Salvatorul

 

Shepherds 35
Shepherds 35 (Photo credit: Waiting For The Word)

Dumnezeu trimite un Salvator 

 
 
” Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui;
Il vor numi: ” Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn ai pacii. “
( Isaia 9 : 6 )
Se știe că la ultimul recensământ efectuat în România, 96% din populație s-a declarat a fi creștină. Deci la modul declarative stam destul de bine, numai ca … printre aceștia s-a făcut un sondaj, și între întrebări a figurat și aceasta: ” Cine-I ISUS HRISTOS? ” Mulți dintre cei întrebați n-au știut să răspundă; alții au știut doar că e fiul Mariei (sondajul se făcuse in decembrie). Foarte puțini dintre cei întrebați au dat un răspuns din care se înțelegea că problema aceasta e clară pentru ei.
Mulți oameni celebri în știintă, artă, sport, politică, împărați, prinți, prințese, etc, sunt foarte bine cunoscuți de foarte mulți oameni: ei știu despre aceste personalități când au trăit, cum s-au îmbrăcat, ce au mâncat, etc. El însă, ISUS HRISTOS, Prințul Universului, paradoxal, este cunoscut atât de puțin de către cei ce se declară “creștini”, adică de cei care se numesc urmașii Lui.
În continuare aș dori să spun doar câteva lucruri despre Domnul Isus Hristos, pentru ca cei ce ne numim creștini să știm cine este Cel al cărui Nume îl purtăm.
Din punct de vedere pământesc, Domnul Isus Hristos s-a născut în Israel, pe linia genealogica Avraam, Isaac, Iacov, … David, … Iosif (Luca 3:23-38); am notat doar câțiva dintre ei). Părinții Domnului ISUS au fost Iosif și Maria. Iosif, insa, e tatal Lui pamantesc, dar numai tata adoptiv, pentru ca iata ce ne spune apostolul Matei 1 : 20.b : ” Iosife, fiul lui David, nu te teme sa iei la tine pe Maria, nevasta-ta, caci ce s-a zamislit in ea, este de la Duhul Sfant.” Mai poate fi vazut si Luca 1 : 34 si 35. S-a născut în Betleem, dar a locuit în Nazaret. A avut frați și surori, dar cum am zis, numai dupa mama; iata numele fratilor, mentionate la Matei 13:55-56.a : ” Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon, si Iuda, nu sunt ei fratii Lui? Si surorile Lui nu sunt toate printre noi?” A fost botezat în Iordan de către Ioan Botezatorul la 30 de ani și de-atunci și-a început lucrarea Sa mesianică, ce a durat 3 ani. Când avea 33 de ani, marii preoți Ana și Caiafa, l-au determinat pe guvernatorul roman Pilat să-L condamne la moarte prin rastignire, pe baza unor acuzații false.
Numele lui pământesc semnifică ceva, și anume: ISUS, înseamnă SALVATOR, iar HRISTOS (în greacă), sau MESIA (în ebraică), înseamnă TRIMIS. El este deci SALVATORUL TRIMIS de DUMNEZEU, omenirii. Numele Lui pământesc arată așadar misiunea Lui pe Pamant: salvarea omenirii din păcat, de iad, de chin veșnic.
Originea lui nu este pământească, ci cerească. Domnul Isus a venit pe Pământ ca orice om, dar Biblia ne spune că El este din veșnicie (Mica 5:2), este “Cel întâi născut din toată * ISUS HRISTOS este SINGURUL Salvator; NICI o alta persoana NU poate salva omul de la iad!
” In numeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti. “ (Faptele apostolilor 3 : 12).
* ISUS HRISTOS este SINGURUL Mijlocitor intre DUMNEZEU si oameni. NU poate mijloci la DUMNEZEU pentru om nici o alta persoana! Asa scrie in Cuvantul Lui DUMNEZEU, BIBLIA!
” Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine insusi ca pret de rascumparare pentru toti:…” (I Timotei 2 : 5 si 6.a).

* ISUS HRISTOS a primit inchinarea de la oameni cand era pe Pamant, o primeste si acum de la multi, dar si de la cei din Cer, pentru ca:

= Este SINGURUL FIU al Lui DUMNEZEU; nici o alta fiinta din Cer sau de pe Pamant nu se poate compara si pune alaturi de EL (Ioan 3:16).
= MERITA, sau este VREDNIC sa primeasca inchinarea si slava: ” Vrednic este Mielul, care a fost jungheat , sa primeasca puterea, bogatia, intelepciunea, taria, cinstea, slava, lauda! “ (Apocalipsa 5:12).
= ” ….S-a SMERIT si s-a facut ASCULTATOR pana la moarte, si inca moarte de cruce. de aceea si DUMNEZEU L-a inaltat nespus de mult, si I-a dat Numele care este mai pe sus de orice nume; pentru ca in Numele Lui ISUS, sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de sub pamant, si orice limba sa marturiseasca, spre slava Lui DUMNEZEU TATAL, ca ISUS HRISTOS este DOMNUL. “ (Filipeni 2:8-11; sublinierile imi apartin).
Nici un om sau inger NU are dreptul sa stirbeasca din inchinarea si slava care I se cuvin DOMNULUI ISUS HRISTOS!

Nici un om NU are voie sa se inchine, sa slaveasca, sau sa se roage la oameni (indiferent daca sunt in viata sau au trecut in vesnicie), sau ingeri!

