Reperele sociale ale emigrării forțate, prin ochii unui personaj “unic, inconfundabil”

LilianaBotez

Liliana Botez

Exilul romanesc la mijloc de secol XX – „Pasoptisti” români în Franța, Canada și Statele Unite” (carte scrisă de Octavian D. Curpaș) reprezinta surprinderea unui fenomen cu efecte complexe atât la nivel de comunitate umană, cât mai ales la nivel de individ, si anume – exilul, ca forma de evadare dintr-o Românie în care “protagonistii” nu se mai regăseau. Cartea este atât o prezentare desăvârșită a fenomenului de “emigrare”, cu tot ce implică el, mai ales la nivel sufletesc, cât si o sinteza a unor întâmplări, istorisiri despre oameni care au avut curajul de a se dezrădăcina, de a lua drumul străinătății. Dumitru Sinu – personajul cheie, fără de care nu ar fi existat savoarea acestei cărți – ne invită, prin intermediul scriitorului, să îi cunoaștem colegii și prietenii de-o viață, partași la exil.

Romani din Banat, Ardeal, Bucovina, Oltenia, Muntenia ori Dobrogea, cu profesii dintre cele mai diverse – ingineri, medici, sportivi si altele asemenea – construiesc reperele geografice, economice, politice, poate, dar mai ales, reperele umane, sociale, emigrand in tari precum Franta, Iugoslavia, Spania, Italia, Maroc, Canada sau SUA, unde isi iau viata de la capat. Cu totii au gustat experienta dulce ori amara a exilului. De asemenea, solidaritatea umana sta la baza unui mod de interactiune sociala aparte si este cu atat mai puternica cand te afli pe alte meleaguri decat cele natale. Fiecare stil de viata construit de exilat este definit de caracteristici personale, precum si de societatea in care ajunge sa se dezvolte, purtand insa si amprenta arhaica a tarii in care s-a nascut.

Exilul este cu siguranta o experienta inedita, care merita povestita tuturor si trebuie perceput ca un amestec de libertate, dezradacinare, dorinta de schimbare, dar mai ales de a reusi, de a avea un nou stil de viata, mai bun! Totusi, persoana exilata, care a plecat in mod fortat din propria tara, se va raporta cu siguranta la un sistem de referinta, de trecere spre un echilibru, construit de oameni asemenea ei, oameni curajosi, carora le este dedicata cartea lui Octavian D. Curpas.

Sociolog Liliana Botez

http://www.femeiastie.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.