De ce creștinii nu citesc Biblia?

startreadingbibleby  Teonymus

De multe ori m-am întrebat, de ce este considerată o mare “realizare” (evident mă refer la majoritatea celor care-şi zic creştini), citirea bibliei? Oare asta n-ar trebui să fie de la sine înţeles din moment ce te consideri creştin?

De pildă, eu nu cred că există musulman care să nu fi citit Coranul măcar o dată. Chiar şi dacă sunt analfabeţi, tot se găseşte cineva să le citească şi să le explice. Spre deosebire de creştinism, islamul fundamentalist nu acceptă nici măcar traduceri ale Coranului. Asta face ca pătrunderea sa să fie mult mai dificilă pentru cei care nu au araba ca limbă maternă. De fapt, mulţi musulmani de altă limbă învaţă araba doar pentru Coran. Cu toate acestea, este inadmisibil pentru un musulman veritabil să nu cunoască ce le-a poruncit “profetul” în “sure” (capitolele Coranului).

Pentru creştini, dimpotrivă, am ajuns să ne mirăm când vedem oameni care cunosc foarte bine scripturile. Eu nu mă refer aici doar la oamenii simpli (deşi nici aici nu există scuze), ci mai ales la oameni intelectuali, cu carte. Ca să vă dau un exemplu, am avut un profesor de istorie antică în facultate care ne-a recomandat să citim biblia pentru că e una dintre cele mai importante izvoare pentru această perioadă a istoriei. Foarte frumos până aici, dar apoi tot dumnealui s-a dat de gol că nu a citit-o toată, dar îşi va face timp cândva că merită. M-am abţinut cu greu să nu-l întreb cum e posibil ca un profesor de istorie antică să nu fi citit biblia. Dar numai câtă istorie antică găseşti acolo! Nu vă mai spun că am studiat şi un curs de istorie a religiilor şi am avut o profesoară care nu mi s-a părut că stăpânea pe deplin informaţiile biblice (aici poate am fost prea aspru, că dumneaei se corecta singură când mai greşea din când în când).

Nu pot concepe cum tu ca intelectual, un om cult, să nu fi citit măcar o dată în viaţă biblia. Nu contează că nu eşti religios sau chiar că de fapt eşti ateu, până la urmă biblia e şi o chestiune de cultură generală.

Ne pierdem timpul în viaţă cu o mulţime de cărţi proaste, iar când vine vorba de biblie o lăsăm în praful de pe raftul din spate. De ce?

Am auzit de multe ori argumentul că e mai bine să nu ştii şi să nu faci, decât să cunoşti şi să nu faci. Chiar aşa să fie? Dacă eu am încălcat o lege şi sunt judecat pentru asta, oare scuza că nu am ştiut despre acea lege mă va scoate basma curată? Oare nu e datoria noastră să ştim legile? Atunci cu atât mai mult e datoria noastră să ştim despre Legea lui Dumnezeu înscrisă pe paginile bibliei.

O altă explicaţie e că de multe ori oamenii nu sunt încurajaţi să citească biblia. Am auzit chiar preoţi care veneau cu argumentul că “nu e bine” să citeşti biblia de unul singur, ai nevoie de călăuzire din partea unui duhovnic, că altfel poţi să te “rătăceşti”, să crezi “erezii”. Mie mi-a părut acest argument cel puţin hilar. Adică singur poţi să pătrunzi “Critica raţiunii pure” a lui Kant (am luat un exemplu), iar când vine vorba de biblie, care are un mesaj atât de simplu, nu mai poţi să-l pătrunzi. Câtă vreme ai o gândire sănătoasă, pur şi simplu această scuză nu se justifică.

Şi uite aşa, unii dintre noi ştim despre orice altceva, dar numai despre biblie ne mulţumim să ştim doar din auzite fără să plecăm direct la sursă.

Şi ştiind doar din auzite, eventual şi din “vederi”, din filme, unii dintre noi am ajuns să includem biblia în categoria S.F.

Sursa: http://teonymus.wordpress.com/2013/11/26/de-ce-nu-citesc-crestinii-biblia/

One thought on “De ce creștinii nu citesc Biblia?

  1. Jianu Liviu-Florian

    Cauza pentru care nu se citeste Biblia este aceea ca aceia care nu o citesc traiesc mult prea bine. Si nici nu stiu sa citeasca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.