Deoarece atât spațiul cât și capacitatea mea de om muritor este limitată, nu-mi pot permite să-L descriu prin cuvintele mele pe Cel care este Nemurirea, pe Cel ce are Viața Veșnică, și de aceea am specificat la început că voi spune doar câteva lucruri despre El. Pentru autenticitate și fidelitate am folosit citate biblice, și aș dori să continui si sa închei de asemenea tot cu pasaje sfinte.
Pe cei ce doresc să știe mai multe despre Domnul Isus Hristos, îi îndemn să citească Biblia, în special Noul Testament, și mai ales să-și predea viața aceasta Lui, ca să primeasca de la El, în schimb, viața veșnică!
Voi da un citat referitor la nașterea Lui, iar apoi un altul care se referă la sacrificiul și prețul plătit pentru salvarea noastră, precum și la închinăciunea pe care o merită din partea noastra, a oamenilor.
“Iosif s-a suit si el din Galilea, din cetatea Nazaret, ca să se ducă în Iudea, în cetatea lui David, numită Betleem, – pentru că era din casa și seminția lui David, – să se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. Pe când erau ei acolo, s-a împlinit vremea când trebuia să nască Maria. Și a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfășat în scutece, și L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei” (Luca 2:4-7).
“El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuși n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuși și a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfățișare a fost gasit ca un om, S-a smerit și S-a făcut ascultator până la moarte, și încă moarte de cruce. De aceea și Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult, și I-a dat Numele, care este mai pe sus de orice nume; pentru ca în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ, și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul” (Filipeni 2:6-11). Amin!
Alte doua descrieri ale Lui, dupa inaltarea la Cer, in gloria pe care o are la DUMNEZEU TATAL, descrieri facute de apostolul Ioan in Apocalipsa 1 : 11 – 18 :
11. ” In ziua Domnului eram in Duhul. Si am auzit inapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trambite, care zicea: ” Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma. Ce vezi scrie intr-o carte, si trimite-o celor sapte Biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodicea.”
12. M-am intors sa vad glasul care-mi vorbea. Si cand m-am intors, am vazut sapte sfesnice de aur.
13. Si in mijlocul celor sapte sfesnice pe cineva, care semana cu Fiul omului, imbracat cu o haina lunga pana la picioare, si incins la piept cu un brau de aur.
14. Capul si parul Lui erau albe ca lana alba, ca zapada; ochii Lui erau ca para focului;
15. picioarele Lui erau ca arama aprinsa, si arsa intr-un cuptor; si glasul Lui era ca vuietul unor ape mari.
16. In mana dreapta tinea sapte stele. Din gura Lui iesea o sabie ascutita cu doua taisuri, si fata Lui era ca soarele, cand straluceste in toata puterea lui.
17. Cand L-am vazut, am cazut la picioarele Lui ca mort. El si-a pus mana dreapta peste mine, si a zis: ” Nu te teme! Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma,
18. Cel viu. Am fost mort, si iata ca sunt viu in vecii vecilor. Eu tin cheile mortii si ale Locuintei mortilor.”
Apocalipsa 19 : 11 – 16 :
11. Apoi am vazut cerul deschis , si iata ca s-a aratat un cal alb! Cel ce sta pe el, se cheama ” Cel credincios ” si ” Cel adevarat “, si El judeca si se lupta cu dreptate.
12. Ochii Lui erau ca para focului; capul il avea incununat cu multe cununi imparatesti, si purta un nume scris, pe care nu-l stie nimeni, decat numai El singur.
13. Era imbracat cu o haina muiata in sange. Numele Lui este: ” Cuvantul Lui Dumnezeu .”
14. Ostile din cer Il urmau calari pe cai albi, imbracate cu in subtire, alb si curat.
15. Din gura Lui iesea o sabie ascutita, ca sa loveasca Neamurile cu ea, pe care le va carmui cu un toiag de fier. Si va calca cu picioarele teascul vinului maniei aprinse a atotputernicului Dumnezeu.
16. Pe haina si pe coapsa avea scris numele acesta: ” Imparatul imparatilor si Domnul domnilor .”
Acesta este, prezentat foarte pe scurt, Domnul ISUS HRISTOS sau Salvatorul Trimis de DUMNEZEU pentru a salva omenirea din pacat, din pierzare vesnica, de la iad, dar care este foarte putin cunoscut de cei care-I poarta Numele, adica de crestini, de cei care pretind a fi urmasii Lui! Ba mai mult, si mult mai grav, multi oameni Il injura, Ii folosesc cu dispret Numele Lui si al Lui DUMNEZEU, si fac tot felul de alte pacate, iar ISUS HRISTOS si DUMNEZEU TATAL in loc sa-i pedepseasca imediat si sa-i arunce in iad, ii rabda si-i asteapta sa se intoarca din pacate. Problema e ca nu se stie cat ii mai rabda! De aceea omul ar trebui sa caute din toata inima sa se intoarca la DUMNEZEU prin DOMNUL ISUS HRISTOS, NU maine, ci ACUM!
Nu numai viata aceasta, dar si soarta noastra vesnica depinde de El! Sa citim BIBLIA, sa-L cunoastem cat mai bine si sa urmam invataturile Lui, pentru a fi CRESTINI ADEVARATI, urmasi ai Lui (nu numai crestini cu numele), traind o viata curata inaintea oamenilor si inaintea Lui DUMNEZEU! Doamne, ajuta-ne la toti! Amin!
 
Ioan Burca
Doctor in Teologie


  

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.