New York Times rememorează finala Cupei Davis 1972, din România

Ilie Năstase și Stan Smith  Ceauşescu și rolul jucat,  pentru ca meciul să aibă loc la București

„Scandalagiul viclean Ion Ţiriac a aplicat strategiile sale”

by Gândul.info

Cotidianul american The New York Times publică povestea nespusă a finalei Cupei Davis din 1972, desfăşurată la Bucureşti, între România şi SUA, şi câştigată de americani cu 3-2.

Finala din 1972 a fost cu adevărat dramatică, istoricii tenisului o consideră una dintre cele mai frumoase finale din istorie”, scrie New York Times.

Sursa notează că finala a avut loc la numai şase săptămâni după ce 11 membri ai echipei olimpice israeliene au fost ucişi de palestinieni, iar, în acea perioadă, România era o ţară „prietenă cu palestinienii”. Pericolul era cu atât mai mare cu cât doi dintre componenţii echipei naţionale de tenis a SUA erau evrei. „Un avion Air France a ajuns la Bucureşti, la începutul lui octombrie 1972. 24 de oameni aşteptau la scară, aveau jachete de piele, mitraliere pe umăr, iar unii aveau cuţite la glezne”, scrie New York Times. De altfel, jucătorul american Harold Solomon a fost ţinut pe bară în finala Cupei Davis, tocmai fiindcă era evreu.

New York Times scrie că antrenorul americanilor, Dennis Ralston, a fost avertizat de antrenorul echipei de Cupa Davis a Australiei, Neale Fraser, să nu vină în România. Fraser a jucat la Bucureşti în primăvara lui 1972 şi susţine că a pierdut după ce a fost „furat” de arbitri. „Nu poţi câştiga, pentru că nu te vor lăsa. Nu ai idee în ce te bagi”, a declarat atunci Fraser.

Până la urmă, SUA au venit la Bucureşti, dar numai după o intervenţie a preşedintelui Richard Nixon, care îl aprecia pe Nicolae Ceauşescu, deoarece acesta a refuzat să se alieze cu sovieticii, în ruperea relaţiilor cu Israelul, şi să participe la invadarea Cehoslovaciei. De altfel, Ceauşescu i-ar fi promis lui Nixon că meciul se va desfăşura în condiţii bune, astfel că Departamentul de Stat al SUA a acceptat ca echipa să meargă în România.

Cei 4 muschetari din 1972În acea finală, România a folosit doar doi jucători, pe Ilie Năstase, numit de New York Times „un playboy de 26 de ani, campion en-titre la US Open”, şi pe Ion Ţiriac, numit „scandalagiu viclean”.

Motivul pentru care Ţiriac i-a enervat pe americani este faptul că acesta ar fi trişat în meciul cu Tom Gorman. „Ţiriac era condus cu 2-0 la seturi, moment în care a început să aplice strategiile sale: s-a dat bine pe lângă arbitrii de tuşă, pentru ca deciziile controversate să fie luate în favoarea sa, s-a aşezat într-un scaun în timpul jocului, pentru a rupe ritmul lui Gorman, şi, când servea Gorman, Ţiriac privea în pământ, pentru a-l obliga pe Gorman să se oprească”, scrie New York Times.

În acea partidă, Ţiriac a revenit şi a câştigat cu 3-2. Arbitrul Enrique Morea a declarat că nu a mai văzut niciodată atâtea înşelătorii într-un singur meci. „Arbitrii de tuşă vedeau numai ce voia Ţiriac”, declara Morea. New York Times scrie că, în timpul partidei respective, unii dintre jucătorii americani au vrut să plece acasă. „Dacă plecăm acum şi îi lăsăm să câştige, e ca şi cum ar câştiga de două ori”, le-a spus atunci jucătorul de origine evreiască Harold Solomon.

În final, SUA au învins România cu 3-2: Stan Smith a câştigat ambele meciuri la simplu cu Ţiriac şi Năstase, dar şi meciul de dublu, în care a făcut pereche cu Erik van Dillen. De partea cealaltă, Ţiriac şi Năstase l-au bătut pe Tom Gorman, în celelalte două partide. „Din păcate, finala Cupei Davis din 1972 a fost doar o altă finală pierdută”, a fost singurul comentariu al lui Ion Ţiriac.

Sursa: http://www.gandul.info/sport-miscare/new-york-times-rememoreaza-finala-cupei-davis-1972-scandalagiul-viclean-ion-tiriac-a-aplicat-strategiile-sale-cum-a-intervenit-ceausescu-pentru-ca-meciul-sa-aiba-loc-11516640

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.