedă un cod moral rudimentar încă de la începutul vieții. Ei poseda deja o posibilitate incipientă de a evalua situații diverse pe care le observa, și de a le clasifica în situații bune ori rele. Înțeleg comportamentul adulților cu toate că nu îl pot explica în cuvinte. Bloom și soția lui au făcut studii pe micii copii și  au ajuns la concluzia că încă înainte de a ajunge la 2 ani ei sunt deja destul de dezghiețați mintal să își dea seama când adulții îi înșală. Deja exprimă compasiune pentru persoane terțe, își dau seama când o persoană terță e în durere, și deja caută să dea confort celor din jurul lor dându-le o jucărie ori sticluța din care ei sug. Asta dovește că altruismul e ceva cu care fie că sunt născuți fie că învață foarte repede încă înainte de a putea vorbi ori umbla. Micuții știu și că violența e un lucru rău.

Bloom, însă, afirmă că la copiii micuți nu se poate vorbi încă de un cod moral, doar de o moralitate incipientă care se dezvoltă de-a lungul anilor sub supravegherea părinților și a societății. Concluzia lui Bloom: “All of this research, taken together, supports a general picture of baby morality. It’s even possible, as a thought experiment, to ask what it would be like to see the world in the moral terms that a baby does”. (“Cercetarile, în întregime, sprijină noțiunea generală a moralității la bebeluși. E chiar posibil, cel puțin în abstract, să ne întrebăm, cum ar fi să putem evalua lumea din perspectiva moralității unui copilaș”.)

Eseul lui Bloom poate fi citit in intregime aici:http://www.nytimes.com/2010/05/09/magazine/09babies-t.html?pagewanted=all&_r=0 

 MĂRSURILE PENTRU VIAȚĂ

Anul acesta marșurile pentru viață vor avea loc Sâmbătă, 22 martie. Se organizează marșuri în multe orașe din România. Rugăm pe toți creștinii să se implice. Pentru detalii, vă rugăm vizitați situl oficial:http://marsulpentruviata.blogspot.ro/ 

SPRIJINIȚI O VIZIUNE PRO-VIAȚĂ

În aproape 2 luni mergem la urne să ne votăm reprezentanții în Parlamentul European. Cei care doriți reprezentanți care promovează o viziune creștină a vieții și se opun culturii morții, sunteți invitați să sprijiniți candidatura dlui Peter Costea, candidat independent. Dl Costea este singurul candidat din România care are un track record de promovare activă a valorilor pro-familie și pro-vita în Parlamentul European încă dinainte de a-și anunța intenția de a candida. A făcut-o din 2006 încoace, dar din afara Parlamentului European. A făcut-o la multiple nivele. Acum dorește să o facă din interiorul Parlamentului European. Haideți să îl ajutăm.

In acest sens, vă invităm din nou, așa cum o facem periodic, să vizitați situl de campanie la www.costea-parlamentuleuropean.ro și să vă înscrieți ca voluntari scriind la contact@costea-parlamentuleuropean.ro. Vreți să faceți parte din această campanie vibrantă, energizantă, si robusta? Îndrăzniți, faceți-vă auzită vocea, perseverați pentru valorile care vă sunt dragi! Puneți în Parlamentul European un europarlamentar care se identifică în totul totului tot cu valorile dumneavoastră tradiționale, creștine. Vă cerem doar semnătura, iar în Mai votul.

CAMPANIA DE SEMĂNTURI

Pentru a putea candida cu succes, dl Costea are nevoie de peste 100.000 de semnături. Semnăturile trebuie înregistrate până miercuri săptămâna viitoare.

Multumim voluntarilor care strâng semnături cu sârguință pentru candidatura dlui Costea. Unii strâng zeci de semnături, alții sute, iar alții mii. Vă multumim tuturor. Fiecare semnătura contează. Toate semnăturile trebuie să ajunga la sediul de campanie până pe luni 24 martie. Tabelele primite după 24 martie la Cluj nu vor putea fi centralizate. Adresa este Str. Venus 6, Cluj. Puteți obține tabele pentru semnături intrând pe situl de campanie www.costea-parlamentuleuropean.ro.

 Pe 25 martie echipa de campanie a dlui Costea va fi la Bucuresti. Pe 25 martie tabele cu semnături pot fi lăsate la SC TIPOGRAFIA REAL S.R.L. Str. Progresului (fosta Trafic Greu), Nr. 134-138, Corp B, Etaj 1, Sector 5, Bucuresti, Romania, COD 050695. ÎN ATENŢIA DLUI. VALENTIN LICXANDRU, Tel. 0728560056

JOIN US ON FACEBOOK/VA INVITAM PE FACEBOOK

Campania europarlamentara a dlui Costea va invita sa i va alaturati pe facebookhttps://www.facebook.com/pages/Peter-Costea/407413792695356

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.