Luați tupeu de la Băsescu

mineriada-1990Instigare  în spirit de “Mineriade”

Neputința președintelui de a se impune cu orice preț în ceea ce se întâmplă acum în România, cu puțin timp înainte de expirarea celui de-al doilea mandat “legitim”, l-a determinat să apeleze la același gest disperat  pe care-l avusese și președinte Iliescu atunci când a instigat poporul la ură, chemând minerii lui Cozma în București. Și a reușit. Dar consecințele au fost dezastruoase.

Gândul.info  surprinde la Băsescu parcă același gând malefic prin chemarea poporului la nesupunere:

Anca SIMINA

“[…] Adus de două ori în faţa unui referendum pentru demitere, preşedintele a rămas, se vede, cu imaginea poporului trezit cu butonul de panică, zgâlţâit pe Facebook, expus în oglindă, gol şi cu mâinile legate la spate, în faţa bancului de piranha ales să îi poarte de grijă. Cum altfel s-ar explica elanul său în a chema, nu din garaj, ci din funcţia de preşedinte, oamenii în stradă? Poate doar instigare. Iar Traian Băsescu nu ar fi la prima victorie în a semăna ura, în a împărţi lumea în buni şi răi, spre a-i asmuţi ireconciliabil unii împotriva celorlalţi.

“Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt. Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri. Pentru ca este un abuz. O taxă ticăloasă”, a scos Băsescu de sub saltea acciza la motorină şi benzină, o tentativă, e adevărat, costisitoare şi evidentă a lui Victor Ponta de a-şi acoperi politrucii incapabili să încaseze sute de taxe existente deja. Dar cine crede însă că despre acciza la combustibil e vorba e fie naiv, fie bate câmpii. Altfel, de ce nu ne-a chemat Băsescu la miting din decembrie? Era prea frig? Erau alegerile prea departe?

Am fost, cu reportofonul în mână, la zeci de mitinguri ale lui Traian Băsescu. Aici şi aiurea, la Iaşi şi la Madrid, la Roşiorii de Vede şi în Piaţa Universităţii. De tot atâtea ori l-am văzut dedublat, flatat de urale, reîncărcat. Piaţa e apă şi aer pentru Băsescu, lăsat în umbră de lupii mai tineri, prea ocupaţi să se hăcuiască unul pe altul, şi rămas cu un singur duşman real: timpul la Putere.

Am fost în Piaţă chiar şi în locul lui Traian Băsescu. Puţini îşi amintesc, probabil, promisiunea făcută, cu ochii umezi, în seara referendumului din 2007: “Măcar o dată la trei luni să ne vedem aici, în Piaţa Universităţii, în ultima sâmbătă a celei de-a treia luni, la ora 17.00 pentru raportul preşedintelui în faţa românilor”. Au trecut şapte ani, dar am perfect în minte Piaţa arsă de soare şi pustie, pe 26 august 2007, la data şi la ora stabilite. O mână de oameni veniseră să facă figuraţie într-o reclamă. Niciunul nu era Traian Băsescu, mutat cu “raportul” la mare, la un spectacol de folclor pe terasa din Eforie a lui Dorel Onaca, azi consilier la Preşedinţie.

Cine ar mai ieşi, mă întreb atunci, în zilele noastre, în stradă cu Traian Băsescu? Flancurile PDL-iste? Niciodată sub Vasile Blaga. Intelectualii? Niciodată după linşajul public din ultimii ani. ONG-urile, câte mai sunt, apărătoare ale statului de drept? Niciodată după reevaluarea procurorului Tiberiu Niţu. Protestatarii anti-sistem din toamna trecută? Niciodată după sceneta neutralităţii în faţa Roşiei Montane. Poate, atunci, Elena Udrea să umple, singură, o piaţă?

Vecin cu paroxismul, visul prezidenţial la un accizomaidan la Bucureşti nu a avut însă răgaz să se simtă singur. “De-abia îl aştept să cheme lumea în stradă, că poate chemăm şi noi şi poate tranşăm lucrurile acolo. Să nu creadă el că ne sperie”, şi-a făcut loc în horă Liviu Dragnea, altminteri vicepremier…”

Citiți articolul AICI.

Sursa: http://www.gandul.info/puterea-gandului/ia-tupeu-de-la-basescu-12069951

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.